Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

łazienka małżeńska przy/w sypialni-jak sie sprawdza?

Recommended Posts

A u mnie wygląda to tak. Parter trochę ścisnąłem. Czyli jest jeden większy pokój i dwqa mniejsze. łazienka ma wymiar 2,5x1,9 więc nie za duża. Ale uważam że na podstawowe rzeczy miejsce będzie. Oto zdjęcie

http://img861.imageshack.us/img861/7100/parter.png

Natomiast na poddaszu zaszalałem i zrobiłem mały apartament. Oto zdjęcie

http://img577.imageshack.us/img577/2444/poddasze.png

Jako że docelowo na poddaszu będę tylko ja i żona to zrobiłem to typowo "pod nas"

Mamy na razie jednego małego urwisa, a drugi w drodze :) I na tym na razie basta. Dzieciaki będą okupowały parter. Starsze większy, a młodsze mniejszy pokój. Hierarchia musi być :) Nie są one zbyt obszerne ale tak jak pisałem chciałem koniecznie 3 pokoje zmieścić, tak abym miał wolna rękę przy projektowaniu góry.

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po długich rozmyślaniach wraz z żoną zrezygnowaliśmy z prywtnej łazienki przy sypialni, kosztem dużo większej garderoby.

Koszt wykończenia to jedno, ale utrzymanie czystości (sprzątanie) w trzech łazienkach w domu to już nie lada problem. Nie każdy może sobie pozwolić na sprzątaczkę. Zostają więc dwie: jedna na parterze (prysznic, umywalka, WC) i jedna na piętrze dosyć dużych rozmiarów i taka bardziej reprezentacyjna (prysznic, wanna, WC, bidet, 2 umywalki).

Nadal uważam że łazienka przy sypialni to świetna rzecz (komfort, intymność), ale nic za darmo: zawsze coś kosztem czegoś.

Jeśli chodzi o sprzątanie dodatkowej łazienki, to już nie jest tak wesoło.

Poza tym garderoba (zwłaszcza dla żony) musi być sporych rozmiarów ;) Mniejsza garderoba = dodatkowy koszt zakupu szaf, komód itd. i dotakowe gracenie meblami sypialni, a im więcej tego typu "gratów" tym więcej sprzątania, np. omijanie tego przy odkurzaniu, przy myciu podłóg i dodatkowe ścieranie kurzu z tych mebli.

Teraz mamy w sypialny podwójną garderobę. Dodatkowo zawsze jest w pełni funkcjonalna łazienka na parterze.

Koszt wykończenia małej łazienki przy sypialni nie jest może aż tak barddzo duży, ale nie jest też mały: gebertit + WC, umywalka, lustro, płytki, prysznic. OK 9-10 tys. zł za raczej skromną łazienkę bez drogich rzeczy (tania wersja bez huków).

Edytowane przez maestrod

• 3 weeks później...

Post ma już swoje lata ale nie mogę się oprzeć pokusie stwierdzenia, że problem z lekka wydumany i zastanowić się w jakim otoczeniu piszący mieszkał wcześniej.;)

Jak powiedzmy na 40 metrach mieszka kilka osób to często łazienka sąsiaduje z jakimś pokojem i o ile osoba idąca do łazienki nie wpada na metalowe kubły po drodze to raczej nikogo nie obudzi. Jak dwie osoby maja wspólną sypialnię to wstanie jednej do łazienki drugiej też raczej nie budzi. A odgłosy z łazienki? Kwestia przyzwyczajenia i też raczej nikogo nie budzą odgłosy osoby zachowującej się standardowo. A jeśli tak to oznacza, ze znerwicowany i mu chyba wszystko przeszkadza a wtedy to chyba tylko co najmniej urlop w jakiejś samotni dla podratowania nerwów. Gdzieś pod ziemią bo jak ptaszki się "wydzierają" nad świtem to tez może być uciążliwe.

Dzięki za szybką odp. A powiedz mi czy jak rano jedno osoba wstaje i idzie do tej łazienki w wiadomych celach, toaleta, prysznic to nie budzi to drugiej osoby, nie jest to uciążliwe. To samo się ma do wieczora, jak jedno chce iść spać szybciej???

• 2 weeks później...