macek123 25.04.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Witam, chciałbym zasięgnąć opinii, mam upatrzoną działkę, zlustrowałem ją wydaje mi się już dość dokładnie, ma ona być wydzielona z większej całości, teren objęty jest MPZ jako jako RM/MN - więc wszystko OK. wydzielona działka powinna mieć gabaryty powyżej tych minimalnych z planu zagospodarowania. Zbieram się do podpisania umowy przedwstępnej (moje pierwsze doświadczenia życiowe z obrotem nieruchomościami). Sprzedający jednak żąda sporego zadatku (to oczywiście pojęcie względne) chce 10tys.PLN argumentując to tym, iż sporo pieniędzy będzie go kosztowało podzielenie tej działki. Kwota ta jednak jest w tm przypadku 35% wartością ceny umowionej za całość. Czy to nie za dużo? Czy podziały są tak kosztowne ? (3 działki) , szukałem w necie ile takie usługi kosztują i powinno się to zamknąć w 3 tysiącach - ale możę sie mylę nie jestem w temacie.Jeśli tak proszę mnie naprostować. Jakoś nie uśmiecha mi się oddawać mu tyle pieniędzy już, zwłaszcza że plan jest taki by umowa miała formę cywilno-prawną i dokładając do tego przeczytane wątki traktujące o podziałach i problemach z tym związanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franelka1 25.04.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 35% to rzeczywiście dużo, raczej przyjmuje się dawanie 10% całości ceny. Piszesz też, że ma to być umowa cywilnoprawna, czyli jak rozumiem nienotarialna. Ja w twoim przypadku bym takiej kwoty nie dawała, bo jakby co, to pójdzie w zatracenie. Koszty podziału nie są takie wielkie, chodzi przede wszystkiem o koszty geodety (mapy dla celów podziałowych). M.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts