Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ANSE&DREW - no niestety, zwykle to piszę ja, Adam, żonka jakoś niechętnie się do tego zabiera :)

OK, już wyjaśniam. Może niewyraźnie sformułowałem pytanie (chociaż sidor zrozumiał o co mi chodziło :-) ). Mianowicie chodziło mi o sposób przymocowania korpusu do blatu. Wiem, że w szafkach kuchennych robi się te wąskie wieńce i pytałem sidora w jaki sposób przymocował blat do tych prezentowanych szafek, bo przecież tam nie ma wąskich wieńców. No i odpowiedział mi, że na kołki (tak jak podejrzewałem) i mimośrody :-) Mam nadzieję, że już wyjaśniłem dokładniej o co pytałem.

Pozdrawiam serdecznie, Adam

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla Dziaracz - wszystko robiłem z gotowej płyty maninowanej Kronopol - w markecie przepłacasz wszystko !!!!!!

płyta 170 zł , cięcie płyty bez różnicy ile formatek 30 zł - czyli pocięta płyta 200 zł i oklejanie jakieś 3,50 - 4 zł za metr (okleina 2mm)

wszelkie narzedzia jak i okucia kupujcie w sklepach meblowych

markety porównywałem - 100% większe ceny

Dla GosiaiAdam :

- tak w szafkach rtv i komodzie na kołki i mimośrody

- kuchenne i łazienkowe normalnie na wieńce i wkręty

sidor: na wstepie szacuneczek :)

A teraz... jak wykonujesz otwory pod zawiasy do szafek?, z tego co sie orientuje, to do tego sa specjalne frezarki by bylo dobrze i prosto.

A co sadzisz o kupnie korpusow do szafek kuchennych a reszte zrobic samemu?, myslisz ze warto pobawic sie w produkcje takich korpusow dla siebie pod wymiar? ;)

U siebie pewnie zaczne taka zabawe od szafki z szufladami na mechanizmach Bluma pod umywalke do lazienki :D

Mozesz polecic jakies konkretne akcesoria do montazu, okucia...?

no to zauważyłem na paru przykładach. ...

- uchwyty meblowe.

- nózki

nie wspomnę już o osprzęcie do pracy a tu przykład z mojego życie. Kupiłem przez Allegro wiertarkę za 250 zł a taka sama w castoramie 400zł

Kolejny przykład ćwierćwałki i kantówki. NA tych elementach to chyba mają ze 300% przebitki. U producentów co prawda w hurcie są to groszowe sprawy. Ale żeby aż taką przebitkę dawać to aż głowa boli gdy się człowiek za nią łapie.

A i kolejny przykład z innej beczki. Zamek do drzwi Alledrogo 100 z przesyłką natomiast casto coś koło 150zł - ten sam .

Popieram kolegę i potwierdzam .

"wszelkie narzedzia jak i okucia kupujcie w sklepach meblowych

markety porównywałem - 100% większe ceny"

A tak na marginesie to tyle pytań zadawałem bo nie wiedziałem że ii na płytach mają taki monopol......

pozdrawiam

jeszcze mam jedno pytanie do kolegi SIDOR. W jaki sposób ustawiałeś ze sobą deski do skręcenia?? np bok i górną część. Czy najpierw we wszystkich elementach wierciłeś otwory czy może przewiercałeś obie deski ??

chodzi o dokładne spasowanie otworów tak aby ścianki po skręceniu stykały się równo krawędziami. Szablon jakiś czy na żywca??

powiedz mi kolego w jakim miejscu zaopatrujesz sie w płytę i cięcie bo zawodowo zajmuje sie meblami od podstaw i zdziwiony jestem ilością cięć względem ceny jaką podałeś i czy napewno są to płyty kronopol podaj mi symbol danej laminatki i okleiny abs

Hej,

nie do mnie ale odpowiem - we Wrocławiu w Spec-Haus cena jest podobna, a nawet trochę niższa :) Płyty Pfleiderera zaczynają już się od niewiele ponad 130zł, a cięcie o ile pamiętam chyba 23zł niezależnie od ilości formatek (chyba jest ograniczenie do 30szt), lub jak przychodzisz z własną płytą to wtedy jest cena liczona od formatki.

im więcej czytam na tym forum tym więcej rodzi się pytań i chęci do samodzielnego zmajstrowania szafeczek :)

Więc nie próżnując zadam kolejne pytanie .

Czy przy robieniu np szafek do kuchni gdzie szafki znajdują się w jednym ciągu czyli jedna przy drugiej nie będzie bardziej opłacalne jeśli zastosuje się do wykonania stelaży desek w białym kolorze laminatu a na fronty laminat o strukturze drewna??

