Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś słyszał o kotle z Sokółki METAL-FACH?

kitka1719504919

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Witam!

zakupiłem też piec z metal fach SD DUO BIO 28 z sondą lambda i zapalarką.ma go już rok.jak na razie nie było żadnych problemów.paliłem już ekogroszkiem z różnych firm i zawsze pojawiały się spieki w palniku,rano i wieczorem musiałem przegarnąć.teraz palę pelletem nie firmowym za 700zł.tona.spala się dobrze i nie ma z nim problemów a przede wszystkim mało popiołu.jak ktoś ma jakieś pytania na ten temat to służe pomocą.

ja ma takie pytanie:jak fabrycznie macie ustawiony nadmuch w procentach i podawanie w sekundach przy pellecie?

pytam bo kiedyś po awarii prądu mój sterownik stracił wszystkie ustawienia i z pomocą serwisanta ustawiłem takie jakie mam teraz a resztę za pomocą prób i błędów.szczegółnie chodzi mi o nadmuch w procentach.jakby ktoś odpisał byłbym wdzięczny.

i jeszcze jedno pytanie odnośnie wyglądu płomienia:czy jest on spokojny czy pali się intensywnie bo u mnie uderza aż o boczną ścianę pieca i wydaje mi się że mam za mocny nadmuch.pozdrawiam.

Edytowane przez luka2000

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

witam wszystkich

posiadam kocioł SD DUO BIO 28 z zapalarką, sondą lambda i rusztem wodnym. Sterownik fuzzy Logic 310LG

średnie spalanie w okresie zimowym wyszło na poziomie 20 kg na dobę

obecnie spalam 20-25kg tygodniowo na grzanie wody (zasobnik 220l /4 osoby)

faktycznie ustawienie tego kotła to masakra.

czy można z tego kotła uzyskać lepsze wyniki?

PS

ogrzewam 200m2 z tego 120m2 to podłogówka, obecnie używam eko groszku z marketu 22-24MJ/kg

Pozdrawiam

hej,

mam nastawione na "lato" i ustawiony zegar w zasadzie kocioł odpala się o 19:30 i o 21:30 wygasza

grzeje wodę do około 70 stopni to wystarcza na użytkowanie ciepłej wody na 24h ,oczywiście czasami zdarzają się akcje nie przewidziane i muszę dogrzać wodę ale wtedy przełączam na ruszt i przepalam lekko drewnem.

kocioł nastawiony na 75 stopni i CWO 70 po nagrzaniu tworzy się bufor 300l (80l kocioł i 220 zasobnik) gorącej wody przez co dłużej trzyma temperaturę podobnie ustawiam w zimie na ogrzewaniu tylko niższe temperatury z uwagi na ciągłość pracy.

pozdrawiam

Edytowane przez Przemol78

• 2 months później...

Witajcie, posiadam SD DUO 14kW sterownik fuzzy logic 310. Ogrzewam 160m2 - 20m2 garaż (jest tam grzejnik, ale zimą zakręcony, kotłownia utrzymuje w nim temperaturę nie spadającą poniżej +10 stopni) przy czym 70m2 to podłogówka. Dom parterowy bez poddasza, ocieplony 15cm. Spalanie groszku 28MJ/kg do 25kg na dobę, w cieplejsze dni worek nawet na 2 dni.

Zawór 4-drogowy sterowany elektrycznie przez sterownik pieca.

Zetki brak, komin 200mm

Kotłownia w miedzi z osłonkami gąbkowymi.

Temp. Docelowa 61 stopni

Histereza 5 stopni

CO 42 stopnie

CWU 41 stopni

Podłogówka na mechanicznym regulatorze pracuje non stop 40 stopni

Podawanie 100% 2,2s

Wstępne podanie 25s

Moc startowa 60%

Dmuchawa 100% - 27%

Dmuchawa 80% - 24%

Dmuchawa 60% - 21%

Dmuchawa 40% - 18%

Dmuchawa 20% - 16%

Moc rozpalania 9%

Moje spostrzeżenia...przerzuca niespalony towar. W popielniku mało popiołu, dużo niespalonego węgla. Męcząca praca podajnika (buczenie podajnika niesie się po całym domu, uciążliwe nocą. Podajnik do momentu uzyskania przez piec temp. zadanej podaje cyklicznie przez 2 sekundy w odstępach 10 sekundowych. To jest takie uczucie jakby wibrował telefon komórkowy pozostawiony na podłodze).

W poprzednim kotle innego, prywatnego producenta, sterownik posiadał więcej możliwości korekty ustawień. Podajnik podawał raz a dobrze, a później tylko dmuchawa. Kultura pracy kotła nie była tak uciążliwa dla ucha podczas snu.

Proszę o ewentualne rady co do ustawień kotła i pytania co do obsługi sterownika. Może powinienem zastosować jakie gumy pod nogi kotła i podajnika...

Ogólnie polecam, bardzo wygodny w użytkowaniu.

• 2 weeks później...

witam po dłuższej przerwie nie odpisałem wtedy bo wyjechałem na dłuższy okres a później to już lato.

Z tego co czytam to wszyscy mamy podobne problemy spieki przy intensywnej pracy kotła i nie małe jak dla mnie zużycie opału pocieszam sie tylko ze to może przez ten słaby opał bo nikt z nas nie pali groszkiem z górnej pułki .Co do regulacji parametrów to serwis służy chęcią pomocą tylko trzeba palić ciągle jednym opałem

• 3 weeks później...

Witam również posiadam piec firmy Metal-Fach.

Mój piec to model SegBio 19 KW z zapalarką sterownik Fuzzy Logic 600LG RTC.

W tym roku postanowiłem palić paliwem: pelletem węglowym Premium firmy VARMO . Mam pytanie czy pali może ktoś tym paliwem i jakie ma ustawienia pieca ???

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

.

• 1 month później...
Witam ja paliłem peletem z miału w tamtym sezonie i dla mnie niczym się to nie różni od palenia groszkiem no może po za tym że jest idealnie suchy, ale problemy są te same a mianowicie spieki. W tym sezonie pale groszkiem z polskiej kopalni ( tak mówią na składzie) zmiejszając dopływ powietrza faktycznie wyeliminowałem spieki ale za to w chłodniejsze dni kiedy kocioł pracuje intensywniej podobnie jak u kolegi do popielnika spada dużo nie przepalonego do końca węgla. Tak że stwierdziłem że lepsze spieki i codzienne czyszczenie popielnika jak marnowanie opału. A spala mi w tej chwili około 20 do 25 kg na dobę ogrzewając 220m2 temperatura 23 stopnie i boiler 250l temperatura 58 60 stopni. wydaje mi się ze tyle poprostu musi spalić a jak przyjdą mrozy to zje pewnie ze 30 35 kg bo tak mi spalał w tamtym sezonie