greg 18.11.2003 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Witam.Zgłosiłem reklamację drzwi zewnętrznych w hurtowni gdzie je kupiłem. Nie jest to poważna wada (pojawiło się kilka bąbli na ramiaku dolnym) ale jest. Hurtownia poinformowała mnie pisemnie, że reklamację przekazuje producentowi. Wg warunków gwarancji mieli czas 2 tygodnie na usunięcie usterki a od czasu zgłoszenia minęło już ponad 2 miesiące i nic. Interweniowałem już w hurtowni to powiedzieli, że oni nic więcej nie mogą. Jak ich postraszyć, żeby wreszcie zareagowali i usunęłi usterkę?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 18.11.2003 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 przede wszystkim dokładnie poczytaj warunki gwarancji, po drugie: czy reklamację składałeś na piśmie? jeśli nie to dla jasności zrób to teraz opisując całą sytuację a na końcu zaznacz czego żądasz (np. usunięcia do dnia.... usterki lub zwrotu należności za drzwi) - tyle formalności; jeśli niczego nie zrobią w określonym terminie (2tyg, ale poczytaj na gwarancji) masz prawo żądać zwrotu pieniędzy (lub innej rzeczy, którą określiłeś w piśmie reklamacyjnym).Swego czasu miałam podobnie, dzwoniłam nawet do Rzecznika Praw Konsumenta, który mi poradził to, co ja Tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 19.11.2003 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Inka1 dziękuję za info. Reklamację składałem na piśmie. Żądałem w niej usunięcia usterki ale nie pamiętam czy podałem dzień do kiedy mają to zrobić W waunkach gwarancji napisane jest, że 2 tygodnie. Tylko kogo teraz ściagać? Hurtownię, która towar sprzedała czy też kontaktować się bezpośrednio z producentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 ...... jak kupiłaś w salonie VW golfa to piszesz do Wolfsburga czy zgłaszasz reklamację w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 19.11.2003 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Dzięki gościu. ZrozumiałEM ) Tylko oni się tłumaczą, że przekazali sprawę do producenta i nic więcej nie mogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2003 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 No to ślij na nią PIH i tyle. W końcu zacznijmy działać tak jak to jest przyjęte w normalnym świecie. Twórzmy go sami. Jak słyszę, że u nas to tak nie mozna, bo u nas to długo tak nie bedzie jak w Niemczech, czy Wiedniu, czy też ktoś tu na Forum pisał w jednym z postów , ze u nas to nie Belgia czy Szwajcaria. Przestańmy w końcu być zakompleksieni i malutcy. Wydajemy potęzną kasę na wymarzone domy i nie walczymy o swoje prawa. Głowa do góry. Walcz o swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 19.11.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 możesz zadzwonić do najbliższego Rzecznika Praw Konsumenta - on Ci dokładnie poda paragrafy wg których to SPRZEDAWCA jest zobowiazany załatwić reklamację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Becik 19.11.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Ja też swego czasu reklamowałam w hurtowni drzwi zewnętrzne, też nie mogłam się doczekać, też telefoniczne interwencje nie odnosiły skutku...w ten sposób można się z nimi bujać w nieskończoność - taki w naszym kraju jest zwyczaj, że klient który zapłacił nie jest już klientem Wysłałam do hurtownii maila o treści: W związku z brakiem reakcji na naszą reklamację drzwi zewnętrznych z dnia .. pragnę poinformować, że w najbliższych dniach zamierzam oddać sprawę do Powiatowego Rzecznika Konsumentów. Z poważaniem Becik tel.... Do producenta nie wysłałam, ale tylko dlatego że nie miałam jego namiarów. Poskutkowało I nawet ktoś ważny z tej hurtowni dzwonił do mnie... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 20.11.2003 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 I o to mi chodziło. Zaczynam działać Dzięki wszystkim za rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts