Malobert 24.04.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Mam na poddaszu do wykonania ścianki działowe. Majster twierdzi, że taniej będzie jak wykonam je z płyt GK. Ścianki miałyby być głównie między pomieszczeniami gospodarczymi, kuchennymi i łazienką. Biorąc wszystkie konsekwencje wykonawstwa i materiałów w związku z tym że wybiorę jedną technologię (późniejszy monataż drzwi w takich sciankach, kładzenie płytek, ocieplenie wewnątrz tych ścianek itp.) to jak to wychodzi naprawdę ? proszę o wypowiedż praktyków, być może ktoś robił u siebie porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 24.04.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Nie pomogę przy cenach ale jedno wiem na pewno, jak najmniej kartonów w domu. Tam gdzie można będę dawać pustaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 24.04.2009 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 ja też wszędzie mam pustaki przynajmniej na parterze, na poddaszu są skosy wiec płyty kartonowe i tak będą, pytanie co ze ściankami działowymi. Gazobeton solidniejszy. W projekcie mam ścianki o grubości 8cm, wiec te z gazobetonu i tak byłyby wiotkie, nie wiem czy nadawałyby się do zamontowania na nich białego montażu bez dodatkowych wzmocnień. Z drugiej strony ścianki z GK nie wymagają nadproży. Jak widać kazda technologia ma swoje plusy i minusu. Mnie interesuje jedno: cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erol 1 24.04.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Mnie taniej wyszedł beton komórkowy.1mkw=7szt*4zł=28 +18 zł robocizna + ok.5zł zaprawa =51złZa KG powiedzieli mi 75zł Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 24.04.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Stawiaj z bc, moze nie bedzie taniej, ale bedziesz mial normalna mocna sciane i nie bedzie problemu z izolacja akustyczna jak Ty bedziesz chcial spac a ktos po drugiej stonie sciany bedzie cos robil pol nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryzipiórek 24.04.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Mnie taniej wyszedł beton komórkowy. 1mkw=7szt*4zł=28 +18 zł robocizna + ok.5zł zaprawa =51zł Za KG powiedzieli mi 75zł Pzdr Jak już liczysz, to konsekwentnie. Dolicz koszt tynku z obu stron, którego w kg nie ma. Jeżeli tynk cem-wap, to dolicz jeszcze koszt szpachlowania, który w przy tynku cem-wap i przy kg bardzo się różni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 24.04.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 a po co tynk? z tego co widzę wykończenie zaplanowane w płytkach ceramicznych, łazienka, kuchnia i pomieszczenie gospodarcze (kotłownia? to też płytki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryzipiórek 24.04.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Płytki bezpośrednio na gazobeton?Jakoś nie mogę tego przełknąć, ale może są obecnie kleje i na takie podłoże. Osobiście z góry uprzedzam się do tego pomysłu. A oszczędność sądzę raczej pozorna. Co zaoszczędzi się na tynku, straci się na grubości kleju do płytek i pewnie robociznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 24.04.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Mozna oczywiscie przyklejac plytki do betonu komorkowego, ale moze byc problem z rownoscia. Pod plytki najlepiej przykleic plyte k-g, wtedy ma sie pewnosc ze powierzchnia bedzie rowna i taniej wyjdzie od polozenia tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 24.04.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Tynkarze zrobią obrzutkę na ścianę z BK i po sprawie. Będzie i tanio i dobrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 24.04.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Poprawnie wykonana sciana z GK bedzie cichsza niz z gazobetonu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 24.04.2009 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Panowie, robimy porządnie, żeby sprawa była jasna do konkurencji stają: I. Ścianki GK grubość z ociepleniem/wygłuszeniem razem 8cm. W kibelku będę chciał powiesić napewno zlew lustro, kibelek, moze bidet. Tam płyty chyba powinny być zielone.CENA z 1m2: nieznana II. Ścianki z gazobetonu 8cm + tynk CW, tam gdzie pokoje dodatkowo gładź - niech to się jakoś zgra z zabudową GK poddasza. Najlepiej na klej.CENA z 1m2: nieznana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 01.06.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Działówki mam z 10tki Ytonga. Nie mieszkam, nie ocenię akustyki ale do murowania to super materiał, szybko i równo. Akurat w tym miejscu tynku wchodzi mniej niz np. na maxa. Trochę "problemów" było przy chowaniu w tym kabli i zrobieniu np. gniazda odkurzacza - bardzo łatwo przebić na wylot, choć to nie jest problem, trochę kleju i po sprawie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.06.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Stawiaj z bc, moze nie bedzie taniej, ale bedziesz mial normalna mocna sciane i nie bedzie problemu z izolacja akustyczna jak Ty bedziesz chcial spac a ktos po drugiej stonie sciany bedzie cos robil pol nocy Problemu nie będzie bo przy betonie komórkowym nie będzie izolacji akustycznej. BK ma jeden z najgorszych parametrów izolacji akustycznej, ścianka z K-G jeden z najlepszych. BK 8cm uznajesz za mocną ścianę? I akustycznie izolującą? Czas się chyba obudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.06.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Stawiaj z bc, moze nie bedzie taniej, ale bedziesz mial normalna mocna sciane i nie bedzie problemu z izolacja akustyczna jak Ty bedziesz chcial spac a ktos po drugiej stonie sciany bedzie cos robil pol nocy Problemu nie będzie bo przy betonie komórkowym nie będzie izolacji akustycznej. BK ma jeden z najgorszych parametrów izolacji akustycznej, ścianka z K-G jeden z najlepszych. BK 8cm uznajesz za mocną ścianę? I akustycznie izolującą? Czas się chyba obudzić. tu warto uzupełnić ze ściana KG wypełniona wełną, bo inaczej to pudło rezonansowe (a niestety i takie "fachowcy" potrafią robić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.06.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Stawiaj z bc, moze nie bedzie taniej, ale bedziesz mial normalna mocna sciane i nie bedzie problemu z izolacja akustyczna jak Ty bedziesz chcial spac a ktos po drugiej stonie sciany bedzie cos robil pol nocy Problemu nie będzie bo przy betonie komórkowym nie będzie izolacji akustycznej. BK ma jeden z najgorszych parametrów izolacji akustycznej, ścianka z K-G jeden z najlepszych. BK 8cm uznajesz za mocną ścianę? I akustycznie izolującą? Czas się chyba obudzić. tu warto uzupełnić ze ściana KG wypełniona wełną, bo inaczej to pudło rezonansowe (a niestety i takie "fachowcy" potrafią robić ) Niby oczywista oczywistość, ale fakt, że się zdarza. Ale na forum budowlanym pisać, że B-K to dobry izolator akustyczny i 8cm z tego to mocna ściana to trochę przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 02.06.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Niby oczywista oczywistość, ale fakt, że się zdarza. Ale na forum budowlanym pisać, że B-K to dobry izolator akustyczny i 8cm z tego to mocna ściana to trochę przesada. Zbuduj to sie przekonasz. Sciana z G-K na markowych profilach jest naprawde mocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.06.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Niby oczywista oczywistość, ale fakt, że się zdarza. Ale na forum budowlanym pisać, że B-K to dobry izolator akustyczny i 8cm z tego to mocna ściana to trochę przesada. Zbuduj to sie przekonasz. Sciana z G-K na markowych profilach jest naprawde mocna. Przeczytaj jeszcze raz i powoli co napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts