Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krata trawnikowa parkingowa - zbiorczy

Recommended Posts

chciałbym zasiegnac informacji o takim trawniku czy ktoś zdecydował się na to jaki ewfekt ,proszę o swoje spostrzeżenia i sugestie dawno temu widzialem taką kratkę na Budmie

Ja niestety nie mam dobrych doświadczeń z tymi kratkami być może dlatego że chciałem zrobić stanowisko do parkowanie samochodu - dałem duża grubość podbudowy ( kruszywo) a potem 10-15 cm ziemi, wtedy ułozyłem kratki i posiałem trawę. Być może z powodu grubej podbudowy podłoże trawnika było za suche, a byc może z powodu zbyt częstego stawania samochodu ...ale faktem jeest że trawa rosła kiepsko, słabo sie zagęszała poprzecinana co 5 cm kratkami.

Gdybym teraz robił takie stanowisko dla samochodu zrobiłbym je na eko-płytach betonowych.

Widzaiłem trawniki na kratkach na powierzchniach do chodzenia i wyglądały nieźle...

• 1 year później...
Też planowałem taką kratkę pod miejsce do parkowania. Kilku znajomych twierdziło , że kratki zapadają się pod ciężarem samochodu. Jakie masz obserwacje w tym temacie. Fakt to , czy mit ?????

Zapadają sie gdy nie ma warstwy podbudowy (tłuczeń) a jak jest gruba podbudowa to nie rośnie trawa ...

Jakos trzeba znaleźć złoty środek

• 11 months później...
  • 2 years później...

Chcialbym zrobic podjazd "ekologiczny" wysiany trawa. Bardzo mi sie podobaja plastikowe kratki trawnikowe, bo ich prawie nie widac, a dobrze stabilizuja podloze. Problem lezy w ich cenie. W najlepszym przypadku wychodzi ponad 30zl/m2. Ja mam do wylozenia jakies 60m2, wiec jak dolicze podbudowe, to wychodzi sporawa kwota.

Czy jest jakas tansza alternatywa?