andrzej1984 07.01.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Jakim eko teraz paliłeś, że speików już nie miałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 04.02.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Co się nikt nie odzywa ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka2000 05.02.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) Witam!zakupiłem też piec z metal fach SD DUO BIO 28 z sondą lambda i zapalarką.ma go już rok.jak na razie nie było żadnych problemów.paliłem już ekogroszkiem z różnych firm i zawsze pojawiały się spieki w palniku,rano i wieczorem musiałem przegarnąć.teraz palę pelletem nie firmowym za 700zł.tona.spala się dobrze i nie ma z nim problemów a przede wszystkim mało popiołu.jak ktoś ma jakieś pytania na ten temat to służe pomocą.ja ma takie pytanie:jak fabrycznie macie ustawiony nadmuch w procentach i podawanie w sekundach przy pellecie?pytam bo kiedyś po awarii prądu mój sterownik stracił wszystkie ustawienia i z pomocą serwisanta ustawiłem takie jakie mam teraz a resztę za pomocą prób i błędów.szczegółnie chodzi mi o nadmuch w procentach.jakby ktoś odpisał byłbym wdzięczny.i jeszcze jedno pytanie odnośnie wyglądu płomienia:czy jest on spokojny czy pali się intensywnie bo u mnie uderza aż o boczną ścianę pieca i wydaje mi się że mam za mocny nadmuch.pozdrawiam. Edytowane 5 Lutego 2015 przez luka2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 10.02.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 A ile peletu Ci spala, jaką powierzchnie ogrzewasz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka2000 11.02.2015 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Ogrzewam gdzieś 200m powierzchni. Temperatura w domu 21st.w nocy 20.Spala mi średnio 25kg.na dobę pelletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 15.03.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 witam, ktoś pomoże jakie ustawienia na ekogroszku bo groszek mi spada do popielnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 24.03.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 halo halooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malina321 11.05.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 http://metalfachtg.com.pl/blog/kotly/seg/ 17 kw Panowie ma ktoś z Was ten kociołek jak się sprawuje wszelkie opinie mile widziane również na priv Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemol78 06.07.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 witam wszystkichposiadam kocioł SD DUO BIO 28 z zapalarką, sondą lambda i rusztem wodnym. Sterownik fuzzy Logic 310LGśrednie spalanie w okresie zimowym wyszło na poziomie 20 kg na dobęobecnie spalam 20-25kg tygodniowo na grzanie wody (zasobnik 220l /4 osoby) faktycznie ustawienie tego kotła to masakra. czy można z tego kotła uzyskać lepsze wyniki? PSogrzewam 200m2 z tego 120m2 to podłogówka, obecnie używam eko groszku z marketu 22-24MJ/kg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej1984 07.07.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 Witam, A jakie ustawienia masz w trybie ręcznym, że tak mało Ci spala ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemol78 07.07.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2015 (edytowane) hej, mam nastawione na "lato" i ustawiony zegar w zasadzie kocioł odpala się o 19:30 i o 21:30 wygasza grzeje wodę do około 70 stopni to wystarcza na użytkowanie ciepłej wody na 24h ,oczywiście czasami zdarzają się akcje nie przewidziane i muszę dogrzać wodę ale wtedy przełączam na ruszt i przepalam lekko drewnem. kocioł nastawiony na 75 stopni i CWO 70 po nagrzaniu tworzy się bufor 300l (80l kocioł i 220 zasobnik) gorącej wody przez co dłużej trzyma temperaturę podobnie ustawiam w zimie na ogrzewaniu tylko niższe temperatury z uwagi na ciągłość pracy. pozdrawiam Edytowane 7 Lipca 2015 przez Przemol78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert86 12.09.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Witajcie, posiadam SD DUO 14kW sterownik fuzzy logic 310. Ogrzewam 160m2 - 20m2 garaż (jest tam grzejnik, ale zimą zakręcony, kotłownia utrzymuje w nim temperaturę nie spadającą poniżej +10 stopni) przy czym 70m2 to podłogówka. Dom parterowy bez poddasza, ocieplony 15cm. Spalanie groszku 28MJ/kg do 25kg na dobę, w cieplejsze dni worek nawet na 2 dni. Zawór 4-drogowy sterowany elektrycznie przez sterownik pieca.Zetki brak, komin 200mmKotłownia w miedzi z osłonkami gąbkowymi. Temp. Docelowa 61 stopniHistereza 5 stopniCO 42 stopnieCWU 41 stopniPodłogówka na mechanicznym regulatorze pracuje non stop 40 stopni Podawanie 100% 2,2sWstępne podanie 25sMoc startowa 60%Dmuchawa 100% - 27%Dmuchawa 80% - 24%Dmuchawa 60% - 21%Dmuchawa 40% - 18%Dmuchawa 20% - 16%Moc rozpalania 9% Moje spostrzeżenia...przerzuca niespalony towar. W popielniku mało popiołu, dużo niespalonego węgla. Męcząca praca podajnika (buczenie podajnika niesie się po całym domu, uciążliwe nocą. Podajnik do momentu uzyskania przez piec temp. zadanej podaje cyklicznie przez 2 sekundy w odstępach 10 sekundowych. To jest takie uczucie jakby wibrował telefon komórkowy pozostawiony na podłodze). W poprzednim kotle innego, prywatnego producenta, sterownik posiadał więcej możliwości korekty ustawień. Podajnik podawał raz a dobrze, a później tylko dmuchawa. Kultura pracy kotła nie była tak uciążliwa dla ucha podczas snu. Proszę o ewentualne rady co do ustawień kotła i pytania co do obsługi sterownika. Może powinienem zastosować jakie gumy pod nogi kotła i podajnika... Ogólnie polecam, bardzo wygodny w użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radosc1224 22.09.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 witam po dłuższej przerwie nie odpisałem wtedy bo wyjechałem na dłuższy okres a później to już lato.Z tego co czytam to wszyscy mamy podobne problemy spieki przy intensywnej pracy kotła i nie małe jak dla mnie zużycie opału pocieszam sie tylko ze to może przez ten słaby opał bo nikt z nas nie pali groszkiem z górnej pułki .Co do regulacji parametrów to serwis służy chęcią pomocą tylko trzeba palić ciągle jednym opałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregory212 12.10.2015 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Witam również posiadam piec firmy Metal-Fach.Mój piec to model SegBio 19 KW z zapalarką sterownik Fuzzy Logic 600LG RTC. W tym roku postanowiłem palić paliwem: pelletem węglowym Premium firmy VARMO . Mam pytanie czy pali może ktoś tym paliwem i jakie ma ustawienia pieca ??? Z góry dziękuję za odpowiedźPozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radosc1224 15.11.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2015 Witam ja paliłem peletem z miału w tamtym sezonie i dla mnie niczym się to nie różni od palenia groszkiem no może po za tym że jest idealnie suchy, ale problemy są te same a mianowicie spieki. W tym sezonie pale groszkiem z polskiej kopalni ( tak mówią na składzie) zmiejszając dopływ powietrza faktycznie wyeliminowałem spieki ale za to w chłodniejsze dni kiedy kocioł pracuje intensywniej podobnie jak u kolegi do popielnika spada dużo nie przepalonego do końca węgla. Tak że stwierdziłem że lepsze spieki i codzienne czyszczenie popielnika jak marnowanie opału. A spala mi w tej chwili około 20 do 25 kg na dobę ogrzewając 220m2 temperatura 23 stopnie i boiler 250l temperatura 58 60 stopni. wydaje mi się ze tyle poprostu musi spalić a jak przyjdą mrozy to zje pewnie ze 30 35 kg bo tak mi spalał w tamtym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts