Rafal111 24.04.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Chcemy z teściem sami kłaść płytki. Do tej pory teść kładł płytki normalnie i potem listwy wykańczające w rogach. Teraz podobno robi sie bez listw tylko z docieciem płytek tak aby zeszły sie w rogu na styk. Czym to sie robi? Do cięcia płytek mamy sprzet ale pod kątem nie wiem jak to zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 24.04.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Z tego, co słyszałam i widziałam u moich fachowców, którzy mieli przykazane, że ma być bez listew - płytki się szlifuje pod kątem. Ale szczegółów nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagger 24.04.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Diaksem i do przodu, ale to dość mozolna robota, nie wiem może ktoś będzie miał inny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 24.04.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Z tego, co słyszałam i widziałam u moich fachowców, którzy mieli przykazane, że ma być bez listew - płytki się szlifuje pod kątem. Ale szczegółów nie znam Dokładnie Tylko trzeba uważać, aby nie wyszczerbić płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva_marti 24.04.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 szlifuje sie chyba pod kątem 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 24.04.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Teraz podobno robi sie bez listw tylko z docieciem płytek tak aby zeszły sie w rogu na styk. Czym to sie robi? Najlepiej maszyna do ciecia plytek z wodnym chlodzeniem . Szlifierka katowa tez mozna , ale wymaga to wprawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreikainnen 24.04.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Taka maszynka niestety swoje kosztuje, więc jeśli ma to być dla jednego pomieszczenia to nie wiem czy się opłaci, jak ktoś ma wprawę to można na małą skalę jak jagger wspomniał diaksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 24.04.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Diaksem i do przodu, ale to dość mozolna robota, nie wiem może ktoś będzie miał inny pomysł Jak ma sie wprawe to mozna i diaksem, mi by bylo szkoda plytek i nerwow... Do ciecia plytek m.in. pod katem 45 stopni sa specjalne szlifierki, podono dobre sa firmy Dedra juz od okolo 200zl http://www.allegro.pl/search.php?string=dedra+glazury&description=1&buy=0&new=0&pay=0&vat_inv=0&personal_rec=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 25.04.2009 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 potwierdzam potwierdzone - szlifuje się na szlifierkach z tarczą diamentową. Moje uwagi - płytek za 15 pln nie da się ani wyszlifować ani kłaść na styk, są za krzywe i za miękkie na takie zabawy. Do tego ściana musi być równa, i płaska, należy bezwzględnie sprawdzić/przeszlifować/wygładzić klejem. Szlifierka z "ruchomą płytką" potrafi wyszczerbić płytki, trzeba szlifować bardzo starannie. Natomiast szlifierka z ruchomą tarczą jest już sporo droższa. Kąt nie wynosi 45° tylko 1/2 z tego co chcemy uzyskać, w końcu nie każdy murarz umie zachować 90° na ścianach Na szlifierkach za 200 pln kąt ustawia się na oko bo skala kątomierza jest gorsza niż w chińskich linijkach dla dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts