yaiba83 13.09.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 lepsze są próżniowe - płaskie nie sprawdzają się w zimie Próżniowe tym bardziej nie pracują, bo zalega na nich śnieg i wydajność osiągają zerową, choć czyste mogłyby mieć większą wydajność od płaskich. W laboratoriach pięknie badają wydajność średnioroczną kolektorów próżniowych ale czystych. A jak ładnie śnieg popada, to z płaskiego się wytopi a z próżniowego nie. Wiem, bo mam płaskie i zimą wodę do 55*C mi 2 razy zagrzały tego roku, a przechodząc po mieście patrzyłem sobie na nie odmrożone próżniowe i się śmiałem z "ich wyższej wydajności". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 14.09.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Próżniowe tym bardziej nie pracują, bo zalega na nich śnieg i wydajność osiągają zerową, choć czyste mogłyby mieć większą wydajność od płaskich. W laboratoriach pięknie badają wydajność średnioroczną kolektorów próżniowych ale czystych. A jak ładnie śnieg popada, to z płaskiego się wytopi a z próżniowego nie. Wiem, bo mam płaskie i zimą wodę do 55*C mi 2 razy zagrzały tego roku, a przechodząc po mieście patrzyłem sobie na nie odmrożone próżniowe i się śmiałem z "ich wyższej wydajności". Potwierdzam w 100%. Ostatniej zimy dokładnie się już temu przyglądałem. A mam w bezpośrednim sąsiedztwie dużo domów z kolektorami jak się przyjrzałem dokładniej... Na próżniowych notorycznie zalegał szron lub co gorsza śnieg. W jeden z mroźnych dni w 02.2012 wykonałem "badanie na żywym organizmie", tzn. objechałem w ciągu pół godziny w bliskiej odległości około 20 domów, aby wykonać zdjęcia. Dzień był idealnie nasłoneczniony, temp. zewnętrzna ok. -10oC, godzina 12.00-12.30. Kolektory płaskie pracowały od rana, próżniowe nie zdążyły się rozmrozić do końca krótkiego zimowego dnia. Taki stan powtarza się w kolejne dni - potwierdzają się badania, że kolektory próżniowe pracują krócej zimą i muszą mieć wyraźnie wyższą sprawności niż płaskie, aby "to nadrobić". Niestety 80% próżniowych na rynku polskim to niskoefektywne 2-ścienne rury próżniowe, znacznie poniżej sprawności płaskich, zarówno latem, jak i zimą wskutek dodatkowo zalegania śniegu i szronu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.09.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2012 Tu był wałkowany sens zakładania solarów: solary i wspomaganie CO . Czy się opłaca??kolektory sloneczne-ktora firme wybrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin00 30.09.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Ja akurat mam Galmetowskie i jest ok Ten szron i śnieg faktycznie sprawiaja problem wiec trzeba uwazacAle tak jak napisal panfotograf na forum bardzo obszernie omowiono juz zagadnienia zwiazane z solarami wiec tam na pewno znajdziesz istotne dla siebie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.10.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Próżniowe tym bardziej nie pracują, bo zalega na nich śnieg i Z tym śniegiem to zależy od wielu czynników. W domu gdzie aktualnie mieszkam, śnieg ich nie zakrywa. Może jest to w pośredni sposób spowodowane słabym ociepleniem stropu. Inną kwestią jest ich sprawność w okresie zimowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolajdrew 18.10.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Moim zdaniem płaskie działają sprawniej zimą, aczkolwiek nie są one idealne na okres, w którym występuje większe zachmurzenie. póki co przymierzam się do zainwestowania w kolektory, ale mam problem z wyborem tych idealnych... jak coś sie uda wybrać to na pewno się pochwalę zastanawiam się tylko nad tym czy warto jest w nie zainwestować na okres zimowy? Czy może lepiej wstrzymać się do wiosny? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAREK1205 22.08.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 Witam,Zauważyłem, że ma Pan już od kilku lat założony kolektor płaski. Proszę podać jaką ma Pan opinię na temat używania kolektora po kilku latach?Jakiego kolektora Pan używa?Jak wygląda trwałość izolacji kauczukowej założonej na rurach prowadzących od kolektora do zbiornika? Instalator zwracał mi uwagę, że na ten element należy zwracać uwagę.Z pozdrowieniamiDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts