kossaR 09.10.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam wszystkich fanów "na miarę" ja również od dłuższego czasu przyglądam się temu projektowi, jednakże stwierdziliśmy z żoną, że wersja 2 jest dla nas zbyt duża. mam do Was kilka pytań: po pierwsze, po spotkaniu z Panami architektami wiemy, że nie są chętni do wykonywania jakichkolwiek zmian w wersjach podstawowych projektów, nawet kosmetycznych. I tu pytanie; czy trudno jest znaleźć innego projektanta, który zgodzi się pracować na przyniesionym projekcie z zewnątrz? a może jesteście w stanie kogoś polecić? po drugie nawiązując do jednego z wcześniejszych postów; mierzyliśmy co nie co, i co sądzicie o zrobieniu garderoby w pokojach na górze by zlikwidować te nieszczęsne słupy??? a może macie jakieś inne ciekawe pomysły na aranżacje góry by jakoś wkomponować te słupy? mam też prośbę o podzielenie się informacją jaki jest koszt tych okien na dół i górę? dziękuję i pozdrawiam wszystkich serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttwardy 09.10.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Mam do Was pytanie o elewację, dach - czy chcecie podtrzymać i dokładnie odwzorować projekt - kolorystykę, materiały?? Czy myślicie o roletach zewnętrznych?? Czy w sypialni raczej takie zewnętrzne żaluzje?? Nad wyglądem zewnętrznym jeszcze się nie zastanawialiśmy. Najlepiej byłoby zobaczyć jakiegoś "Na miarę" na żywo. Ktoś pod Warszawą chyba już zaczął - chyba pierwszy egzemplarz. Rolety zewnętrzne chyba zepsują urok Czy nie przerażają Was same okna dachowe na poddaszu - chodzi mi o głośność w czasie deszczu i brudzenie sie, a także doświetlenie pomieszczeń. Aktualnie śpimy na poddaszu. Okno dachowe mamy prosto nad łóżkiem. Nie mamy złych doświadczeń jeśli chodzi o odgłosy. Brudzenie się jest rzeczywiście problemem (nie wiem czy tak samo będzie za miastem). Lepsze doświetlenie chcielibyśmy osiągnąć poprzez większe okna dachowe. Najlepiej zespolone (takie jak na pierwszych zdjęciach z intro na http://www.fakro.pl). Dla zainteresowanych - mam wycenę okien na parterze od Jezierskiego i dachowych od Fakro - puki co bez negocjacji - po prostu chciałam sprawdzic, bo wycena w kosztorysie na stronie jest pomylona. to jak to wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanah78 11.10.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 ja-goda1 dziękuję z podpowiedz!! Oglądam codziennie i nic!!! czekamyyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja-goda1 11.10.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Podaje wstępną wycenę okien: Okna na parterze firmy Jezierski: 1. Typ Elita kolor okien biały. szklenie 4/16/4 k=1,0 z ciepłą ramką, a w dużych oknach 6/16/6 k=1,0 z ciepłą ramką, kwota 19 500, przy płatności gotówką 5 % zniżki. 2. Profil Exclusive - 23 200 zł/brutto (w tej cenie możliwość zastosowania pakietu 4/16/4/16/4 k=0,6) Dopłata za kolor obustronny to 15 % drożej. Montaż 1240 brutto. Okna dachowe Jezierski, wycena to około 11 500 Okna dachowe - wycena przez Fakro : FTS-V 07 78x140: 11x 817,57 zł = 8 993,27 złFTP-W 07 78x140: 1x 1 218,34 zł = 1 218,34 złFPP 07 78x140: 2x 1 403,58 zł = 2 807,16 zł Do okien należy dokupić kołnierze uszczelniające w zależności od rodzaju pokrycia dachowego.W przypadku zespoleń okien, np. dwa okna obok siebie, należy zastosować odpowiedni kołnierz kombi.Przy zespoleniu okien należy podać grubość krokwi. Jak ktoś z Was potrzebuje dokładna wycenę każdego z okien na parterze to mogę przesłać wiadomość na maila. Pozdrawiam, Jagoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttwardy 12.10.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 ..... Jak ktoś z Was potrzebuje dokładna wycenę każdego z okien na parterze to mogę przesłać wiadomość na maila. Ja jeszcze nie potrzebuję, ale jestem ciekaw. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kossaR 15.10.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 cześć,to ja z chęcią też poproszę o tę szczegółową wycenę. może być na priv pozdr,Paweł KossaR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tknapi 15.10.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam, podobnie jak część z Was zastanawiam się poważnie nad tym projektem - jedstem początkującym w tym temacie- kupujemy właśnie działkę więc wszystko jest dla mnie świeże. Mam do Was jednak takie pytanie - być może się nie orientuję ale wydaje mi się że kosztorys dla np. na miarę 1 jest naprawdę wysoki 520.000 - jak patrzę na innne projekty nowoczesnych często domów podobnej wielkości to ceny są o ok 100.000 niższe- generalnie mówi się o koszcie 1 m2 na poziomie 2-2,2 tys zl. Czy ten kosztorys jest realny, dlaczego taki wysoki - a moze niewysoki a ja sie nie orientuje ? Help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelKa 23.10.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Właśnie znalazłem na stronie domyzwizia.pl nowy projekt "Na Miarę 3". Całkiem fajnie rozwiązane rozmieszczenie dołu z dodanym gabinecikiem i przeniesienie pralni na piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 30.11.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam, mnie interesuje projekt "na miarę 1" - mam prośbę do tych którzy już budują któryś dom z rodziny projektów " na miarę": będę wam wdzięczna za wszelkie uwagi dotyczące projektu, budowy, kosztorysów - cokolwiek wam przyjdzie na myśl szczególnie interesuje mnie jak wychodzą te wielkie okna na parterze i czy w pokojach na górze nie jest za ciemno. Będę wdzięczna za wszystkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejfogt 17.12.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Witam fanów Na Miarę 1 2 3,po przeczytaniu wszystkich waszych postów stwierdzam, że macie wielki dylemat nad wyborem owych projektów. Kochani! Jestem w trakcie budowy projektu Na Miarę 2 i z "prania" stwierdzam, iż jest to bardzo fajny projekt ale posiada on bardzo istotne cechy, nad którymi należy się poważnie zastanowić. 1. Fundamenty - koszty zbrojenia są ponad przeciętną (jestem mechanikiem z wykształcenia i wiem, że to wszystko jest o co najmniej 50% przezbrojone).2. Ściany - buduję z ceramiki ale nie jak w projekcie U220 - jakaś masakra, tylko zwykły POROTHERM 250 + 150 wełna, szczerze to najlepsze rozwiązanie. Nie kombinujcie z Gazobetonami i tymi U220 bo to nie ma sensu.3. Strop - tu jest jazda!!! Słodkie pierdzenie waszych wykonawców może się skończyć. Tu dostaną szkołę, to co działo się w ławach fundamentach to nic, strop wylewany w tym projekcie jest bardzo kosztowny. Człowiek bardziej wtajemniczony puknie się w głowę, po co takie przekroje. Słuchajcie, biedni projektanci zrobili naprawdę fajna bryłę ale konstrukcyjnie nie jest ona taka łatwa. Ilość stali na strop to około 4,8T x 2000zł i tu sami widzicie. Beton około 37 m3 x 200zł + Transport + deski + stemple + robocizna razem około 30 tys. Przy Terrivie o wiele mniej. Terriva nie próbujcie bo jest to dużo pracy i kosztów. Powiem szczerze, że jak usłyszałem historię o przeprojektowywaniu to usiadłem i powiedziałem lepiej zgodnie z projektem.4. Dach - więźba, przy zakupie projektu sugerowałem się prostotą i tak naprawdę jest. Myślę, że nie rozczarujecie się ceną bo jest ona mniej więcej porównywalna. Konstrukcja 460 m2 x 30zł/m2 to rozsądnie za usługę + dachówka i jej położenie jakieś 30 tys. 5. Okna - HAHAHAHA, to co przeżyłem przy oknach spędza mi do dzisiaj sen z powiek, podam propozycje na parter.STOLBUD - 72 tys. Sosna i jeszcze zrobili wymagania co do przekrojów, po prostu wstawili szprosy w połowie, co całkowicie rozwaliło styl domu.Prywatny 1 - 28 tys Meranti, drewniane dwuszybowe, szkło bezpiecznePrywatny 2 - 39 tys. Meranti, drewniane dwuszybowe, szkło bezpieczne. Przy oknach uważajcie generalnie na przekroje ramiaków min 68 mm. Zmiany jakie dokonałem:1. Drzwi do kotłowni przeniesiono do garażu. przesuwając ściankę wnęki szafy.2. Schody wykonałem ze spocznikiem a nie jak w projekcie zabiegowe – nie miałem zamiaru chodzić po nich przy ścianie bo przy poręczy stopnie były małe.3. Usunąłem wejście do schowka pod schodami od zewnątrz. Zamiast tego zaadaptowałem schowek z dostępem od kotłowni. Schowek na Ekogroszek.4. Powiększyłem komin w kotłowni, gdyż ogrzewanie robię nieco inne. Piec Ekogroszek + Solary 4m2 + gaz alternatywnie jak się nie będzie chciało podrzucić do pieca. Kominek tylko ozdobnie żadnych płaszczy wodnych bo z salonu nie będę robił kotłowni. Dlaczego Ekogroszek? Ponieważ wciąż jeszcze cena na rok opału to 2700zł, przy gazie zapomnijcie Słuchajcie, myślę że podałem parę ważnych argumentów z życia co do projektów Na Miarę z Domyzwizja.pl. Kosztorysy wykonane przez tą pracownię są jak najbardziej OK, nie wspomnę już o domach jakie oferują. Projekty jakie otrzymacie do ręki są naprawdę znakomite, widać dopieszczenie do 100%. Podsumowując, piszcie to opiszę lub wyślę parę fotek na priva. POZDRO z Bydgoszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejfogt 17.12.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2009 Witam fanów Na Miarę 1 2 3,po przeczytaniu wszystkich waszych postów stwierdzam, że macie wielki dylemat nad wyborem owych projektów. Kochani! Jestem w trakcie budowy projektu Na Miarę 2 i z "prania" stwierdzam, iż jest to bardzo fajny projekt ale posiada on bardzo istotne cechy, nad którymi należy się poważnie zastanowić. 1. Fundamenty - koszty zbrojenia są ponad przeciętną (jestem mechanikiem z wykształcenia i wiem, że to wszystko jest o co najmniej 50% przezbrojone).2. Ściany - buduję z ceramiki ale nie jak w projekcie U220 - jakaś masakra, tylko zwykły POROTHERM 250 + 150 wełna, szczerze to najlepsze rozwiązanie. Nie kombinujcie z Gazobetonami i tymi U220 bo to nie ma sensu.3. Strop - tu jest jazda!!! Słodkie pierdzenie waszych wykonawców może się skończyć. Tu dostaną szkołę, to co działo się w ławach fundamentach to nic, strop wylewany w tym projekcie jest bardzo kosztowny. Człowiek bardziej wtajemniczony puknie się w głowę, po co takie przekroje. Słuchajcie, biedni projektanci zrobili naprawdę fajna bryłę ale konstrukcyjnie nie jest ona taka łatwa. Ilość stali na strop to około 4,8T x 2000zł i tu sami widzicie. Beton około 37 m3 x 200zł + Transport + deski + stemple + robocizna razem około 30 tys. Przy Terrivie o wiele mniej. Terriva nie próbujcie bo jest to dużo pracy i kosztów. Powiem szczerze, że jak usłyszałem historię o przeprojektowywaniu to usiadłem i powiedziałem lepiej zgodnie z projektem.4. Dach - więźba, przy zakupie projektu sugerowałem się prostotą i tak naprawdę jest. Myślę, że nie rozczarujecie się ceną bo jest ona mniej więcej porównywalna. Konstrukcja 460 m2 x 30zł/m2 to rozsądnie za usługę + dachówka i jej położenie jakieś 30 tys. 5. Okna - HAHAHAHA, to co przeżyłem przy oknach spędza mi do dzisiaj sen z powiek, podam propozycje na parter.STOLBUD - 72 tys. Sosna i jeszcze zrobili wymagania co do przekrojów, po prostu wstawili szprosy w połowie, co całkowicie rozwaliło styl domu.Prywatny 1 - 28 tys Meranti, drewniane dwuszybowe, szkło bezpiecznePrywatny 2 - 39 tys. Meranti, drewniane dwuszybowe, szkło bezpieczne. Przy oknach uważajcie generalnie na przekroje ramiaków min 68 mm. Zmiany jakie dokonałem:1. Drzwi do kotłowni przeniesiono do garażu. przesuwając ściankę wnęki szafy.2. Schody wykonałem ze spocznikiem a nie jak w projekcie zabiegowe – nie miałem zamiaru chodzić po nich przy ścianie bo przy poręczy stopnie były małe.3. Usunąłem wejście do schowka pod schodami od zewnątrz. Zamiast tego zaadaptowałem schowek z dostępem od kotłowni. Schowek na Ekogroszek.4. Powiększyłem komin w kotłowni, gdyż ogrzewanie robię nieco inne. Piec Ekogroszek + Solary 4m2 + gaz alternatywnie jak się nie będzie chciało podrzucić do pieca. Kominek tylko ozdobnie żadnych płaszczy wodnych bo z salonu nie będę robił kotłowni. Dlaczego Ekogroszek? Ponieważ wciąż jeszcze cena na rok opału to 2700zł, przy gazie zapomnijcie Słuchajcie, myślę że podałem parę ważnych argumentów z życia co do projektów Na Miarę z Domyzwizja.pl. Kosztorysy wykonane przez tą pracownię są jak najbardziej OK, nie wspomnę już o domach jakie oferują. Projekty jakie otrzymacie do ręki są naprawdę znakomite, widać dopieszczenie do 100%. Podsumowując, piszcie to opiszę lub wyślę parę fotek na priva. POZDRO z Bydgoszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttwardy 18.12.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Może spróbuj wstawić kilka fotek - chyba każdy jest ciekawy. Ja na pewno. Mail do mnie [email protected] (na wypadek problemów technicznych ze wstawieniem). Pisałeś, że kosztorys OK (jak rozumiem odpowiadają realnym kosztom). Z tego co pamiętam to wychodziło około 500 tys za wersje pod klucz. Nie wiem na jakim etapie teraz jesteś ale czy to tak wychodzi? Ja po zapoznaniu się z kosztorysem liczyłem, że podchodząc gospodarczo do tematu dam radę zmieścić się powiedzmy w 350 a chce jeszcze podpiwniczyć i to na całości. Przytaczane przez Ciebie newralgiczne punkty (typu strop) zbrojenie (jeśli dobrze liczę) to 10 tys + beton 8 tys + dach 45 + ściany 40? + fundament 15 tys? to jeszcze daleko do 5'iu set. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia1719505043 21.12.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2009 Witam, Na wiosnę również startujemy z budową domu wg projektu "Na miarę 2". Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane Czy mogłabym równiez poprosić o zdjęcia ([email protected])? Z góry dziękuję. Strop zmieniliśmy na terrivę ... Czy wyceniał może już ktoś grzejniki kanałowe? Ewentualnie rozważał jakąś alternatywę do tych w projekcie? Do maciejfogt Czy wybrał Pan dachówki zaproponowane w projekcie (Braas Tegalit/Creaton Domino)? Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula-123 28.12.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam,czy komuś udało się zbudować dom Na Miarę 2 pracowni Domy z Wizją? Jestem zainteresowana budową tego domu, ale bardzo chciałabym go zobaczyć w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula-123 28.12.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam, mam prośbę do maciejfogt czy mógłbyś przesłać parę zdjęć [email protected]. jesteśmy zainteresowani budową tego domu i bardzo zależy nam na obejrzeniu zdjęć innych niż te na stronie. Dzięki za konstruktywne uwagi, chcielibyśmy dokonać podobnych zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejfogt 28.12.