Diakon 05.09.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2010 Witam wszystkich początkowo miał być inny projekt Delta,ale jednak decydujemy sią na Na Miarę. Mam do was pytanie, ponieważ ciągną nam już wodę i kanalizację a nie mamy jeszcze projektu. Gdzie w projekcie woda wchodzi do budynku i gdzie wychodzi kanaliza?A co do reku to chyba cena 30k jest trochę przesadzona, ja mam zamiar bez GWC zmieścić się w 18 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kamilka06 08.09.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2010 Drogi Panie Macieju! Bardzo proszę w imieniu swoim jak i zapwene innych budujących ,,na miarę 2 " o zdjęcia z prawie kończącej się budowy. Ciągle zaglądam , zagladam na to forum a tu nic a ciekawość to pierwszy..... ale cóż taka natura ludzka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkawawa 10.09.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Witam. Chcieliśmy zakomunikować , że ruszyliśmy również z budową projektu Dom na miarę 2. Wczoraj zostały zalane ławy, dzisiaj już fundamenty z bloczków pną się w górę. Co do zmian w projekcie, u nas nastąpiły takie zmiany: 1) Drzwi zewnętrzne z pomieszczenia pod klatką schodową przesunięte do pomieszczenia gospodarczego (wejście będzie z zewnątrz) 2) Robimy piwnicę pod pomieszczeniem gospodarczym - wejście do piwnicy z pomieszczenia gospodarczego poprzez klatkę schodową (pod schodami prowadzącymi na górę). 3) Zmniejszone okno tarasowe (te 3,6metrowe) o okolo 90-120cm (do ustalenia) 4) Poszerzone okno 'południowe' w salonie 5) Rezygnacja z trzech słupów na poddaszu - zostaną zastąpione metalowymi wzmocnienami 6) Budujemy Ytong'iem 24cm (zamiast porotermu) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 10.09.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Czy ktoś mnie poratuje odpowiedzią na moje pytanie, gdzie według projektu wchodzi woda do budynku a gdzie wychodzi kanaliza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkawawa 10.09.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Kanalizacja wchodzi do budynku od strony wjazdu do garażu (przechodzi przez garaż itd.) Woda wchodzi do pomieszczenia gospodarczego przy ścianie z garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 11.09.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 A czy nie będzie mieć studzienki rewizyjenj w przykanaliku? Jeśli tak to będzie ona w podjeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuszner 13.09.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 A czy nie będzie mieć studzienki rewizyjenj w przykanaliku? Jeśli tak to będzie ona w podjeździe. Generalnie wg projektu tak właśnie jest, ale sposób wyprowadzenia jest raczej dowolny. Ja zrobiłem wyprowadzenie z boku garażu żeby uniknąć studzienek w podjeździe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 18.09.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 Właśnie robimy adaptację projektu i mam pytanie do osób które zmieniały schody na schody ze spocznikiem. Po zmianie niestety wysokość pomieszcenia godpodarczego pod schodami zmniejsza się z 1,90 do ok. 160. Czy ktoś znalazł na to rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czester123 19.09.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Witam !Jaki jest wymiar okna w kuchni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 19.09.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 W kuchni jest okno narożne 240x120 a wymiar z boku 42x120. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 22.09.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Właśnie robimy adaptację projektu i mam pytanie do osób które zmieniały schody na schody ze spocznikiem. Po zmianie niestety wysokość pomieszcenia godpodarczego pod schodami zmniejsza się z 1,90 do ok. 160. Czy ktoś znalazł na to rozwiązanie? O ile pamiętam , to w projekcie schody są ze spocznikiem? Tak czy inaczej przy adaptacji, zmieniliśmy również projekt schodów - mamy inną ilość schodków do spocznika i na piętro (spocznik wyszedł wyżej). Zaczynają się w innym miejscu (ale też zwęziliśmy korytarz prowadzący do sypialni i łazienki). Przy zmianach trzeba uważać na wysokość pomiędzy schodami a stropem (żeby nie trzeba było schylać głowy przy wchodzeniu na piętro). Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 22.09.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Dziękuje za informację, w projekcie jest co prawda spocznik,ale tylko na połowce schodów, czyli taki 1mx1m, na rugiej połowie biegu są dwa schody zabiegowe, a ja chciałem zrobić spocznik na szerokość obu biegów schodów. Faktycznie to jedyna rada zmniejszyć korytarz i zacząć schody wcześniej. Bo inaczej spocznik obniży wysokość pomieszczenia gospodarczego do 1,60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diakon 30.09.2010 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 Możecie napisać ile was kosztowały mniej więcej same materiały na stan surowy otwarty bez dachu. Czy w 90 tys. można się zmieścić za same materiały bez dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hitmebaby 09.10.2010 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 no to rozpoczęliśmy. Postaram się systematycznie informować o postępach budowy Na Miarę 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbarka82 16.10.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Witam.Czy ktoś z budujących ten domek może napisać jaka jest podana w projekcie brama garażowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 18.10.2010 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Brama ma wymiary 5,10 x 2,25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 20.10.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 (edytowane) Mając nadzieję,że temat ożyje wklejam nasze zmiany, choć nie są rewolucyjne:)http://images43.fotosik.pl/355/ef12d085d7486846m.jpg Ze względu na to,że będziemy mieli wentylację mechaniczną, w salonie pozostanie tylko komin z przewodem dymowym i jednym wentylacyjnym do okapu, usunęliśmy też ściankę działową w kuchni łącząc spiżarnię z kuchnią. W powstałej wnęce po kominie zmieści się lodówka. A we wnęce pod oknem, dawnej spiżarce będzie słupek ze sprzętem AGD, typu mikrofala i piekarnik. Wejście do łazienki na dole będzie z korytarza. Na górze chcemy również wejście do garderoby zrobić z korytarza, tylko nie wiem czy przesuwając ściankę działową w głąb pokoju nie będzie za ciemno. Ponieważ wejście do garderoby będzie za załamaniem, za krokwią koszową, chociaż może trochę światła wpadnie z okna nad schodami. Bardzo chciałbym przerobić schody na schody ze spocznikiem, niestety wtedy obniży się wysokosć pomieszczenia gospodarczego pod schodami do wysokości 1,70, więc tak nie może być, jeszcze nie mam pomysły jak to zrobić.Jak na razie spędzają mi sen z powiek okna. Prawie nikt nie chce zrobić rolet nadstawnych przy szerokości okna 3 m i 2,40 m.Pochwalcie się co planujecie położyć na taras, bo trzeba przemyśleć wysokośc do jakiej go wylać. Ja myślałem o płytach Bruk-bet lub Semmerlock, coś w tym stylu: http://www.bruk-bet.pl/index.php?nav=produkty&navp=78,79,180One mają po 3 cm grubości, więc trzeba zostawić co najmniej 5-6 cm poniżej linii wyjścia tarasowego. Edytowane 20 Października 2010 przez piogron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkawawa 20.10.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam. My również zrezygnowaliśmy z wyciągu wentylacyjnego grawit. x 3 (tego co idzie przy łazience na dole ku górze) oraz zmniejszyliśmy ilość w salonie ( mamy obecnie komin systemowy Plewy ceramiczny + 1 wyciąg wentylacyjny), i w pomieszczeniu gospodarczym ( komin systemowy Plewy ceramiczny + 1 wyciag wentylacyjny). Z tymże w salonie to jest problem - zgodnie z prawem budowlanym - jeżeli jest kominek, musi być wyciąg wentylacyjny grawitacyjny - powiedział mi majster, ale potwierdziła również pracownia architektoniczna 'Domy z wizją'. Inaczej nie przejdzie odbiór. Dlatego też zamiast podłączenia okapu pod ten ciąg - będzie on słuzył za wyciąg grawitacyjny w salonie. Swoją drogą w projekcie wentylacji mechanicznej, który zakupiliśmy - nie było słowa wzmianki o kominach (które można zlikwidować, które musza zostać, etc.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 21.10.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 (edytowane) Jeśli macie mieć rekuperator to proponuje przeczytać:Rozporzadzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie(Dz. U. Nr 75, poz. 690, z 2003 r. Nr 33, poz. 270 oraz z 2004 r. Nr 109, poz. 1156) § 150. ... 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urzadzeniami gazowymi pobierajacymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urzadzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciagowej jest zabronione. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje sie do pomieszczen, w których zastosowano wentylacje nawiewno-wywiewna zrównoważoną lub nadcisnieniową. Więc sprawa jest jak dla mnie jasna,że nie musi być wcale wentylacji grawitacyjnej. Już pomijając fakt,że myślę,że wy również jak ja będziecie montoać kominek, który pobiera powietrze z zewnątrz a nie z pomieszczenia. Instalowanie rekuperacji w domu gdzie będą "dziury" typu kanały grawitacyjne mija się z sensem.Ale na wszelki wypadek zostawiam też jeden kanał w salonie, do którego będzie podłączony okap, jak trafie na nieuków i mur to po prostu odłącze okap i będzie jako kanał grawitacyjny, przynajmniej na czas odbioru. Edytowane 21 Października 2010 przez piogron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 21.10.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2010 Wpiszcie jakie macie doświadczenia z oknami. Ja już byłem nastawiony na Oknoplast,ale dzisiaj mnie osłabili. Zadzownił Pan i powiedział,że wąskie okna do garażu i do spiżarki muszą zrobić szersze, bo nie mogą zrobić takich wąskich 50x230. Nie mogą też zrobić takiego podziału w oknie kuchennym jak w projekcie 240 dzielone na 200 i 40. A to psuje całą wizje. Nie mogą też zrobić okna 120x235, muszą być max 100x235. Więc chyba trzeba poszukać gdzieś indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts