kuszner 10.03.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Witam Mam pytanie do wszystkich osób, które zdecydowały się na wentylację mechaniczną, jak poprowadzone są kanały na poddaszu, czy ukryte są za ścianką kolankową? Mój wykonawca chce prowadzic kanały przez środek każdego pomieszczenia, czy to nie jest jakiś absurd? Zastanawiam się czy nie zakupic projektu proponowanego przez domy z wizją, tylko czy w tym projekcie kanały są ukryte (np za ściankami kolankowymi na poddaszu) czy warto wydac dodatkowa kasę. Proszę o radę na forum lub na maila [email protected] Hej, Kanały na poddaszu wg projektu rekuperatory.pl (oferowane przez domyzwizją) są poprowadzone: 1) Pokój nad salonem -> górą nad odcięciem sufitu pod dachem 2) Garderoba -> Przebicie z dołu ze spiżarni 3) Pokój nad garażem -> górą nad odcięciem sufitu pod dachem 4) Przedpokój/klatka i pokój nad sypialnią -> przebicie do góry z sypialni. Tutaj sprawa jest taka że to przebicie jest poprowadzone wzdłóż ściany i de facto wymuszone jest obłożenie tego płytą karton-gips i jakieś półeczki itp. Ale jak już się zrobi to daje radę. Generalnie odnośnie samej wentylacji to zdecydowanie polecam, bo dom jest BARDZO szczelny z faktu samych witryn na dole. Po uruchomieniu wentylacji różnica jest zdecydowana. JEszcze nie wiem jak to będzie się sprawowało latem przy upałach, ale mam nadzieję że ok. Pozdr, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 14.03.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Witam Mam pytanie do wszystkich osób, które zdecydowały się na wentylację mechaniczną, jak poprowadzone są kanały na poddaszu, czy ukryte są za ścianką kolankową? Mój wykonawca chce prowadzic kanały przez środek każdego pomieszczenia, czy to nie jest jakiś absurd? Zastanawiam się czy nie zakupic projektu proponowanego przez domy z wizją, tylko czy w tym projekcie kanały są ukryte (np za ściankami kolankowymi na poddaszu) czy warto wydac dodatkowa kasę. Proszę o radę na forum lub na maila [email protected] Witam, Jesteśmy w trakcie montażu. Sam rekuperator mamy zaplanowany w garażu. W trakcie wykonywania stropu zostawiliśmy miejsce na przejście rur na piętro. Kanały będą schowane także między sufitem a dachem. Tylko w pokoju nad garażem (ze względu na brak miejsca, gdyż podłoga nie została obniżona) będą zabudowane w ściance i wylot/nawiew będzie kratką. Pozdrawiam\Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 29.03.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2012 Jestem przed ociepleniem poddasza. Możecie powiedzieć ile wam wyszło m2 wełny mineralnej do ocieplenia. Mi wyliczyli 250 m2, czy potwierdzacie tą informację? I jeszcze jedno czy nie wydaje się wam,że na poddaszu w pokoju nad salonem nie przydaołoby się jedno okno więcej. Wydaje mi się,że jest dość ciemno pomimo 4 okien. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 04.04.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 (edytowane) Jestem przed ociepleniem poddasza. Możecie powiedzieć ile wam wyszło m2 wełny mineralnej do ocieplenia. Mi wyliczyli 250 m2, czy potwierdzacie tą informację? I jeszcze jedno czy nie wydaje się wam,że na poddaszu w pokoju nad salonem nie przydaołoby się jedno okno więcej. Wydaje mi się,że jest dość ciemno pomimo 4 okien. Pozdrawiam Witam, Poddasze jeszcze nie skończone, ale podejrzewam, że ok 230 - 240 m2 wełny między krokwiami i jętkami Co do ilości światła, pewnie zależy też od stron świata - ale dopóki nie zabuduje się docelowo poddasza, będzie się wydawało że jest ciemno. Po montazu płyt jest dużo jaśniej. Pozdrawiam Kasia Edytowane 4 Kwietnia 2012 przez Ka*sia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psip 05.04.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 My powoli przymierzamy się do ocieplenia ścian. Okna, drzwi wejściowe i brama garażowa mają być zaraz po świetach i pewnie po ich zainstalowaniu będziemy ocieplać. Jesteśmy na etapie poszukiwania ekipy i jesteśmy troszkę zaskoczeni ich wyliczeniami (sa bardzo różne za m2). Np. niektórzy licza samą powierzchnię ścian (bez otworów drzwiowych i okiennych) a inni liczą całość powierzchni wraz z otworami twierdząc, że obróbka okien jest dużo bardziej pracochłonna niż ocieplenie samych ścian. Mam w związku z tym pytanie jak to wyglądało u was? Jaka była powierzchnia ścian do ocieplenia (bo tutaj u poszczególnych ekip też są rozbieżności) i w jaki sposób liczyli wam tę powierzchnię: z otworami czy bez? Biorąc pod uwagę wielkośc chociażby otworów okiennych przy tarasie to różnica w powierzchni robi sie kolosalna. Rozsądek podpowiada żeby brać tych, którzy odliczają otwory ale boimy się brać tych najtańszych bo mamy z tanimi przykre doświadczenia. Może faktycznie jest taka zasada, że liczy się powierzchnię razem z otworami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 06.04.2012 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Faktycznie większość ekip liczy razem z oknami. Niektórzy liczą,że jesli otwór jest większy niż 2m 2 to liczą go po połowie. Ja właśnie tak się ze swoimi dogadałem. Do ocieplenia wyszło 270m2. Razem z klinkierem robocizna 17 tys. Nie wiem czy to duzo czy malo,ale tanie ekipy juz omijam z daleka. Lepiej doplacic i nie miec siwych wlosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid79 28.05.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 WitamMam pytanie odnośnie stropu monolitycznego... Nie bardzo wiem jak zrobić szalunek. Kupić deski, może OSB. Czy istnieją gotowe elementy które można zastosować jako szalunek???pozdrawiamDawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 31.05.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Dawid79, podjedź do firmy, która wypożycza szalunki. Ja stemple i deski odsprzedałam za połowę. Za te pieniądze proponowano mi wypożyczenie szalunku na 2 tygodnie. A to stanowczo za krótko. To rozwiązanie z mojego doświadczenia mogę Ci polecić. Co mówi Twój kier.bud? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grooove 05.06.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam. Buduje na miarę 3 . Jestem na etapie dachu. Antresola prezentuje sie super.Odrazu mowie ze jest to "dziwny" dom do budowania.Duzo żelbetonu, belek itp.Dokonałem kilku zmian:poszerzyłem klatke o 20 cm i jset superpokój na dole : połowe przeznaczyłam na garderobe , połowe na kotłownie , która polaczyłem z kotłownia w projekcie.Drzwi do kotłowni z garazu po drugiej stronie.Dodałem tez drzwi do kotłowni na zewnatrz budynku.Kocioł bedzie na eko-groszek, ogrzewanie podłogowe.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrek 15.06.2012 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2012 Witam ,jaki macie wymiar drzwi zewnętrznych w projekcie na miarę 2?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 18.06.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Witam ,jaki macie wymiar drzwi zewnętrznych w projekcie na miarę 2?Dzięki Witam, Otwór w murze ma 150x230. Czyli niestandardowa wysokość plus doświetle. Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrek 19.06.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 To kurcze wysokie te drzwi i pewnie spora dopłata u producenta:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crono 03.07.2012 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Poszukuje okien drewnianych do projektu Na mierę 3. W chwili obecnej okna którego producenta bralibyście pod uwagę na dwa sposoby: 1. Nie biorąc pod uwagę ceny 2. Biorąc pod uwagę*cenę, najważniejsze kryterium jakość, ciepłochroność i serwis gwar./pogwar. Jakie wystąpiły problemy ( problem wielkości okien, skutki kilkuletniego użytkowania ) Będę wdzięczny za sugestie, opinie, komentarze. Pozdrawiam. Witam ponownie:) Ttwardy - schody do piwnicy chcemy umieścić w pierwotnej kotłowni (mała garderoba+schody), albo z części garażu. Dopiero jak kupimy plan porozmawiamy z architektem, który mam nadzieję wymyśli jakieś sensowne i wygodne rozwiązanie. Na miarę 3 ma kotłownię mniejszą od tej w Na miarę 2 - dlatego boję sie ze może mi nie starczyć miejsca na garderobę, bo schody zabiorą wszystko. Przemili Panowie pracujący w Domach z Wizją udostępnili mi rzuty domu << Na miarę 3" więc byłam zaszczycona pokazem przedpremierowym. Hannah - Na miare 3 miał sie pojawić już tydzień temu, wiec myślę że na dniach sie pojawi:) Obiecano wtedy trzy nowe domy - dwa znich - Doskonały 2EN i Z charakterem 4 już się pojawiły, więc teraz tylko czekać na nową wersję domu Na miarę Mam do Was pytanie o elewację, dach - czy chcecie podtrzymać i dokładnie odwzorować projekt - kolorystykę, materiały?? Czy myślicie o roletach zewnętrznych?? Czy w sypialni raczej takie zewnętrzne żaluzje?? Czy nie przerażają Was same okna dachowe na poddaszu - chodzi mi o głośność w czasie deszczu i brudzenie sie, a także doświetlenie pomieszczeń. Dla zainteresowanych - mam wycenę okien na parterze od Jezierskiego i dachowych od Fakro - puki co bez negocjacji - po prostu chciałam sprawdzic, bo wycena w kosztorysie na stronie jest pomylona. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu, Jagoda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crono 21.07.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Powiedzcie mi proszę czy w związku z instalacją wentylacji mechanicznej z rekuperatorem likwidowaliście kominy lub ograniczaliście ilość przewodów wentylacyjnych w kominach w projekcie?Mi wykonawca zaproponował eliminację komina od łazienki/sypialni na dole, komin od pieca kondensacyjnego zminimilizowany do jednego przewodu grawitacyjnego i komin od kominka z płaszczem wodnym tylko z kanałem dymowym( bez żadnego kanału wentylacji grawitacyjnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 22.07.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 Witam, Odnośnie wentylacji.Zamieniliśmy kominy murowane z cegły na prefabrykowane. Zostawiliśmy dwa kanały wentylacyjne w kotłowni (jeden nie jest używany, ale można na przykład wykorzystać do poprowadzenia przewodów antenowych na dach). Przy kominku mamy dymowy i trzy wentylacyjne (okap w kuchni, wentylacja w spiżarni oraz na wszelki wypadek jeden, gdyby był problem z odbiorem kominiarskim). Należy pamiętać o wentylacji w garażu. Resztę zlikwidowaliśmy (w projekcie są również w sypialniach etc). Okna drewniane - zamówiliśmy w Urzędowskim (meranti). Wstawiane w listopadzie 2010. Po pierwszej zimie wymagały regulacji. Jak na razie wyglądają ok. PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkawawa 24.07.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Do crono: Myśmy dokładnie tak zrobili z jednym wyjątkiem: komin od kominka (w salonie) ma dodatkowo 1 przewód wentylacyjny. Jest to wymagane prawem, aby kominek miał wyciąg grawitacyjny. Oczywiście jest to trochę bez sensu (z ekonomicznego punktu widzenia), myślę, że zawsze można zaadopotować ten kanał naprzykład do okapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 25.07.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Mam problem ze zinterpretowaniem szerokości boni na elewacji na linii okien. Jest napisane 2x30mmx125mm. Czyli rozumiem,że powinno być 6 cm czy 3 cm szerokości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 05.08.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Kuszner, jeszcze tu czasem zaglądasz? Wiem, że planowałeś drewno na podłogę, jak Wam się sprawdza z podłogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuszner 09.08.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Kuszner, jeszcze tu czasem zaglądasz? Wiem, że planowałeś drewno na podłogę, jak Wam się sprawdza z podłogówką? Powiem ci jak zima mine Ogólnie położyłem już praktycznie na koniec sezonu grzewczego więc ciężko cokolwiek stwierdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ernix1 30.09.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Czy podpowie mi ktoś ile kosztowaly wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts