Ramot 25.04.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 Dziś jadąc na budowę widziałem wóz strażacki w akcji. Strażacy gasili łąkę podpaloną przez jakiegoś debila w imię tzw. "użyźniania gleby"- tuż obok lasu i osiedla domków! Prośba do szanownych Forumowiczów - reagujcie jeśli zauważycie wypalanie traw. Wystarczy telefon na 112 lub 998.Głupia zabawa może szybko zamienić się w tragedię. Niestety bezmyślnych ludzi nadal u nas nie brakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 25.04.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 ....... Niestety bezmyślnych ludzi nadal u nas nie brakuje... Niestety........ plus śmierć dla zwierzątek tam żyjących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 26.04.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Właśnie siedzę w pracy na dyżurze na PAD-dzie (Punkt Alarmowo-Dyspozycyjny) Przed momentem było zgłoszenie, że pali się łąka niedaleko lasu, w sumie niewielkie zagrożenie, sytuacja opanowana. Ale na 95% przez człowieka kolejne koszty akcji straży pożarnej.....ehhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czar_ni 27.04.2009 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Z racji posiadania psów często wybywamy w piękne okoliczności przyrody z tego też tytułu w sezonie zdarza nam się przynajmniej kilka razy mieć "przyjemność" dzwonić po straż. Przez to uświadomiłam sobie jak wielka jest skala problemu i jaki ciemnogród ten nasz naród sobą przedstawia. Nic tylko płakać nad tą wielką głupotą. Szkoda tych spalonych żyć , tej wyjałowionej gleby ps. naleśnik jestem skłonna twierdzić ,że na 100% niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rezolutny 27.04.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 ciekawy jestem są biorą sie tacy ludzie, ktorzy dla zabawy podpalają te łąki? nie jestem wstanie tego pojąć swoim 30-letnim rozumem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.04.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 IMO problem tkwi w głowach tych bezmózgów (inaczej nazwać ich nie można). Pewnie usłyszeli gdzieś w TV, w jakimś programie przyrodniczym, że pożar powoduje użyźnienie gleby i uparcie wciela w życie tę teorię... Tylko do jego szarej komórki samojednej nie przyjdzie myśl, że te pożary, o których mówią w TV zdarzają się raz na kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt lat, po czym przyroda w tym miejscu odbudowuje się bez większych przeszkód przez kolejne naście lat.Optymistyczne jest to, że ilość takich pożarów chyba spada... Oczywiście to moje subiektywne odczucie, bo nie mam dostępu do statystyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 29.04.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Wynik rozmowy z pewnym rolnikiem. "Dlaczego we wsi wypalają łąki? A bo panie, tam przy lesie to tyle chwastów jest i jak nie spalą, to te chwasty w pola wejdą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czar_ni 29.04.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Optymistyczne jest to, że ilość takich pożarów chyba spada... Oczywiście to moje subiektywne odczucie, bo nie mam dostępu do statystyk... niestety chyba nie masz racji przynajmniej u nas tego nie widać Wynik rozmowy z pewnym rolnikiem. "Dlaczego we wsi wypalają łąki? A bo panie, tam przy lesie to tyle chwastów jest i jak nie spalą, to te chwasty w pola wejdą" a oprócz tego słychać jeszcze hasła : "jak się nie wypali to robactwo nas zje" "później będzie taka piękna trawka a nie krzaczory" Najgorsze jest to ,że nie tylko stare pokolenie tak myśli chociaż co się dziwić nasz stosunek do przyrody pokazujemy na każdym kroku wraz z niedbale wyrzuconym śmieciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 29.04.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Optymistyczne jest to, że ilość takich pożarów chyba spada... Oczywiście to moje subiektywne odczucie, bo nie mam dostępu do statystyk... niestety chyba nie masz racji przynajmniej u nas tego nie widać Widać wszystko zależy od regionu Jak mieszkałem w Małopolsce, to tam codziennie prawie widać było dymy nad polami Teraz mieszkam na Mazowszu i tu jest spokojniej... Przynajmniej (odpukać) na razie... Wynik rozmowy z pewnym rolnikiem. "Dlaczego we wsi wypalają łąki? A bo panie, tam przy lesie to tyle chwastów jest i jak nie spalą, to te chwasty w pola wejdą" a oprócz tego słychać jeszcze hasła : "jak się nie wypali to robactwo nas zje" "później będzie taka piękna trawka a nie krzaczory" Najgorsze jest to ,że nie tylko stare pokolenie tak myśli No tak, bo wykosić i zgrabić to się nikomu nie chce... Ehh... Gdzie te konie, co sianko jadły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts