Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zaczynam nowe życie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pan architekt za takie profesjonalne rady powinien dosta kopniaka, a nie 200 zł. :wink:

Miguś popatrz jeszcze na projekt ze strony muratora M30a "Ciepłe wspomnienia I

Moim zdaniem wart zainteresowania jeśli chodzi o potrzeby, które przedstawiłaś. Ja też myśle o budowie małego domku za kilka lat jak mi dziecię wyfrunie. Jeden pokój na poddaszu jest moim zdaniem idealnym rozwiązaniem pokoju goscinnego, do którego na codzień można prawie wcale nie zagladać.

Na dole są dwa pokoje w miarę duże i łazienka z oknem. Mnie nawet się podoba.

No i lustrzane odbicie tego domku idealnie pasuje do Twojej działki (taras wtedy bedzie na południowej stronie.

Amalfi dzięki! projekt śliczny , pasuje moim zdaniem jak ulał. W weekend przyjadą moje dziewczyny, przedyskutujemy. Ten jest bardzo fajny taki chyba w sam raz ładny z zewnątrz bo oszczędny w detalach.Podoba mi się też nadal Ceglany.Jakie to trudne dokonac wyboru.Dzisiaj kupiłam kilka katalogów i wertuję je jak szalona, na papierze inaczej wyglądają niż w internecie. jak oglądam te wszystkie projekty to czuję się jak głodny na zakupach.Moja córa bardzo mnie dopinguje. :)

.Jakie to trudne dokonac wyboru.. :)

Nie masz pod ręką mojego męża, po prostu. On określił priorytety i trzymał się ich z żelazną konsekwencją. Mnie się też podobało wiele projektów, ale jego (i moje) wymogi spełnił tylko jeden... I wszystko stało się proste.

U mnie akurat wymogi były takie: poddasze (bo mała działka), nic "na przestrzał" plus taras z przodu (tam jest więcej miejsca) co oznacza wejście z boku a nie na wprost wjazdu na działke , żadnych okien z tyłu (odległość od sąsiada), Powierzchnia do 130 m (tanższa eksploatacja). Dach dwuspadowy (taniej budowa). Mój warunek - wykusz i gabinet na dole. I tak została Loreto Archigraphu. jedno, czego brak, to spiżarnia. Ale przy tym metrażu nie było jej gdzie wcisnąć.

Więc określ potrzeby i warunki konieczne na bazie rozsądku a potem trzymaj się ich.

Bardzo wam wszystkim dziękuje za rady. przejrzalam internet, katalogi i nie ma domku ktory odpowiadałby mi w całkościAle Wasze rady, i przemyślenie wielu projektów, a także zdjęcia z budowanych już domów sprawiły ,że okresliłam co chce mieć w moim domu.Więc tak salon 30 m, moja sypialnia 17m połaczona z łazienką 8m i garderobą 4m T( tylko dla mnie) sypialnia dla Taty 15m z łazienka 4 m, sypialnia 12m,kuchnia 8m, wiartołap 6m z szafami wnękowymi , WC -2 m, hol 10 m, garderoba ogolnodostepna 4m, spiżarka 2 m, pomieszczenie gospodarcze 10+ garaż. Salon oświetlany z dw€ch strom południe i wschód, kuccnia od zachodu( z widokiem na wejście do domu), sypialnie od wschodu.Suma sumarum wyszlo -122m+ pomieszczenie godpodarcze i garaż.Oczywiście domek parterowy z wykuszem na duży stół, 2 tarasy od wschodu i zachodu.Nie znalazłam takiego domku. zadecydowałyśmy z córkami ,że w takim razie projekt indywidualny. A niech tam. Jak ma być od nowa to moje życie, to niech już wszystko będzie tak jak trzeba, jak sobie wymarzyłam. Gdzieś czytałam,że to nawet nie ejst duża róznica w kosztach bo projekt + adaptacja to połowa projektu indywidualnego a jeszcze projektanci sprawuja nadzór nad budową i załatwioiają sprawdzaja nośnośc gruntu. Martwię się tykllko czy aby dam radę, kolezanka mówi ,że to jak z motyką na słońce,że zdrowie stracę na tej budowie i padnę na zawał przed jej skończeniem. Ale może takżle nie będzie, stracha mam, ale decyzja podjęta. :o

Martwię się tykllko czy aby dam radę, kolezanka mówi ,że to jak z motyką na słońce

Wszystko zależy wg mnie od tego ile masz pieniędzy. Jeśli jesteś w stanie bez kłopotów zfinansować tę inwestycję to nie ma problemu, to jedynie kwestia wyboru dobrych ekip i koordynacji poszczególnych etapów prac na budowie. Sama musisz się dobrze oczytać, nie możesz tak w 100% zawierzać wykonawcom, bo oni często proponują te rozwiązania, które dla nich są najwygodniejsze, bo np. robili tak od lat i było dobrze, a nie są chętni do wdrażania nowości. Tak więc musisz mieć pojęcie o tym co będzie akurat robione lub mieć zaufanego człowieka, który za Ciebie to dopilnuje.

Jeśli z pieniędzmi problem to będziesz nie tylko użerać się z budowlańcami, ale też martwić o pieniądze, szukać oszczędności, a sama niewiele na budowie zrobisz bo tylko kruchą kobietką jesteś. Dlatego ta opcja może być faktycznie trudna, ale w końcu wszystko jest dla ludzi.

Największy właśnie problem z prawidłowym oszacowaniem rzeczywistych kosztów budowy. W kosztorysach podają tak różne, czesto wręcz nieprawdopodobnie niskie wyliczenia, że można wątpić w ich poprawność . Jak myślicie opierając się na własnym budowlanym doświadczeniu, jaki jest rzeczywisty koszt domu parterowego 125m+ garaż pod klucz ze średniej jakości materiałów ( ale ceramika i dachówka).Mam szansę sprzedać obecne lokum za 330 tyś. Wystarczy aby wybudowac mój domek? Działkę mam.

najbardziej przeraża mnie rozgrzebana budowa. myślałam,że najzdrowszym byłoby wynajęcie jednej firmy na całość robót. nie mam niestety za dużo czasu na wizyty na budowie.Ale nie mam tez wyjścia muszę się gdzieś wyprowadzić i gdzieś mieszkac a blok to zabójstwo dla mnie.

• 1 month później...

Witaj Miguś.

Myślę ,ze 150m2 to duzo za duzo jak na 1 a nawet 2 osoby.

Nas jest 2 , jestesmy młodzi , co prawda nie mamy jeszcze dzieci i mieszkamy na 63 m2

Jak dla nas to w zupełnosci wystarczy.

Mam kuchnie polaczona z salonikiem 25m2 , kolejne 18m2 to sypialnia ,duza z balkonem , kolejne 10m2 to garderoba , oraz kolejne 10m2 to lazienka.

Powiem Ci szczerze, ze kolejnych metrów nie miałabym ochoty sprzątac.

Nawet nie jestem w stanie wyobrazic sobie , co ja bym robiła na 150m2 , jak tak naprawde przebywam tylko na 25m2 lub spie .

Czasem zastanawiam sie po co ludzia np.250m2 i jak oni to wykorzystuja , jak np. sa w 3 lub 4.

W kazdym badz razie , kazdy z nas potrzebuje do szczescia czegos innego , zastanow sie czy dodatkowe m2 tak naprawde Cie uszczesliwia , bo byc moze okaze sie ze za jakis czas ,ze niepotrzebnie bedziesz bulila kase na ogrzewanie i utrzymanie duzego domu.

Ja na Twoim miejscu budowałabym 80-100m2 , przy czym 100m2 to juz naprawde max

Pozdrawiam