Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy roboty polegające na ułożeniu kostki podlegają

zebra

Recommended Posts

Nio to ja odpowiem Ci tak.Przed moja posesją biegnie droga powiatowa.Nie muszę dodawać ile ceregieli miałem z odległościami przy adaptacji budynku,ogrodzenia i zjazdu z drogi powiatowej.Jak się domyślasz musiałem to mieć po w/w adaptacji i dokumentacji do starostwa(pozwolenie na budowę).Teraz(a jestem na topie z tymi pierdołami) mój kier. budowy powiedział mi,(chociaż mam projekt owego zjazdu),że nikomu nie muszę nic zgłaszać(starostwo powiatowe) by zrobić zjazd z kostki brukowej.Zgłupiałem.Kasa na projekt atu nie trzeba nic robić. :o .

Chodzi mu o to ,że wzdłuż mojego płotu (stały z cegły) biegnie chodnik a ja mam po prostu się do niego wpiąć i tyle.

pzdr.

Na kostkę na swoim terenie nie musisz miec pozwoleń. Jedynie musi byc zaznaczona na planach w starostwie, czyli geodeta musi nakreslic twoje podjazdy itd. na mape. Głównie tu chodzi o części odrolnione na działce pod które też podchodzi kostka, podjazdy - masz się zmieścić w 500 mkw. (budowlana) bo inaczej bedziesz bulic.

Natomiast połączenie twojego podjazdu (twój teren) z drogą, pasem drogowym już musisz mieć pozwolenie, co wiąże sie z zrobieniem projektu i cala cholerna papierologia. Projekt zjazdu musi być wykonany...