Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydroizolacja w piwnicy

chudini

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Potrzebuję rady na temat hydroizolacji podłogi w piwnicy. Otóż posiadam dom (bardzo stary, poniemiecki) z piwnicą na podłodze której niema izolacjii ( posadzka zrobiona jest z gliny-> tak przed wojną budowali niemcy) Podczas wiosennych roztopów, przy wysokim poziomie wód gruntowych, mam wodę w piwnicy, w najgorszych przypadkach nawet 50 cm. I tu moje pytanie: jak zrobić w piwnicy dobrą izolację wodochronną? Fundamenty domu zrobione są z kamienia naturalnego, działowa ściana( a zarazem nośna) jest z cegły. Myślę, aby wybrać tą glinę do samego spodu fundamentów, zrobić wylewkę betonową ok 5 cm następnie położyć papę lub folię( zawiniętą na ściany do wysokości na której był najwyższy poziom wody) i potem znowu wylewka. Izolacji zewnętrznej fundamentów raczej nie jestem w stanie zrobić gdyż przy ścianie stoi inny budynek a piwnica jest tylko pod połową domu. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Jeżeli nie ma możliwości wykonaia izolacji pionowej, radzę wykonać wspomniana izolację poziomą oraz sprawdzić czy izolacja pozioma znajduje się w grubości ścian nośnych, jeśli jej nie ma to proponuję zapoznać się z tematem iniekcji krystalicznej.

W przypadku gdy fundament jest z kamienia wykonanie iniekcji krystalcznej może okazać się nie wykonalne (brak możliwości nawiercenia w kamieniu otworów do wlania płynu iniekcyjnego, oraz brak nasiąkliwośći kamienia) proponuje skątaktowanie się z firmą zajmująca się osuszaniem budynków metodą pola magnetycznego. (służe namiarem na konkretną firmę i o sobę).

powodzenia.