Aviator 09.07.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 (edytowane) Witam wszystkich. 1 czerwca zacząłem budowę tego domku i mogę już nieco powiedzieć o kosztach budowy dla zainteresowanych i wahających się co do zakupu tego projektu. Jak to wcześniej wspomniał Pan Maciej koszty budowy tego domku są powyżej przeciętnej. A powodują to przede wszystkim koszt stali na cały dom ponad 7 ton, przy dzisiejszych cenach to 22 tys brutto. Koszt betonu lanego z pompy to koszt ponad 30 tys na caly dom. Czyli beton i stal to juz ponad 50 tys. Dlaczego tyle betonu, otóż poza szerokimi ławami, dom ma dwa wieńce na fundamencie i drugi na ścianie kolankowej, oraz 8 słupów również wylewanych. Do tego należy doliczyć wcale niebagatelne koszty drewna na szalowanie tego wszystkiego. W moim przypadku od początku budowy 10m3 desek szalunkowych czyli kolejne 6 tys. A to wszystko powoduje oczywiście pracochłonność budowy tego domu. Napewno byle jaka ekipa sobie z tym projektem nie poradzi. Moja ekipa, która stawia ten domek, robi już drugi raz ten sam projekt. Wcześniej budowali go dla Pana Macieja F, więc napewno idzie im to sprawnie. Zdecydowanie mogę ich polecić, gdyby ktoś chciał wybudować taki domek gdzie w okolicach Bydgoszczy.A oto efekty ich pracy od 1 czerwca.http://images7.fotosik.pl/2742/a3cabcf8917d3e63.jpghttp://images7.fotosik.pl/2742/422c0838dcb0302d.jpghttp://images7.fotosik.pl/2742/c7de20bcfb2a1c01.jpghttp://images7.fotosik.pl/2742/2616575194242216.jpghttp://images7.fotosik.pl/2742/b8ad576aa1e149e5.jpghttp://images7.fotosik.pl/2750/38f0e11b131c39e4.jpgObecnie są na etapie szalowania i zbrojenia stropu. Edytowane 11 Lipca 2011 przez Aviator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pola85 14.07.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Witam, planujemy budowę "na miarę 2" w województwie łódzkim i poszukujemy kogoś kto jest na etapie wykańczania tego domku lub już szczęśliwie w nim zamieszkuje:D i byłby na tyle uprzejmy, żeby pokazać nam jak wygląda wnętrze "na miarę 2 " w realu:). Bylibyśmy bardzo wdzięczni. pozdrawiamy E&M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgru 17.07.2011 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Witam, planujemy budowę "na miarę 2" w województwie łódzkim i poszukujemy kogoś kto jest na etapie wykańczania tego domku lub już szczęśliwie w nim zamieszkuje:D i byłby na tyle uprzejmy, żeby pokazać nam jak wygląda wnętrze "na miarę 2 " w realu:). Bylibyśmy bardzo wdzięczni. pozdrawiamy E&M Nie ma problemu w kazdy dzien w godzinach popoludniowo wieczornych. Namiar do mnie 601079260 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 27.07.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Mam pytanie do tych co robili poziom posadzki w garażu zgodnie z projektem i robili już ocieplenie. Nie wydaje wam się trochę za wysoki kawał muru nad bramą garażową, wygląda trochę mało estetycznie. Wydaje mi się,że na wizualizacji lepiej to wygląda. Wydaje mi się również,że zgodnie z projektem nad bramą garażową a pod opaską jest trochę mniej ocieplenia, moze to poprawi efekt. Jak jest u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kamilka06 05.08.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witam! My prawie kończymy a jak reszta na miarę 2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 09.08.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Witam, Nasz "na miarę 2" jest na etapie SSZ z elektryką i tynkami wewnętrznymi. Koszty rzeczywiście są ponad przeciętne. My zmieniliśmy strop na terrivę, więc stali poszło trochę mniej. Za robociznę (SSO, bez dachu) w zeszłym roku we Wrocławiu zapłaciliśmy ponad 50 tyś. Jak ktoś jest zainteresowany innymi kosztami, zapraszam na priv. Jeśli chodzi o ten wielki kawał muru nad bramą garażową - nie mamy jeszcze pomysłu jak optycznie go zniwelować. Mam natomiast kilka pytań do osób, które już są na etapie wykańczania. Mam kilka ofert na rekuperację - w zasadzie ceny instalacji i montażu są bardzo zbliżone. Ale każda firma zaproponowała nam inny rekuperator. Jakie modele montowaliście? Ile mniej więcej kosztowała Was instalacja co i cwu? Z góry dziękuję za informacjęPozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuszner 10.08.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Kasia, Mamy rekuperator Aeris - taki jaki proponuje firma rekuperatory.pl. Zrobiliśmy rozkład rur zgodnie z ich projektem i tam są dwie rzeczy na które trzeba zwrócić : 1) Wyprowadzenie rury nawiewy w pokoju na górze nad sypialnią jest jakieś 20 cm od ściany. W takim wypadku nie pozostaje nic tylko obudować tę rurę gipsem i wkomponować tam jakieś półeczki Niby nie problem, ale troszkę temat wymuszony. 2) Rozporowadzenie rur na dole w komunikacji i sypialni wymusza opószczenie sufitu podwieszanego o 25cm. W salonie wystarczy 20 cm. Wymuszone jest to przejściami rur pod podciągami. Istnieje więc znacząca różnica, ale gubi się ją na podciągu który jest pomiędzy salonem a komunikacją. Jaki będzie efekt końcowy - jeszcze nie wiem. Szacunkowe ceny: rekuperacja ~ 30k PLN (rekuperator + GGWC) co ~ 65k PLN (pompa ciepła STIEBEL z pionowym źródłem (3x70m) / podłogówka w całym domu / posadzki betonowe) Pozdr, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 13.08.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 [ATTACH=CONFIG]68626[/ATTACH] Witam! My prawie kończymy a jak reszta na miarę 2 ? Możecie napisać jakiej cegły użyliście na elewację, czy to szary Herbruk KMK i jescze jedno pytanie o kolor deski podrynnowej i kolor rynien czy to jasno szary kolor. Efekt super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kamilka06 16.08.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 Witam!Wszystko Pan odgadł prawidłowo. To KMK klinkier szary Herbruik , deska i rynna też szara w kolorze bramy RAL 7035.Podrawiam i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 17.08.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Kuszner, dziękuję za informację. My nie zdecydowaliśmy się na zakup projektu wentylacji z pracowni ze względu na wprowadzone zmiany w projekcie. Zobaczymy co zaproponuje nasz wykonawca. Kamilka06, czy mogłabym poprosić o umieszczenie więcej zdjęć elewacji? Planuję zamówić próbki tego szarego Herbruika z KMK Klinkier. Z Twojego zdjęcia wynika, że kolor w rzeczywistości jest jaśniejszy się od tego przedstawionego na stronach internetowych producenta. Z góry dziękuję i pozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kamilka06 17.08.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam!Jeśli moge coś doradzić w sprawie klinkieru Herbriuk. Zamawiałam go trzy razy i trzy razy przyszły inne odcienie (proszę zwrocić uwagę na opaskę i na elewację przy oknie kuchennym) za pierwszym razem dostałam jasną bardzo pomieszaną za drugim siwą ciemniejszą lekko od pierwszej dostawy a za trzecim jasną jednolitą partię. Postaram się zamieścić elewacje od tarasu tam równiez widać jak kolorowy potrafi być ten klinkier. Więc jeśli zamówic to odrazu całą partię i nie dać się zwieść że będzie taka sama ( zresztą oni nawet tego nie gwarantują i ostrzegają ale ja nie spodziewałam sie takich rożnic) a próbką nie sugerować się tak bardzo. Jako firmę mogę polecić bo w końcu dostałam ostrzeżenie ale je zlekceważyłam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 17.08.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 A możesz napisać ile poszło całościowo tego klinkieru i jaki był jego koszt. Ja wstępnie wyliczyłem około 45 m2, tylko chyba sporo będzie narożników a te podbijają cenę. A możesz jeszcze zdradzić jakie zamontowaliście parapety zewnętrzne bo tez mam z tym problem co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość kamilka06 18.08.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam!Płytek kupiliśmy razem 2130 szt (również na opaskę) + 20 szt kątowej tylko na okno kuchenne (bo nie mam okna takiego jak w projekcie z narożnikiem). Nie mam również klinkieru na jednej ze ścian od tarasu tylko na tych między oknami, ponieważ wydawało mi się trochę za dużo. Parapety to był koszmar co tu wybrać i w końcu wybrałam zwykłe białe parapety aluminiowe plaskie. Nie były drogie tylko musialam odebrać wlasnym transportem bo były za długie inaczej w przesyłce spedycją dostałabym podzielone.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 18.08.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Piogron, nie wiem jaki masz pomysł na kolorystykę, ale ja na przykład planuję zamontować parapety w kolorze płaszcza rolet zewnętrznych, czyli szare/srebrne, RAL 9006. PozdrawiamKasia Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez Ka*sia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 18.08.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 My będziemy mieli rolety w kolorze okien czyli złoty dąb, więc chyba biały parapet wchodzi w grę. Tylko zastanawiam się z czego. Zastanawiam się czy tez macie taki problem z drzwiami wejsciowymi tzn z ich wysokością 2,30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 18.08.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Część producentów oferują drzwi wyższe niż w standardzie, za dopłatą. Ja dowiadywałam się w Urzędowskim, ponieważ zamawiałam tam okna. Drzwi już dostaliśmy, a w związku z tym, że są niższe niż wnęka, planujemy doświetle również u góry. Pozdrawiam\Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkawawa 21.08.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam. 1 Co do drzwi - nie ma problemu u Urzędowskiego. Na wysokość 230cm kupiliśmy jak na załączononym zdjęciu. Jedna uwaga tylko - od góry idzie 5 albo 10cm taka belka drewniania, dzięki której drzwi są nieco niższe. http://img690.imageshack.us/img690/7905/drzwip.th.jpg Uploaded with ImageShack.us 2 Co do rekuperacji - rozprowadzenia rur. Ja kupiłem projekt wentylacji mechanicznej, ale nie jest on zbyt dokładny. Na przyklad nie ma opisu, na jakich wysokościach prowadzić rury - mam dokladnie na myśli przejście rur z garażu do pokoi, gdzie jest róznica poziomów stropów. Dlatego ja naprzyklad przebijam się z garazu na górę - do pokoju nad garażem i stamtego miejsca wszystkie rury zostana rozprowadzone po domu. Dodatkowo rura nawiewna do salonu pójdzie nie obok podciągu w salonie, ale pójdzie przez wiatrołap, spiżarnię, kuchnię. Pójdzie tak, bo tam będą podwieszane sufity, a w salonie nie będzie podwieszanego. Itd. Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez milkawawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karwapa 25.08.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Gdzie zamawialiście drzwi zewnętrzne do tego małego pomieszczenia gospodarczego pod schodami i na jaki rodzaj się zdecydowaliście? U mnie wymiar otworu to 210/90cm, ale po izolacji na chudziaku 5cm, jastrychu 7cm wymiar robi się bardzo nie standardowy Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 26.08.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 U mnie to pomieszczenie i tak bedzie odizolowane styropianem pod schodami od reszty domu, wiec rezygnuje z izolacji w tym miejscu. Zostawiam sam chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 31.08.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, Też mam małą zagwostkę z tymi drzwiami do schowka. Drzwi Hormanna, pasujące do bramy, są poza moim planowanym budżetem. Zastanawiam się nad stalowymi, malowanymi proszkowo w kolorze bramy. Znalazłam takie w ofercie Wiśniowskiego. Wyglądają trochę jak przeciwpożarowe. Jeszcze się zastanawiam.... PozdrawiamKasia Edytowane 1 Września 2011 przez Ka*sia doprecyzowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts