Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uwaga na wypalanie traw

Ramot

Recommended Posts

Dziś jadąc na budowę widziałem wóz strażacki w akcji. Strażacy gasili łąkę podpaloną przez jakiegoś debila w imię tzw. "użyźniania gleby"- tuż obok lasu i osiedla domków!

Prośba do szanownych Forumowiczów - reagujcie jeśli zauważycie wypalanie traw. Wystarczy telefon na 112 lub 998.

Głupia zabawa może szybko zamienić się w tragedię. Niestety bezmyślnych ludzi nadal u nas nie brakuje...

Z racji posiadania psów często wybywamy w piękne okoliczności przyrody z tego też tytułu w sezonie zdarza nam się przynajmniej kilka razy mieć "przyjemność" dzwonić po straż.

Przez to uświadomiłam sobie jak wielka jest skala problemu i jaki ciemnogród ten nasz naród sobą przedstawia.

Nic tylko płakać nad tą wielką głupotą. Szkoda tych spalonych żyć , tej wyjałowionej gleby :(

ps. naleśnik jestem skłonna twierdzić ,że na 100% niestety :(

IMO problem tkwi w głowach tych bezmózgów (inaczej nazwać ich nie można). Pewnie usłyszeli gdzieś w TV, w jakimś programie przyrodniczym, że pożar powoduje użyźnienie gleby i uparcie wciela w życie tę teorię... Tylko do jego szarej komórki samojednej nie przyjdzie myśl, że te pożary, o których mówią w TV zdarzają się raz na kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt lat, po czym przyroda w tym miejscu odbudowuje się bez większych przeszkód przez kolejne naście lat.

Optymistyczne jest to, że ilość takich pożarów chyba spada... Oczywiście to moje subiektywne odczucie, bo nie mam dostępu do statystyk...

Optymistyczne jest to, że ilość takich pożarów chyba spada... Oczywiście to moje subiektywne odczucie, bo nie mam dostępu do statystyk...

niestety chyba nie masz racji :( przynajmniej u nas tego nie widać :(

Wynik rozmowy z pewnym rolnikiem. "Dlaczego we wsi wypalają łąki?

A bo panie, tam przy lesie to tyle chwastów jest i jak nie spalą, to te chwasty w pola wejdą" :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

a oprócz tego słychać jeszcze hasła :

"jak się nie wypali to robactwo nas zje"

"później będzie taka piękna trawka a nie krzaczory"

Najgorsze jest to ,że nie tylko stare pokolenie tak myśli chociaż co się dziwić nasz stosunek do przyrody pokazujemy na każdym kroku wraz z niedbale wyrzuconym śmieciem.

niestety chyba nie masz racji :( przynajmniej u nas tego nie widać :(

Widać wszystko zależy od regionu :( Jak mieszkałem w Małopolsce, to tam codziennie prawie widać było dymy nad polami :evil:

Teraz mieszkam na Mazowszu i tu jest spokojniej... Przynajmniej (odpukać) na razie...

Wynik rozmowy z pewnym rolnikiem. "Dlaczego we wsi wypalają łąki?

A bo panie, tam przy lesie to tyle chwastów jest i jak nie spalą, to te chwasty w pola wejdą" :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

a oprócz tego słychać jeszcze hasła :

"jak się nie wypali to robactwo nas zje"

"później będzie taka piękna trawka a nie krzaczory"

Najgorsze jest to ,że nie tylko stare pokolenie tak myśli

No tak, bo wykosić i zgrabić to się nikomu nie chce... Ehh... Gdzie te konie, co sianko jadły?? :roll: