Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NA MIARĘ 2 pracownia DOMY Z WIZJĄ

Recommended Posts

Do maciejfogt

Panie Macieju

Pewnie jak wszyscy na tym forum jesteśmy również i my zauroczeni projektem domu Na Miarę 2. Prosimy uprzejmie o zgodę na odwiedziny Pana w domu, abyśmy „na żywo” mogli się przekonać o szczególnych walorach tego projektu. Liczymy na udzielenie nam wskazówek, na co zwrócić uwagę budując ten dom, w szczególności zależy nam na określeniu kosztów budowy.

Pozdrawiamy, czekamy z niecierpliwością na odpowiedź.

Ania i Marcin

Witam,

zapraszam do Bydgoszczy, wcześniej jednak proszę o telefon. Na priva wyślę nr.

Pozdrawiam

Maciej

• Odpowiedzi 349
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Od paru miesięcy przeglądam forum, ponieważ zamierzam rozpocząć budowę domu według projektu "na miarę 2". Jednak mam pewne wątpliwości dotyczące wysokości poddasza i chciałbym je rozwiać w związku z tym mam pytanie do Pana Macieja czy istnieje możliwość przyjazdu do Bydgoszczy i obejrzenia domu jeśli tak to proszę o kontakt na mój e-mail: [email protected]

Pozdrawiam

Krzysztof

Kurcze, obawiam się, że się usmażycie na twardo pod blachą. Przemyślcie to dokładnie.

Hejka , czy to jest poparte jakimś doświadczeniem ? Oczywiście pytam poważnie !!! Generalnie temat jest cały czas w trakcie planowania, ponieważ w tym roku planujemy podciągnąć tylko stan surowy z więźbą dachową bez pokrycia (tylko deski i papa).

Powiem szczeże, że troszkę poczytałem nt blach i wygląda na to że jest to kwestia grubości izolacji dachu ... bardziej się obawiam anomalii pogodowych w postaci wichur, żeby się nie obudzić z dachem leżącym obok domu :p

Hejka,

Moim zdaniem musisz troszkę popracować. Ja podpisałem umowę z wykonawcą na 30tys. za stan surowy+więźba dachowa z pokryciem deskami i papą. Będę musiał dorzucić do tego koszty pokrycia samego dachu, ale wydaje mi się, że różnica i tak jest znacząca. Dodam tutaj, że ekipa z którą się dogadałem bardzo chciała ten projekt budować. Wiem że jako podwykonawcy budowali już coś z biura Domyzwizją i chcieli mieć taki projekt jako referencje. Mam tylko nadzieję, że stosunkowo niska cena nie pójdzie w parze z niską jakością, ale panowie naprawdę wydają się rozsądni :D

Witam,

chciałam zapytać czy buduje ktoś dom na miarę 1, 2 lub 3 na śląsku? Już praktycznie zdecydowaliśmy się na zakup projektu ale możliwość zobaczenia przynajmniej stanu surowego naszego wymarzonego domu bardzo by nas interesowała. Proszę o kontakt jeśli ktoś buduje którąś z wersji projektu i nie miałby nic przeciwko naszej krótkiej wizycie na budowie lub w gotowym domku:)

Hejka,

Moim zdaniem musisz troszkę popracować. Ja podpisałem umowę z wykonawcą na 30tys. za stan surowy+więźba dachowa z pokryciem deskami i papą.:D

Cena naprawdę bardzo niska, mój wykonawca narzeka,że będzie miał dużo pracy przy stropie. Będę jeszcze negocjował i szukał dalej. A może ktoś zdradzi ile kosztowały materiały na SSO. Chciałbym kosztorys Domów z Wizją zbić co najmniej o 10%.

Witam po długiej nieobecności,

Budujemy Na Miarę 2 od maja, ekipa właśnie kończy deskowanie i krycie papą a w następnym tygodniu wchodzi dekarz więc już część drogi za nami.

Jeśli chodzi o ceny robocizny to 30tyś wydaje mi się bardzo niską ceną, nas cała robocizna do tej pory wyniosła około 58tyś zł.

Osobą zaczynającym budowę najmocniej polecam usunięcie słupów umiejscowionych w pokojach na poddaszu które są chyba jakimś nieporozumieniem. Konstrukcyjnie bez większego problemu można je zastąpić innym rozwiązaniem które nie wpłynie znacząco na koszt budowy. Patrząc obecnie na pokoje bardzo się cieszę że żona przeforsowała ten pomysł, jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tych powierzchni ze słupami w centralnym miejscu.

Jakieś zdjęcia umieszczę w weekend, a jak ktoś z okolic Warszawy chce się przekonać jak projekt wygląda w stanie surowym to służę pomocą.

Pozdrawiam,

Paweł

Osobą zaczynającym budowę najmocniej polecam usunięcie słupów umiejscowionych w pokojach na poddaszu które są chyba jakimś nieporozumieniem. Konstrukcyjnie bez większego problemu można je zastąpić innym rozwiązaniem które nie wpłynie znacząco na koszt budowy.

Jak rozwiązaliście te słupy. Napisz coś więcej.

Ramy stalowe przy takim małym dachu to przegięcie konstruktora. Ja rozumiem, że on chciałby aby nawet meteoryt nie rozwalił tego dachu ale wydaje mi się to przesadzone. Z pewnością osoby, które usuwają słupy doradzą nam jak je zlikwidowali. Wcześniej Maciej pisał o tym jak to zrobił u siebie, ale na zdjęciach i tak widziałem jeden metalowy.

Dajcie proszę znać jak te słupy kasujecie. Dzięki.

Witam,

Jestem na etapie wyboru dachówki i zastanawiam się czy ktoś zdecydował się na antracytowy Turmalin RuppCeramiki i może udostępnić zdjęcia dachu.

Actua wygląda świetnie, ale jednak jest o kilka tysięcy droższa.

Popieram wniosek o opis jak likwidowaliście słupy. Kierownik powiedział, że można je bez problemu zlikwidować, ale jak narazie nie usłyszeliśmy co można zrobić w zamian.

Pozdrawiam

Kasia

Witajcie,

mamy prośbę do osób które już budują lub tych którzy mają kosztorysy. Właśnie otrzymaliśmy pierwszy kosztorys i trochę jesteśmy zaskoczeni jego wysokością. Jak możecie to przeczytajcie go i wypowiedzcie się, a najlepiej jak byście mogli wrzucić swoje kosztorysy do porównania.

FUNDAMENTY

beton b25 10800

podbeton 3600

stal zbrojeniowa 4119

osb i tarcica szalunkowa 2500

roboty ziemna 3000

instalacja podposadzkowa 4500

mat. pomocnicze 2000

SCIANY PRZYZIEMIA

Bloczki betonowe 4608

Cement 800

piach 960

papa x2 3500

podsypka pod posadzke wyzej 2400

podklad pod posadzke +papa 6500

IZOLACJA ŚCIAN PRZYZIEMIA styropian 2000

klej 576

siatka 150 468

dysperbit 237,6

mat. pomocnicze 2400

ŚCIANY PARTERU

pustak ceramiczny 18936,5

cement 2244

piach 4400

nadproza 825

mat. pomocnicze 1650

sciana kolankowa beton 1650

sciana kolankowa stal 2750

mat. pomocnicze 2200

podciągi i slupy stal 3300

podciagi i slupy beton 3960

szalunki hunnebeck 8800

plyty stemple itp. 6600

STROP

strop nad parterem gary 7744

strop nad pietrem 8448

beton grubosc 5cm 6480

stal 3900

belki strop nad part. 13500

belki strop nad pietrem 7920

KONSTRUKCJA DACHU

WIEZBA 14025

kontrlaty 3120

laty 11980,8

dachóka betonowa braas 18810

dachowka kalenicowa 322,08

dachowka wentylacyjna wypukla 372

dachowka okapowa 1320

gąsior podstawowy 4500

gąsior początkowy 480

gąsior trójnik 2616

izolacja dachu welna miner. 20cm 12000

rura spustowa 1008

obejma i sruba 577,5

folia 1500

mat. pomocnicze 3000

ELEWACJA 75000

mat. pomocnicze

INSTALACJA ELEKTRYCZNA 250 pkt. Mat. + robota. 29160

ŚCIANY DZIAŁOWE cegla 12cm 5280

cement 32640

piach 192

POSADZKI wraz z izol. 17940

mat. pomocnicze 1200

TYNKI tynkowanie 13500

szpachlowanie 8100

malowanie 4320

mat. pomocnicze 3000

obrobka okien 1800

SCHODY ZELBETOWE calosc wykonania 4800

rolety rolety 15840

obrobki blacharskie 8000

instalacje hydr. 75000

stolarka 65000

kominy 5000

inst. Kominkowa 15000

murowanie 80000

RAZEM 666160,5

POW. UŻYTKOWA M2 220

CENA ZA M2 3028,002

Co do słupów to my też z nich zrezygnowaliśmy. Aby to zrobić trzeba było przeprojektować więźbę dachową.

Witam po długiej nieobecności,

Budujemy Na Miarę 2 od maja, ekipa właśnie kończy deskowanie i krycie papą a w następnym tygodniu wchodzi dekarz więc już część drogi za nami.

Jeśli chodzi o ceny robocizny to 30tyś wydaje mi się bardzo niską ceną, nas cała robocizna do tej pory wyniosła około 58tyś zł.

Osobą zaczynającym budowę najmocniej polecam usunięcie słupów umiejscowionych w pokojach na poddaszu które są chyba jakimś nieporozumieniem. Konstrukcyjnie bez większego problemu można je zastąpić innym rozwiązaniem które nie wpłynie znacząco na koszt budowy. Patrząc obecnie na pokoje bardzo się cieszę że żona przeforsowała ten pomysł, jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tych powierzchni ze słupami w centralnym miejscu.

Jakieś zdjęcia umieszczę w weekend, a jak ktoś z okolic Warszawy chce się przekonać jak projekt wygląda w stanie surowym to służę pomocą.

Pozdrawiam,

Paweł

Do Pana Pawła

Byłbym wdzięczny jeśli pozwoli Pan i mnie obejrzeć dom na żywo, jeśli to nie problem, proszę przesłać odpowiedź na adres : [email protected] Pozdrawiam.

Do martaimaciej odnośnie waszego kosztorysu. Od razu zaznaczam,że jestem na etapie przygotowania do budowy,więc moja wiedza nie jest jeszcze sprawdzona. Ale uważam,że wasz kosztorys jest mocno przesadzony. Nie jestem w stanie przeanalizować wszystkich pozycji ale np. stolarka u was 65000 + rolety 15000. Mi wyceniono w Jezierskim okna ( w tym dwa przesuwne) 28000 + rolety z silnikami 18000, czyli razem 46000. Oczywiście bez okien dachowych. Strop u was wyszedł około 50 000. Moja firma wyceniała go na około 35 000. Elewacja 75 000 to chyba jakiś kosmos, myślę,że uda się to zrobić za połowę tej kwoty. Elektryka 29 000, mi elektryk wstępnie wycenił na 17000 razem z alarmem. Hydraulika 75000 to też lekka przesada , w moim przypadku całość ogrzewania podłogowe ok.20 tys+ piec z zasobinikiem 8 tys + reszta hydrauliki (łazienki, kuchnie itp) 12 tys. Razem ok. 40 tys. To na razie wstępne szacunki, więc moge się gdzieś mylić. Ale i tak uważam,że wasz kosztorys jest zawyżony. Uważam,że najlepiej umówić się wstępnie na budowę SSO na cenę robocizny, a materiały kupowac samemu. Wyjdzie npaeno taniej niż zlecać wszytsko firmie z góry. Oni z góry zawyżają cenę,żeby gdzieś nie popłynąć z kosztami. Dodam tylko,że ocieplenie stropu 20 cm wełną to trochę za mało.

Pozdrawiam,może ktoś się jeszcze wypowie kto jest bardziej zaawansowany z budową.

Edytowane przez piogron

Witam,

rzeczywiście okna nie są chętnie robione w takich wymiarach bez dodatkowego słupka. My mamy już okna z roletami a właściwie kończymy etap instalacji wewnętrznej, wkrótce przedstawię fotki. Co do okien to proponuje pytać firmy mniejsze a nie te duże, one również grymaszą na te duże powierzchnie ale wszystko da się załatwić i Nawet z gwarancją. Okna w salonie mają ramę i stałe skrzydło. Wkład szybowy mamy dwu-komorowy czyli 3 szyby. Okna w kolorze złoty dąb i rozsuwane w sypialni i w salonie. Dodatkowym problemem jaki nas spotkał to okna balkonowe 120x230 tutaj też producenci kręcili nosami bo za szerokie bo za duża masa a to muszą być uchylno-rozwierane bla bla. W końcu są 120 i dodatkowo uchylno-rozwierane.

Rolety w oknie narożnym są możliwe ale w konfiguracji duże okno - roleta nakładana na okno, małe okno - roleta mała zewnętrzna, którą da się schować pod ocieplenie.

Pozdrawiam

Maciej

Witam Maćku,

Czy możesz podzielic się informcaja ile kosztowały cię okna na parter w tych duzych przeszkleniach oraz jaka firma je wyprodukowala?

Rozumiem ,że sa to okna 3-szybowe ?

Będę wdzieczna za info, dokładnie teraz zamawiam okna i zalezy mi na gwarancji, a jak sam wspomniales raczej przy tak dużych rozmiarach

nie chcą sie podjąć.

pozdrawiam.

Do Macieja Fogta,

Panie Macieju,

czy nadal istnieje możliwość obejrzenia Pana domu na żywo?Jeśli tak będziemy bardzo wdzięczni za odpowiedź na maila: [email protected]

pozdrawiamy serdecznie

Marta i Maciej

Piszcie na priva a dla chętnych [email protected]

dom w okolicy Bydgoszczy.

pozdr

Maciej