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Może spróbuj wstawić kilka fotek - chyba każdy jest ciekawy. Ja na pewno. Mail do mnie [email protected] (na wypadek problemów technicznych ze wstawieniem). Pisałeś, że kosztorys OK (jak rozumiem odpowiadają realnym kosztom). Z tego co pamiętam to wychodziło około 500 tys za wersje pod klucz. Nie wiem na jakim etapie teraz jesteś ale czy to tak wychodzi? Ja po zapoznaniu się z kosztorysem liczyłem, że podchodząc gospodarczo do tematu dam radę zmieścić się powiedzmy w 350 a chce jeszcze podpiwniczyć i to na całości. Przytaczane przez Ciebie newralgiczne punkty (typu strop) zbrojenie (jeśli dobrze liczę) to 10 tys + beton 8 tys + dach 45 + ściany 40? + fundament 15 tys? to jeszcze daleko do 5'iu set. Witam, wysłałem na E-mail parę fotek, co do kosztorysów to: Stan surowy- zamknięty 348 tys. Ogółem kosztorys 578tys To według pracowni, a według mnie jeśli budujesz z podpiwniczeniem to może się zmieścisz. Obecnie jesteśmy na etapie wieńca na ścianie kolankowej, z kotwami i szpilkami przygotowanymi do więźby. Mamy wymurowane ścianki działowe na dole i u góry częściowo. Więźba będzie składana w styczniu jak tylko śniegi i mrozy zelżą. Więźba materiałowo leży na placu i czeka na cieślę. Na tą chwilę wydaliśmy 160 tys., dlatego myślę że będzie ciężko zmieścić się w 350 aby się wprowadzić. Będę was informował jak sprawa wygląda. Raczej niebyłbym zbytnim optymistą hehe. Szczerze mówiąc , chcielibyśmy zakończyć na 450tys. a jak będzie to zobaczymy. Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejfogt 28.12.2009 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam, Na wiosnę również startujemy z budową domu wg projektu "Na miarę 2". Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane Czy mogłabym równiez poprosić o zdjęcia ([email protected])? Z góry dziękuję. Strop zmieniliśmy na terrivę ... Czy wyceniał może już ktoś grzejniki kanałowe? Ewentualnie rozważał jakąś alternatywę do tych w projekcie? Do maciejfogt Czy wybrał Pan dachówki zaproponowane w projekcie (Braas Tegalit/Creaton Domino)? Pozdrawiam Kasia Witaj Kasiu, zdjęcia wysłałem na E-mail, ttwardemu napisałem na jakim jesteśmy etapie, co do grzejników, to robimy tradycyjne panelowe, niskie ale nie wycenialiśmy jeszcze bo nie czas na to. Teraz dachówka i okna (o oknach już pisałem, więc dachówka). Reńska Suwakowa E80, Czarna zabytkowa angoba Wienerberger Reńska Suwakowa E80, Grafitowa angoba szlachetna Wienerberger Najpradwopodbniej zdecydujemy się na Braasa Tegalit Pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paula-123 29.12.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam wielbicieli Na Miarę, czy zastanawialiście się nad usytuowanie domu zgodnie z kierunkami wskazanymi na stronie tzn. okna tarasowe od strony południowej? Czy też tylko mi wydaje się to istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 29.12.2009 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam,czy ja też mogę prosić o zdjęcia na maila: [email protected]Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 29.12.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Myślę że okna tarasowe od strony południowej to najlepsze rozwiązanie - o ile oczywiście ktoś lubi słońce (ja tak). Poza tym miło bedzie siedzieć na wygrzanym tarasie i oglądać zachód slońca Martwi mnie tylko czy sypialnia położona nad garażem nie będzie za ciemna - my planujemy tam dodatkowe okno od strony wschodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts