Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co myślicie o kolektorach płaskich

Recommended Posts

lepsze są próżniowe - płaskie nie sprawdzają się w zimie

Próżniowe tym bardziej nie pracują, bo zalega na nich śnieg i wydajność osiągają zerową, choć czyste mogłyby mieć większą wydajność od płaskich.

W laboratoriach pięknie badają wydajność średnioroczną kolektorów próżniowych ale czystych. A jak ładnie śnieg popada, to z płaskiego się wytopi a z próżniowego nie. Wiem, bo mam płaskie i zimą wodę do 55*C mi 2 razy zagrzały tego roku, a przechodząc po mieście patrzyłem sobie na nie odmrożone próżniowe i się śmiałem z "ich wyższej wydajności".

Próżniowe tym bardziej nie pracują, bo zalega na nich śnieg i wydajność osiągają zerową, choć czyste mogłyby mieć większą wydajność od płaskich.

W laboratoriach pięknie badają wydajność średnioroczną kolektorów próżniowych ale czystych. A jak ładnie śnieg popada, to z płaskiego się wytopi a z próżniowego nie. Wiem, bo mam płaskie i zimą wodę do 55*C mi 2 razy zagrzały tego roku, a przechodząc po mieście patrzyłem sobie na nie odmrożone próżniowe i się śmiałem z "ich wyższej wydajności".

Potwierdzam w 100%. Ostatniej zimy dokładnie się już temu przyglądałem. A mam w bezpośrednim sąsiedztwie dużo domów z kolektorami jak się przyjrzałem dokładniej... Na próżniowych notorycznie zalegał szron lub co gorsza śnieg. W jeden z mroźnych dni w 02.2012 wykonałem "badanie na żywym organizmie", tzn. objechałem w ciągu pół godziny w bliskiej odległości około 20 domów, aby wykonać zdjęcia. Dzień był idealnie nasłoneczniony, temp. zewnętrzna ok. -10oC, godzina 12.00-12.30. Kolektory płaskie pracowały od rana, próżniowe nie zdążyły się rozmrozić do końca krótkiego zimowego dnia. Taki stan powtarza się w kolejne dni - potwierdzają się badania, że kolektory próżniowe pracują krócej zimą i muszą mieć wyraźnie wyższą sprawności niż płaskie, aby "to nadrobić". Niestety 80% próżniowych na rynku polskim to niskoefektywne 2-ścienne rury próżniowe, znacznie poniżej sprawności płaskich, zarówno latem, jak i zimą wskutek dodatkowo zalegania śniegu i szronu...

kolektor plaski czy prozniowy zima.jpg

kolektor plaski czy prozniowy zima.jpg

• 3 weeks później...
Próżniowe tym bardziej nie pracują, bo zalega na nich śnieg i

Z tym śniegiem to zależy od wielu czynników. W domu gdzie aktualnie mieszkam, śnieg ich nie zakrywa. Może jest to w pośredni sposób spowodowane słabym ociepleniem stropu.

Inną kwestią jest ich sprawność w okresie zimowym...

• 2 weeks później...
Moim zdaniem płaskie działają sprawniej zimą, aczkolwiek nie są one idealne na okres, w którym występuje większe zachmurzenie. póki co przymierzam się do zainwestowania w kolektory, ale mam problem z wyborem tych idealnych... jak coś sie uda wybrać to na pewno się pochwalę :) zastanawiam się tylko nad tym czy warto jest w nie zainwestować na okres zimowy? Czy może lepiej wstrzymać się do wiosny? Pozdrawiam!

• 10 months później...

Witam,

Zauważyłem, że ma Pan już od kilku lat założony kolektor płaski. Proszę podać jaką ma Pan opinię na temat używania kolektora po kilku latach?

Jakiego kolektora Pan używa?

Jak wygląda trwałość izolacji kauczukowej założonej na rurach prowadzących od kolektora do zbiornika? Instalator zwracał mi uwagę, że na ten element należy zwracać uwagę.

Z pozdrowieniami

Darek