Dziś trochę podzwoniłem i ceny mają się tak. :

płyta laminowana o wymiarach 280 / 207 cm / 18mm

- biała 120 zł

- drewnopodobna 140 - 280 zł

cięcie całej płyty bez względu na ilość elementów 18 zł.

laminowanie krawędzi 2mm laminat 4 zł /metr

liczby nie kłamią a ja się już zastanawiam nad nowymi szafkami :p

Tylko, że Ty porównujesz allegro z marketami a nie sklepu meblowe z marketami ;) tak na marginesie

Tylko, że Ty porównujesz allegro z marketami a nie sklepu meblowe z marketami ;) tak na marginesie

tylko że sklepy meblowe też mają swoje konta na allegro ;)

dla dziaracz

"chodzi o dokładne spasowanie otworów tak aby ścianki po skręceniu stykały się równo krawędziami. Szablon jakiś czy na żywca??"

kupiłem ściski stolarskie i składałem mebel na sztywno i nawiercałem otwory na konfirmaty - specjalną narzynką - i wkęcasz potem konfirmata - lekkie odchyły ustalałem gumowym młotkiem delikatnie i to wszystko

Co do płyt to Spec Haus ma taniej ale brzydsze - nie wiem w jakim formacie jest płyta - ale chyba miejsza niż w Kronopolu

Masz racje kolego DZIARACZ - zależy wszystko od Ciebie - ja zrobiłem wszystko w venge a fronty zebrano - plecy orzech - drożej ale ładniej choć i z białej płyty można ładnie zrobić - rzecz gustu

dla Deamos - ja stosowałem wsszystko BLUM !!!

To kolejne fotki kuchni i łazieneczki. Zostało kilka poprawek jak zabudowa pod piecem , zabudowa okapu itp - wkrótce ruszam z garderobą

szafka narożna w kuchni:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/56f127d97455e217.html

szuflada w kuchni pod zlewem ze specjalnym wycięciem

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/aecb4f2d0b213d0e.html

szuflada z wysokim frontem i relingami + półeczka mojego pomysłu - ludzie wywalają na różne carga a można samemu coś pomyśleć i zrobić

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3105d5cd511da8a1.html

łazienka - góra - jeszcze musze obudować piec od dołu i wymienić lewą szafke na głębszą jednak

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3105d5cd511da8a1.html

łazienka po zlewikiem z lewej zabudowana pralka

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ebda16525e910062.html

dla tych którzy początkują - to jest szuflada blum pełny wysów z hamulcem:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d64dd8ea1d681bf4.html

górne szafki ze szkłem - kuchnia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b82108f7e393d5aa.html

kuchnia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db35efdddae1c479.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9acccb45ece7bf8d.html

nie chciałeś tu dać cargo dwa talerze obrotowe...chyba by był lepszy dostęp? U siebie tak zrobiliśmy i powiem Ci że jesteśmy zadowoleni...juto fotkę zapodam :wink:

Podziwiam Twoją pracę, bo wiem ile to kosztuje wysiłku - pozdrawiam zapaleńca z wyboru :D

nie chciałeś tu dać cargo dwa talerze obrotowe...chyba by był lepszy dostęp? U siebie tak zrobiliśmy i powiem Ci że jesteśmy zadowoleni...juto fotkę zapodam :wink:

Podziwiam Twoją pracę, bo wiem ile to kosztuje wysiłku - pozdrawiam zapaleńca z wyboru :D

Zgadzam się że jest to praktyczniejsze ale powiem Ci tak - jest to adaptacja strychu - wykonaliśmy ją z Ojcem we dwóch od samych podstaw - ściany,podłogi,okna,schody no i przyszedł czas na meble.

Robiliśmy tak aby były nowoczesne na dobrych okuciach i prowadnicach a reszta poprostu z oszczędności na razie ale - wywalam półke w przyszłości i wsadzam talerze i po problemie. Tak samo w innych przypadkach.

Wszystko jest w mojej głowie :)

Pozdrawiam

Robiliśmy tak aby były nowoczesne na dobrych okuciach i prowadnicach a reszta poprostu z oszczędności na razie ale - wywalam półke w przyszłości i wsadzam talerze i po problemie. Tak samo w innych przypadkach.

Pozdrawiam

No to podobnie jak u nas, postaram się na jutro zrobić zdjęcie pseudo cargo (po lewej stronie od słupka z piekarnikiem i mikrofalą) które zrobiliśmy :wink: przeraziła nas cena prawie 600 zł :o w hurtowni, więc na razie "skleciliśmy z deseczek"

pozdrawiam

Pozdrawiam

No to podobnie jak u nas, postaram się na jutro zrobić zdjęcie pseudo cargo (po lewej stronie od słupka z piekarnikiem i mikrofalą) które zrobiliśmy :wink: przeraziła nas cena prawie 600 zł :o w hurtowni, więc na razie "skleciliśmy z deseczek"

pozdrawiam

no chętnie ujrze te deseczki sklecone :)