Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NA MIARĘ 2 pracownia DOMY Z WIZJĄ

Recommended Posts

czy ktoś z Państwa zamierza położyć drewnianą podłogę w salonie? Mamy problem z wyborem sposobu ogrzewania salonu, czytaliśmy że grzejniki podłogowe są mało wydajne, źle współpracują z piecem kondensacyjnym, są drogie. Wobec tego w grę wchodzą tradycyjne grzejniki zamontowane obok okien. Czy ktoś z Państwa zdecydował się na takie rozwiązanie i może się podzielić doświadczeniami w tej materii?

Dodatkowa informacja jest taka, że zamówiliśmy okna 3-szybowe o współczynniku przenikania ciepła szyby 0,5, więc też rodzi się pytanie czy warto instalować grzejniki podłogowe pod tymi oknami.

pozdrawiamy.

Edytowane przez milkawawa

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jesteśmy na tym samym etapie, czyli jakie ogrzewanie i okładzina podłogowa. Jesteśmy bliscy ogrzewania podłogowego plus większość podłogi w gresie. Jako, że grzejniki tradycyjne mogą brudzić ścianę, myślimy o ekstra jednym grzejniku stojącym , niskim na ścianie pomiędzy oknami (fixem a wyjściem na taras), będzie on przysłonięty kanapą, którą planujemy przed kominkiem. Podobno grzejniki kanałowe, nie dość że są drogie, jest to siedlisko kurzu. Taki grzejnik rozważamy tylko w sypialni (jako kurtyna ciepłego powietrza, gdyż tam będzie drewno na podłodze).

Wszelkie inne opinie i rozwiązania mile widziane. Jeszcze nie podjęliśmy ostatecznej decyzji.

Pozdrawiam

Kasia

My będziemy robić wszędzie ogrzewanie podłogowe. Jak zamontuje się okna o współczynniku 1,00 takie ogrzewanie spokojnie powinno sobie poradzić. W certyfikacie energetycznym dla projektu jak ktoś spojrzy, są założenia dla okien o współczynniku 1,8 W/m2. Więc obliczenia grzejników sa robione dla dużo zimniejszych okien. Edytowane przez piogron

A ja mam takie pytanko. Czy poziom posadzki w pokoju nad garażem robiliście zgodnie z projektem obniżony o te 30 cm wzglęem całego poddasza? Czy też wylaliście wszystko na górze na jednym poziomie. Wtedy pomieszczenie wyjdzie dość niskie, około 230 cm. Może ktoś ma jakieś zdjęcia z tego pokoju.

My naprzykład wylaliśmy strop zgodnie z projektem - czyli zarówno strop nad garażem obniżony o 30cm jak i wiadomo podłoga w garażu obniżona. Będzie jeden schodek do pokoju nad garażem - damy trochę więcej styropianu na podłogę.

Z tym obniżeniem stropu nad garażem wiąże się 'problem' - mianowicie chcąc montować rekuperator w garażu zgodnie z projektem - wszystkie rury, które będą rozprowadzone po domu, będą musiały się rozchodzić w pokoju na górze (nad garażem) - najprawdopodobniej umieści się je w styropianie w podłodze.

My też wylaliśmy strop zgodnie z projektem - zależało nam aby podjazd przed domem był równy co w przypadku podniesienia garażu nie jest możliwe :-))) ale górę podnieśliśmy o 1 cegłę

Na dole i w łazience na górze planujemy ogrzewanie podłogowe wodne. W pozostałych pomieszczeniach grzejniki.

Edytowane przez Ania i Jędrek

Według projektu: blacha, podwójny rąbek stojący w kolorze dobranym do dachówki (kominy w trakcie budowy)

mam pytanie do posiadaczy projektu na miarę

czym jest obłożony komin? co sugeruje pracownia?

bardzo mi się podoba ten komin na wizualizacji

kominy.jpg

Witam

Przegladajac zdjecia z realizacji Waszego projektu spodobalo mi sie wykonczenie elewacji u maciejfogt.

http://img816.imageshack.us/img816/5259/maciejfogt.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Chodzi o to odciecie -linie wzdluz gornej krawedzi okien.Nie wiem czy maciejfogt jeszcze udziela sie na forum ale moze wiecie jak jest to wykonane(jak jest to opisane w projekcie) i czy ten gorny pasek elewacji jest w ciemniejszym kolorze czy to tylko takie zludzenie?Moze ktos wie jaki tynk i kolor zostal tam uzyty?

Z tego co zrozumialam po zdjeciach zostala zostawiona szczelina (jakiej szerokoscii glebokosci?) Bede wdzieczna za pomoc :-)

Edytowane przez kakusek

Według projektu: blacha, podwójny rąbek stojący w kolorze dobranym do dachówki (kominy w trakcie budowy)

Ja robiłem cały dach w blasze na rąbek stojący, więc kominy też były nią obrobione. U mnie troszkę inaczej blacharze rozwiązali wywietrzniki wentylacyjne na kominach (poziome żaluzje z tej samej blachy).

• 1 month później...

Witam,

Właśnie ruszyliśmy z budową na miarę 2 aktualnie mamy zalane ławy i mam pytanie czy ktoś z was może korzystał lub korzysta z nowych bloczków fundamentowych certusa, chodzi mi o bloczki bez stosowania spoiny pionowej na wpust. Będę wdzięczny za info na temat tych bloczków.

Pozdrawiam

Arek

Witam.

Czy ktoś z Pańśtwa może podać sumaryczną ilość m2 powierzchni wewn. do tynkowania (ja jakoś nie miałem siły się zebrać i policzyć wszystko). Dodam, że mi majstry wyliczyli około 430 m2 parter + klatka schodowa oraz 100m2 na górze (nie licząc ścianek 'kolankowych' - czyli tych wszystkich scianek o wysokosci 1,2 m (tych nie tynkowalem). Czyli łącznie około 530 m2. Sporo :) Licząc 20zł za m2 wyszło mi ponad 10tys.zl samej robocizny (tynki cementowo wapienne, a dojdzie jeszcze gipsowanie w sporej ilosci miejsc).

Co do bloczkow certusa mogę jedynie rzec, ze mysmy murowali z tradycyjnych bloczkow ale wlasnie z firmy Certus. Bardzo dobra jakosc.

pzdr

Bogdan

• 3 weeks później...

My np. stosujemy wentylację mechaniczną (z odzyskiem ciepła).

Co do korzyści wynikających z wentylacji mechanicznej w stosunku do grawitacyjnej to:

1) lepsza wentylacja pomieszczeń (wymuszona cyrkulacja)

2) czystsze powietrze - przechodzi przez filtry

Wady:

1) duży koszt inwestycyjny

2) koszt utrzymania (prąd cały rok, wymiana filtrów, serwis urządzenia) i ryzyko uszkodzeń

Nie chcę poruszać tematu oszczędności na rekuperacji - bo nie wiem, jaka będzie. Wiem natomiast, że w naszym przypadku - ogrzewania najdroższym niestety źródłem energii (albo prąd, albo LPG) oraz zamieszkania w najzimniejszym rejonie Polski - da się parę zł przyoszczędzić oddzyskując nieco ciepła.

Dodam też, że samo ułożenie rur wentylacyjnych w tym projekcie nie stanowi problemu - na parterze praktycznie wszystkie rury pójdą nad sufitem podwieszanym, rury na poddaszu - pójdą ponad sufitem.

pzdr

Bogdan

My się też zdecydowaliśmy na wentylację , a to głównie dlatego , że mimo dużych powierzchni okien , większość to są witryny (przynajmniej u nas tak wyszło bo nie wiem czy jest w Polsce firma, która jest w stanie zrobić okno uchylne 2,3x2,5 :p) Stąd latem cyrkulacja powietrza jest dosyć mała. Dodatkowo w przypadku małej wentylacji na poddaszu latem bardziej trzyma ciepło. To są główne założenia - mam nadzieję że się sprawdzą:)

Pytanie do Bogdana - czy centrala wentylacji , jak jest umiejscowiona w garażu jest słyszana w pomieszczeniach w środku ?

Pozdr,

Rafał

• 2 weeks później...