Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sufit

gregfr

Recommended Posts

Witam.

Mam zaje... problem. Dom ma nowy dach , ocieplony, folia i regips, wszystko tak jak powinno być. Dzisiaj zauwazyłem ze mam wodę na suficie. Rozwaliłem regips w kilku miejscach i wszędzie pod płytą i folią od strony wełny mam wode. Wykluczone jest przeciekanie dachu , nie pada miesiąc. Podejrzewam parę wodną. Pokoje były tynkowane. Co z tym zrobic ? Czy konieczne bedzie rwanie sufitu? Jeśłi ktoś maiał taki kłopot to proszę o porade.

Witam.

Mam zaje... problem. Dom ma nowy dach , ocieplony, folia i regips, wszystko tak jak powinno być. Dzisiaj zauwazyłem ze mam wodę na suficie. Rozwaliłem regips w kilku miejscach i wszędzie pod płytą i folią od strony wełny mam wode. Wykluczone jest przeciekanie dachu , nie pada miesiąc. Podejrzewam parę wodną. Pokoje były tynkowane. Co z tym zrobic ? Czy konieczne bedzie rwanie sufitu? Jeśłi ktoś maiał taki kłopot to proszę o porade.

Jezeli wykluczymy przeciekanie dachu i jezeli nie biegna tamtedy zadne rury (a pewnie nie biegna) to oczywiscie ze jest to skroplona para wodna.

Jedyna metoda - odpowiednia wentylacja i nie ma na to innego sposobu.

jedyna para to z tynku ale to było w lutym i już dawno wyschło. Ja też podejrzewam parę ale to sie zaczeło robić jak wyszło słońce na dach czyli od trzech dni. Wcześniej było sucho. Nie wiem czy rwać wszystko czy czekać.

http://img26.imageshack.us/img26/2015/dachq.png

Co to jest membrana 5cm?

Jeśli woda jest nad folią paroszczelną to albo nie jest ona paroszczelna (a przynajmniej tak nie jest położona) , albo jednak dach nie jest szczelny.

• 1 month później...
no to chyba nikt nie wie co to może byc? Wszystko zerwałem uzpełniłem wełne, dałem dodatkowe kominki wentylacyjne na dach i znowu mam to samo. Jak jest ostre słońce to pod paroizolacja jest mokro. Folia paroprzepuszczalna jest sucha. Może ta wełna nie przepuszcza pary do tej szczeliny? Przez dwa dni jak nie było foli żółtej wełna była sucha, dzisiaj już jest mokra.

• 1 month później...
Chcę dać regips na sufit wykonany z desek drewnianych (podłogowych). Ma tu już swoje lata, ale nigdy nie było żadnych przecieków. Czy muszę też dawać folię pod regips? Nie chce, aby u mnie wystąpiło jakieś pocenie się sufitu.

Chcę dać regips na sufit wykonany z desek drewnianych (podłogowych). Ma tu już swoje lata, ale nigdy nie było żadnych przecieków. Czy muszę też dawać folię pod regips? Nie chce, aby u mnie wystąpiło jakieś pocenie się sufitu.
Pocenie się sufitu jak to nazwałeś będzie oznaką złej wentylacji, którą folia uwidoczni.

Pytanie co masz nad tymi deskami, bo folia ma za zadanie ochronić wełnę ocieplenia a nie jakieś inne czary.