Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łazienka małżeńska przy/w sypialni-jak sie sprawdza?

Recommended Posts

Witam. Jestem na etapie zmian w projekcie i zastanawiam się czy robić łazienkę w mojej sypialni, tzn. oczywiście za osobnymi drzwiami z wejściem z sypialni.

Proszę o opinie tych, którzy takową posiadają o opinie, jak to się sprawdza? Dom będzie parterowy i jeszcze jedna ogólnodostępna łazienka.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tylko za tą wygodę trzeba słono zapłacić jeżeli jest to kolejna łazienka - koszt wykończenia łazienki jest sporo wyższy od garderoby czy pokoju. Na początku budowy nie bierze się tego pod uwagę...

3 lazienki w domu? zależy jak duży dom - taki chyba ze 300m?

To nie będzie kolejna łazienka ;)

Mają być i tak dwie, kwestia tylko taka czy zrobić dwie ogólnodostępne z holu jedna mniejsza druga większa, czy jedna z holu większa i jedna mniejsza w sypialni??

My również tak zrobiliśmy. Sypialnię wraz z naszą łazienką mamy nad podwójnym garażem. Druga duża łazienka jest ogólnodostępna na piętrze. Na dole zrezygnowaliśmy z pełniego wyposażenia małej łazienki, na koszt armatury pierwszej potrzeby, tzn. umywalki, sedesu oraz pisuara ( na dole nie mamy żadnego pokoju mieszkalnego, tylko salon siłownię oraz gabinet.

Myślę, że to optymalne rozwiązanie.

Zdecydowanie zrobić "prywatną" przy sypialni.

Rano/wieczorem użytkownik łazienki nie przeszkadza śpiącej osobie. W końcu zamyka za sobą drzwi. Prywatna sprawdza się rewelacyjnie.

...3 lazienki w domu? zależy jak duży dom - taki chyba ze 300m?

A po co komentarze, że 3 łazienki w 300m?

W mieszkaniu 110m w bloku (jeden poziom) były w projekcie: 2 łazienki (1 "gościnna, 1 "prywatna" przy sypialni) i osobno toaleta z umywalką.

Nie uważam, żeby to był nadmiar. Z "gościnnej" korzystają na co dzień dzieci, mają tam swoje osobiste rzeczy. A goście jak chcą umyć ręce lub skorzystać z toalety to mają osobne pomieszczenie do dyspozycji. I nie ma stresu, że np toaleta u dzieci jest zabałaganiona bądź "nieświeża" bo wybiegły do szkoły i nie sprzątnęły po sobie (a niektórych to krępuje). Przecież tu nie chodzi o metraż tylko o komfort i wygodę użytkowników i mieszkańców.

my też mamy swoją i jesteśmy bardzo zadowoleni.

Rano jak wstaje wcześniej, czasami faktycznie korzystam z drugiej, zeby męża nie budzić :wink: , ale nie zmienia to fakty, ze komfort jest ogromny.

I za jarkotowa zapytam w jakim celu uwagi o 3 łazienkach :-? , każdy robi wedle potrzeb, gustu lub marzeń... :wink:

a co powiecie na opcję łazienki z podwójnymi drzwiami?

na dole mam dla gości, na górze dla "domowników"

łazienka ma zaplanowane wejście osobne do którego mają dostęp 3 sypialnie w tym małżeńska. I teraz chodzi mi po łowie aby zrobić dodatkowe drzwi od strony tego pokoju małżeńskiego.

czy ktoś rozważał taką opcje?

I za jarkotowa zapytam w jakim celu uwagi o 3 łazienkach :-? , każdy robi wedle potrzeb, gustu lub marzeń... :wink:

nie przekonują mnie co prawda argumenty o nieświeżej łazience dzieci bo skoro zakładamy że łazienka może być zabałaganiona to może lepiej zrobić4 łazienki?

1 prywatną, 2 dla dzieci, 3 ogólną i 4 dla gości + oczywiście 2 wc - jeden dla gości a drugi którego nie trzeba sprzątać :p

Zastanawia mnie tylko dla kogo buduje się dom? Dla siebie czy gości?

Foczki, pomysł może i niezły. Zastanawiam się tylko jak rozwiązać problem unikania jednoczesnego dostępu do łazienki z dwóch stron. Jak jest ślepa, to nie ma specjalnie problemu, widać że świeci się światło. Ale zwykle łazienki mają jakieś okno i nie zawsze używa się światła. Trzeba by pamiętać żeby po wejściu zablokować obie pary drzwi.

Foczki, pomysł może i niezły. Zastanawiam się tylko jak rozwiązać problem unikania jednoczesnego dostępu do łazienki z dwóch stron. Jak jest ślepa, to nie ma specjalnie problemu, widać że świeci się światło. Ale zwykle łazienki mają jakieś okno i nie zawsze używa się światła. Trzeba by pamiętać żeby po wejściu zablokować obie pary drzwi.

a przy wyjściu obie odblokować.

Nie wiem, cz yw praktyce tak dobrze się to sprawdzi.

ALe może to kiepskie wspomnienia z akademika, gdzie łazienka miała drzwi po obu stronach i zdarzało się, że się człowiek odbijał od zamknietych drzwi, nawet jak łazienka pusta była. ( Zamykali na szczęście tylko goście).

Pare razy była historia, że łzaienka zamknięta z jednej strony, z drugiej wejście do segmentu i na siku tzreba było do sąsiadów biegać :oops: