fido 24.04.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 postanowiłem otworzyć wątek aby nie mieszaćuważam iż temat jest na tyle ważny iż powinien posiadać własny bieg wielu z nas ma wentylacje mechaniczną naścienną a nawet GWCprzebywając ostatnio w sklepie z alarmami usłyszałem o przypadku obrabowania domu poprzez wpuszczenie gazu przez otwarte okna - wszyscy spali smacznie a złodzieje harcowali. w sklepie powiedziano mi że są czujniki - ale nie pytałem o szczegóły - może znacie jakieś ciekawe rozwiązania? problemy:- ktoś usypia nas i okrada- nawozi na pola nieprzyjemny nawóz- pali ognisko co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 24.04.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 - ktoś usypia nas i okrada W taki sposób okradli znajomych. Psy najpier uśpili ale tak na amen. Własciciele obudzili się około południa z ciężkim bólem głowy. Byli ździwieni, że nie obudzili się rano do pracy. Z garażu wyjechały dwa auta. To, że przyczyną był gaz stwierdzili policyjni technicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 24.04.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Maska pgaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.04.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 wczoraj usłyszałem o tym sposobie. Złodziej wpuścił gaz przez dziurkę od klucza do mieszkania w bloku. Zastanawialiśmy się jak można by się zabezpieczyć. Jedna z odpowiedzi już padła: spać w masce pgaz Można by wykorzystać czujkę gazu zamontowaną na wewnętrznej stronie drzwi połączoną z gazem paraliżującym : złodziej wpuszcza gaz do dziurki od klucza a z duszy powyżej rozpyla się na niego gaz i go paraliżuje. wersja uproszczona: łączymy szczelnie dziurkę od klucza z dziurą powyżej : złodziej wpuszcza gaz a gaz drugą dziurą rozpyla się na niego i go usypia A na poważnie są jakieś czujki - ale zapewne są cholernie drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 24.04.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Wydaje mi się, że ktoś kiedyś wspominał o takich czujkach dla kierowców TIRa... tylko zasilenie 12V - ale to chyba najmniejszy problem.... nigdy jednak nie zgłębiłem tematu, więc nie wiem o jakich modelach była mowa... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zlu 24.04.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Wydaje mi się, że ktoś kiedyś wspominał o takich czujkach dla kierowców TIRa... tylko zasilenie 12V TIR - to raczej 24V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 24.04.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Wydaje mi się, że ktoś kiedyś wspominał o takich czujkach dla kierowców TIRa... tylko zasilenie 12V TIR - to raczej 24V Dobra, wydało się, nie jestem kierowcą TIRa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 24.04.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Albo wybrac inna ścieżke zabezpieczenia - alarm z monitoringiem lub powiadomieniem kogoś przez GSM. To pośrednio załatwia temat, bo żeby okraść i tak muszą wejść.Jak ktoś chce sie juz zabezpieczyć "antygazowo" to tym bardziej powinien miec alarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 24.04.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Są czujki gazu, umieszcza się je jak najbliżej okna, instalacja powinna być przygotowana wiadomo przed tynkami.Inna wersja - VX-y na zewnątrz domu - nikt nie podejdzie ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 24.04.2009 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 tak ale jak ktoś ma wentylacje mechaniczną to zabezpieczyć trzeba wlot do czerpni powietrza czy ktoś zna nazwy tych czujników dla kierowców albo innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 24.04.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 z czerpnią w ogródku to zawsze mnie niepokoiło - prosty sposób żeby coś takiego przeprowadzić - no chyba że czujnik przy wylocie powietrza z czerpni w domu z jakimś automatem który odcina dopływ powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 24.04.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 ... Złodziej wpuścił gaz przez dziurkę od klucza do mieszkania w bloku ... co to za zamki (wkladki) ludzie maja w tych czasach w drzwiach zewnetrznych dziura na klucz pewnie tak wielka ze szlo by ich popodgladac jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 24.04.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 http://www.satel.pl/pl/product/238/DG-1%20TCMkoszt do 200 zł, można zintegrować z syst. alarmowym uwaga: podobno nie wolno montować w kanale wentylacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 24.04.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Można też czerpnię zaprojektować na dachu, tylko trzeba by uwzględnić ew. położenie kominów dymowych/spalinowych, aby czerpnia nie zaciągała wyziewów. IMO najprostszym rozwiązaniem w przypadku domków z użytkowym poddaszem jest aranżacja sypialni na poddaszu - gazy agresywne zwykle są cięższe od powietrza, więc się będą zbierały na dole. Dodatkowo można zrobić system alarmowy z podziałem na strefy dzienną i nocną. Dzienna jest to strefa obejmująca cały budynek, a nocna zazbraja tylko parter bez rejonu przejścia do klawiatury - jak się ktoś włamie i zacznie myszkować po parterze, to wyłapią go czujki z parteru i włączą alarm. Trzeba tylko pamiętać, aby rano najpierw odblokować alarm, a nie od razu do lodówki po kefirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 24.04.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 http://www.satel.pl/pl/product/238/DG-1%20TCM koszt do 200 zł, można zintegrować z syst. alarmowym uwaga: podobno nie wolno montować w kanale wentylacyjnym Szkoda tylko że żywotność ma na około 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 24.04.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Można też czerpnię zaprojektować na dachu, tylko trzeba by uwzględnić ew. położenie kominów dymowych/spalinowych, aby czerpnia nie zaciągała wyziewów. IMO najprostszym rozwiązaniem w przypadku domków z użytkowym poddaszem jest aranżacja sypialni na poddaszu - gazy agresywne zwykle są cięższe od powietrza, więc się będą zbierały na dole. Dodatkowo można zrobić system alarmowy z podziałem na strefy dzienną i nocną. Dzienna jest to strefa obejmująca cały budynek, a nocna zazbraja tylko parter bez rejonu przejścia do klawiatury - jak się ktoś włamie i zacznie myszkować po parterze, to wyłapią go czujki z parteru i włączą alarm. Trzeba tylko pamiętać, aby rano najpierw odblokować alarm, a nie od razu do lodówki po kefirek I nagle w środku nocy syrena!!! Alarmy lubią się czasem włączać. Dziecko może się nieźle wystraszyć i np.zsikać w łóżko Nie przesadzacie trochę? Zaraz ktoś zacznie temat: Gdzie umieścić działko przeciwlotnicze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.04.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 typu Vulcan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 24.04.2009 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Gdzie umieścić działko przeciwlotnicze ? No właśnie gdzie najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.04.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 ja proponuję ogrodzenie pod napięciem i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 24.04.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 No w wykuszu. Logiczne chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts