Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaczynam nowe życie

Recommended Posts

mam 49 lat, przez 2 lata mialam cięęęężką depreche. Teraz postanowiłam, otrząsne sie. Wybuduję dom , w którym zamieszkam, będę sadzic kwiaty w ogrodzie. Jestem sama, dzieci studiują i już nie wrócą mieszkać ze mną.Jak postanowiłam to poczułam że urodziłam się na nowo, mam już działkę. Błagam wspierajcie mnie, chyba nie zwariowałam? Czy dom 150 m + garaż to nie za dużo ( parter + poddasze na ew. wizyty wnuków) :o

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To piękny cel - miejsce, gdzie będziesz gościć rodzinę. Co do powierzchni domku, może trochę za duży, jesli na codzien będziesz mieszkać sama. Bo moim zdaniem szkoda kasy na ogrzewanie za dużego domu. Można wykorzystac na inne cele :) Ale może sie myle?

Pozdrawiam i życzę spełnienia marzeń.

Coś w tym jest, że nagle pojawia się nowa osoba na forum, bezbłędnie od razu wie, w którym dziale wpisać jaki wątek i do tego nie ma żadnych wątpliwości, jak przyjmie ją forum, od razu "wspierajcie mnie". Zna nas czy jak? :lol:

Ale jesteście twardzi.

Czy was znam?Pewnie ,ze was znam bo od dawna śledzę wpisy na forum, zastanawiająć się czy budowac czy nie. najdzieja raz do góry a raz na samo dno spadała. Teraz podjęłam decyzje myślałam,że mogę tak jak inni liczyć że coś podpowiecie i poradzicie ale posądzacie mnie o co ? Że chce mi się wypisywać bzdury dla zabawy. Dzięki za pomoc.Doktorat dawno zrobiony.

Poszukam innego forum .

Ależ Wy jesteście, no naprawdę :-?

Przeca wystarczy ino umieć czytać, żeby wiedzieć, gdzie umieścić pierwszy post.

Miguś, ja też swój pierwszy post umieściłam u psychologa :D I było to coś w stylu "Boję się czy dam radę". Jakoś tak to szło. I nikt mnie wtedy nie posądzał, że brak wrażeń czy coś innego. Brzoza napisał mi to, co i ja Tobie teraz powtórzę: Ognia i do przodu :D

Trzymam kciuki i podziwiam!

Co Ty nie wymiękaj tak szybko, Miguś

Lepszego forum o budowaniu nie znajdziesz.

Budowa to często ostra szkoła życia, a Ty chcesz się potknąć na pierwszym kamyczku.

Domek 150 m2. na jedną osobę to w mojej opinii stanowczo za dużo, chyba, że z kasą nie ma co zrobić

Coś w tym jest, że nagle pojawia się nowa osoba na forum, bezbłędnie od razu wie,

Niektórzy, po prostu, są inteligentni :lol:

Dzięki :amalfi, AgnesK, dżordż5, naprawdę dzięki. Już wiem,że 150 to za dużo( choć może będę mieszkać z Tatą). Myślałam o tej wielkości bo pododały mi się :projekt Taurus II ( bo żadnych balkonów które przeciekają i które tudno zaizolować a w opisie projektu napisali: niewielki dom!!! ), Diuna ( bo pięknie połaczony pokój na dole z łazienką i garderobą dla taty ew. dla mnie na starośc). Ale jak mniejszy to OK tylko jaki budowalibyście? Ile metrów wystarczy?W okolicy mojej działki same dośćduże domy powstają, trochę się boję aby nie czuć się jak w kopciuszek w chatynce. :wink: [/u]

Wg mnie powinnaś wybydować parterówkę. Uwierz mi, że bieganie góra-dół do przyjemnych nie należy, całe życie i tak koncentruje się na dole. Im człowiek starszy, tym bardziej mu coś dokucza, schodki w takich domkach często są wąskie, wchodzenie po nich w wieku ok. 60-ątki wcale nie musi należeć do przyjemności.

Dom 100-120 m2, cztery pokoje, dwie łazienki - powinien starczyć dla Ciebie i taty

Utzymywać, sprzątać (!!!!), myć okna w domu 150m2, bo czasami przyjadą goście, to chyba za duży wydatek.

Co z tego, że inni mają duże domy. Tobie zostanie dużo miejsca na kwiatki, krzaczki, drzewka i inne zieleninki w ogródku.

Masz rację Dżordż5, będę szukać parterówki. Nawet miałam już na oku Migdłowy z muratora 106m, ale bałam się, że za mały. Nie mam wogóle poczucia wielkości powierzchni.Jakbyś miał na oku jakiś ładny projekt to daj mi znac prosze. Niestety na działkę mam wjazd od zachodu.

Wiesz, czuję że ta budowa to moja pierwsza dobra decyzja od lat.

Nie jestem sama wokół jest cały świat.

Niestety w wyborze projektu Ci nie pomogę, bo nie siedzę w temacie.

Mieszkam w swoim domku już prawie cztery lata i wyciągam wnioski. Jeden z nich to właśnie większa praktyczność parterówki. Na górę niby tylko kilkanaście schodów, ale grawitację trzeba pokonać, a człowiek z natury leniwy jest.

Po drugie przeprowadziłam się z mieszkania 50 m2 na powierzchnię 130 m2.

jak pierwszy raz zaczęłam myć podłogę to myslałam, że nie skończę, a gdzie reszta sprzątania - kurze, kibelki, kuchnia.

Po trzecie - utrzymanie domu. Teraz mam kasę i nie ma problemu. A jeśli coś mi się stanie, albo przyjdzie już emerytura to kasy będzie znacznie mniej, ale rachunki pozostaną te same. Nie chciałabym sprzedawać domu na emeryturze.

Mamy 5 pokoi, rodzina 2+1, goście przyjeżdżają rzadko, ale jeden pokój ze spaniem i tak jest wolny. Będzie więcej gości - będziemy spać na podłodze.

Cieszę się, że Ty się cieszysz budowaniem. To niezła przygoda. Życzę wytrwałości, słusznych wyborów i dobrych fachowców.

Forum to skarbnica wiedzy i zbiór wielu życzliwych osób, które chętnie służą rzeczową radą. Wszystko znajdziesz na tym forum, tylko trzeba mieć czas, żeby się przez to przekopać. Widzisz, że wybór projektu to już duże wyzwanie, a to dopiero początek dylematów.

ja też z tych, co mocno parterówki chwalić będą.Na swoim - negatywnym - przykładzie. Na poddaszu mam 3 duże, ładne i jasne sypialnie plus łazienkę. Czyste i precyzyjne oddzielenie części dziennej od nocnej. I tylko te cholerne schody, po których chodzić się nie chce. Plus to targanie mebli i innych pierdół do góry.

Rozważałabym też mniejszy metraż, my na 145m mieszkamy w 5 osób, i nikt nie narzeka, że ciasno. Z drugiej jednak strony - skoro np. kasa Cię nie ogranicza, to buduj najlepszy dom,na jaki Cię stać.

Poza tym, ja też jestem typ depresyjny, gratuluję Ci, że z tego wyszłaś. Trzymam kciuki za powodzenie tego przedsięwzięcia.

Naprawdę mi pomogliście!!!! Co ja bym zrobiła z tą landarą 150.Sprzątanie, nie dla mnie!. Fakt, jak wnuki chcialyby przyjeżdzać to spać w wakacje mogą w namiocie.Poza tym ich nawet nie ma!! Zupełnie jakies absurdy bralam pod uwagę. Kasy też tak za bardzo nadmiaru nie mam. Dzięki zwłaszcza wam. dziewczyny. Będzie parteówka, max 100m. I piękny ogród : różaneczniki, jarzębiny, lawendy. Jak wybiorę projekt i zacznę budowę to mam nadzieję,że posekundujecie mi w innym dziale.Bęęęęęęędę :p miała dom. :p

Miguś zobacz moj projekt w dzienniku, mam parterowke 116 m plus 27 m garaz w bryle domu. Jest to parterowka bez zadnego poddasza, jest skrytka, wielki salon 42 m i 3 sypialnie - naprawde polecam, gdybym budowala ponownie to tez ten sam dom.

Piękny ten Twój Irys, jakie duże sypialnie, salon marzenie .Cudny , już wyobrażam sobie ogród dookola. W domach z poddaszem z reguły pokoje dzienne są małe ok 25m. Teraz widzę, że 117 to strasznie dużo tego miejsca.Przekonałam się do parterówki, ale niestety projekt chyba nie dla mnie bo miałabym ciemno w salonie, ( mam wjazd od zachodu) ale w twoim dzienniku zobaczyłam też fajny projekt domu Sasza, on by pasował bo salon miałabym od południa. Tylko czy sypialnia może mieć 9 m?. :roll:

Im bardziej Prosiaczek zaglądał do śodka tym bardziej tam Puchatka nie bylo

U mnie tez wjazd do domu jest od zachodu, wiec w salonie jest slonce tylko z samego rana, a mimo to nie jest ponuro. W projekcie sa 2 okna w dachu w salonie dajace duzo swiatla, w ktorym my zrezygnowalismy.

Co do sypialni 9 m to bedzie w niej strasznie ciasno ale z tego co widze to jedna z trzech sypialni ma 9 m, wiec moze to byc sypialnia dla gosci, wiec tyle metrazowo wystarczy.

Sasze budowali Ci forumowicze

http://forum.muratordom.pl/dziennik-roberta-i-agi-sasza-dom-na-5-tke,t68418.htm?highlight=sasza

poczytaj sobie i zycze powodzenia w budowie, naprawde warto podjac to wyzwanie :p .

A metraz 150 to dla Ciebie za duzo, ja bym chyba tak duzy dom sprzatala kilka dni :roll: .