WOJSKI 23.11.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 (edytowane) bo patrzysz na cene detaliczna. Ja zaplacilem przez posrednika 6 tys brutto z 23 procentowym Vatem. Studnie chlonna zrobilem z betonowego kręgu, pod to wysypalem kamien w ilosci okolo 2,5 tony na wierzch dekiel betonowy, geowlóknina i przysypanie piaskiem. To wszystko. Calosc wyniosla mnie cos kolo 6700. Nie pamietam dokladnie gdzieś tam na forum podawałem wyliczenia, z tego co pamiętam to coś koło tego wyszło co photos podaje Edytowane 23 Listopada 2011 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 23.11.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Sam wszystko montowałeś? Czy przy przepuszczalnym gruncie (piach) potrzebne są te kamienie? tak, potrzebne. sam piasek nie będzie w stanie przyjąć dużej ilości oczyszczonych ścieków na raz. grunt masz super, miejsca mało (coś takiego mi przynajmniej mignęło), nie pakuj się w dreny. montuj biologiczną ze studnią chłonną co do samej oczyszczalni nie musisz brać takiej samej co ja czy photos, ważna zasada działania. jaką zamontujesz taką będziesz miał i w razie co pamiętaj to ty będziesz miał problem na działce nie my co do drenażowych już się wypowiadałem nie raz, beja też pisał więc nie będę się powtarzał. jak mieszkasz/budujesz gdzieś koło mnie, zapraszam wpadnij do mnie zobaczysz jak zamontowane, jak działa, może będzie Ci łatwiej podjąć decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 24.11.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Wywołany do odpowiedzi potwierdzam, maruda jakich mało Dzięki za dobre słowo - aż się wzruszyłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.11.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ja myślałam, że te dreny to właśnie studnia chłonna - oświećcie mnie. I może chociaż jakieś linki do wątków dajcie, gdzie się wypowiadaliście o drenażówkach cobym nie szukała po omacku... Nie buduję w pobliżu, więc raczej nie wpadnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 24.11.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ja myślałam, że te dreny to właśnie studnia chłonna - oświećcie mnie. I może chociaż jakieś linki do wątków dajcie, gdzie się wypowiadaliście o drenażówkach cobym nie szukała po omacku... Nie buduję w pobliżu, więc raczej nie wpadnę Tu masz najprostszy schemat oczyszczalni biologicznej z odprowadzeniem do studni chłonnej http://www.oczyszczalnie.pl/jak_wyglada_schemat_oczyszczalni_biologicznej_z_odprowadzeniem_wody_do_studni_chlonnej_17_a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 24.11.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ja myślałam, że te dreny to właśnie studnia chłonna - oświećcie mnie. No nie bardzo. Po pierwsze oczyszczalnia biologiczna oczyszcza (wewnatrz zbiornikow oczyszczalni) na tyle dobrze, ze zgodnie z prawem wode mozna do rzeki odprowadzic. Studnia chlonna jest wiec tylko metoda na pozbycie sie wody, ktora jest juz bardzo czysta i nie zagraza srodowisku. Drugi typ oczyszczalni, to taka, w ktorej w zbiorniku zachodzi tylko beztlenowy proces oczyszczania, ktory nie oczyszcza zbyt dobrze. Drugi proces tlenowy zachodzi w piasku, przez ktory powoli przesaczaja sie podczyszczone scieki. Tam bytuja sobie bakterie, ktore toto wcinaja. W biologicznej dzieje sie to w drugim zamknietym zbionriku, drugiej komorze zbiornika itp. Dren, jest wiec dosyc dlugi i jego zadanie to doczyszzcanie sciekow i dopiero odpowadzenie wody. Dren musi byc solidnie dlugi zeby proces oczyszczania mogl sobie zachodzic. Studnia chlonna, moze miec srednice np 1m, jesli masz sucho i piach na dzialce, bo tam idzie tylko o pozbycie sie wody. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.11.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Może się nie zrozumieliśmy - pisząc dreny - miałam na myśli kręgi betonowe. Edytowane 24 Listopada 2011 przez *milek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 24.11.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Może się nie zrozumieliśmy - pisząc dreny - miałam na myśli kręgi betonowe. Hehehehe to i wez tu zrozum kobiete... a pozniej nam wmowi ze jej caly czas chodzilo o bilogiczna tylko my nie zrozumielismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.11.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Ale że co... nie mów że się nie mówi dreny na kręgi...:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.11.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Dzięki za dobre słowo - aż się wzruszyłem! do usług Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.11.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 No nie bardzo. Po pierwsze oczyszczalnia biologiczna oczyszcza (wewnatrz zbiornikow oczyszczalni) na tyle dobrze, ze zgodnie z prawem wode mozna do rzeki odprowadzic. Studnia chlonna jest wiec tylko metoda na pozbycie sie wody, ktora jest juz bardzo czysta i nie zagraza srodowisku. Drugi typ oczyszczalni, to taka, w ktorej w zbiorniku zachodzi tylko beztlenowy proces oczyszczania, ktory nie oczyszcza zbyt dobrze. Drugi proces tlenowy zachodzi w piasku, przez ktory powoli przesaczaja sie podczyszczone scieki. Tam bytuja sobie bakterie, ktore toto wcinaja. W biologicznej dzieje sie to w drugim zamknietym zbionriku, drugiej komorze zbiornika itp. Dren, jest wiec dosyc dlugi i jego zadanie to doczyszzcanie sciekow i dopiero odpowadzenie wody. Dren musi byc solidnie dlugi zeby proces oczyszczania mogl sobie zachodzic. Studnia chlonna, moze miec srednice np 1m, jesli masz sucho i piach na dzialce, bo tam idzie tylko o pozbycie sie wody. marcin tu małe sprostowanie, dreny (dla niewtajemniczonych takie długie rury z dziurami) układa się na żwirze, piasek by pozatykał wspomniane dziury. reszta wzorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 24.11.2011 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 tu małe sprostowanie, dreny (dla niewtajemniczonych takie długie rury z dziurami) Rury z dziurami to rury drenażowe - ale ok - niektórzy faktycznie nazywają je drenami. Jednak betonowe kręgi są powszechnie nazywane drenami i nie jest to mój wymysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 25.11.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 (edytowane) Rury z dziurami to rury drenażowe - ale ok - niektórzy faktycznie nazywają je drenami. Jednak betonowe kręgi są powszechnie nazywane drenami i nie jest to mój wymysł mogę się zgodzić z twoim stwierdzeniem, jeżeli krąg betonowy zaliczymy jako studzienkę rozdzielczą i na cały kompletny system tj. ryry, kominki, krąg betonowy etc można od bidy powiedzieć dreny, drenaż, system drenażowy, system rozsączający wodę Należy również pamiętać że drenaż działa w dwie strony, możemy się pozbywać produktu oczyszczalni lub też dren może działać w dugą stronę i "zbierać" np wodę Krąg betonowy dalej będzie kręgiem betonowym bo inaczej na studnię musilibyśmy mówić również drenaż Oj te kobitki, z nimi źle a bez nich jeszcze gorzej Pozdrawiam serdecznie Edytowane 25 Listopada 2011 przez WOJSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.11.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Jednak betonowe kręgi są powszechnie nazywane drenami i nie jest to mój wymysł Oj z ta powszechnoscia to bym byl ostrozny. Moze w kontekscie betonowych przepustow pod drogami mozna taki krag betonowy to nazywac "drenem". Tyle ze takie betonowe ustrojstwa/rury na przepusty itp sa zazwyczaj wezsze i dluzsze niz typowe kregi betonowe stosowane jako studnie. Ale lokalnym nazwom sie nie dziwie odkad mój sasiad mowi na piekarnik: pasztetnik marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 25.11.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Napiszcie coś o oczyszczalniach. Np. jak powinna taka studnia chłonna przy piaszczystym gruncie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.11.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Napiszcie coś o oczyszczalniach. Np. jak powinna taka studnia chłonna przy piaszczystym gruncie wyglądać.Z grubsza wyglada jak taka studnia kregowa z jakiej sie drzewiej u babci na wsi wode wyciagalo kolowrotkiem. Tylko zamiast stamtad wode wyciagac, bedziesz ja wlewac. No i rzecz jasna, nie musi wystawac metr nad powierchnie terenu. Moze se byc zamknieta wlazem na poziomie gruntu. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 25.11.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Ile kręgów mniej - więcej? A na dno kamienie? Jakie i ile? Oczyszczalnia ma być dla 3 - 4 osób, grunt jak wspominałam piaszczysty.Na razie tak z ciekawości pytam, bo nie wiem nic o studniach chłonnych i niewiele o oczyszczalniach biologicznych. Do montażu jeszcze sporo czasu. Jak myślicie - jeśli mam w projekcie tego ekodrena i pnb na niego wydane, to gdybym chciała zmienić poś na inną, muszę wystąpić o zmianę pnb, czy wystarczy w dokumentacji powykonawczej to uwzględnić - lokalizacja się nie zmieni, tylko tych pakietów by nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 25.11.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 mogę się zgocić z twoim stwierdzeniem, jeżeli krąg betonowy zaliczymy jako studzienkę rozdzielczą i na cały kompletny system tj. ryry, kominki, krąg betonowy etc można od bidy powiedzieć dreny, drenaż, system drenażowy, system rozsączający wodę Należy również pamiętać że drenaż działa w dwie strony, możemy się pozbywać produktu oczyszczalni lub też dren może działać w dugą stronę i "zbierać" np wodę Krąg betonowy dalej będzie kręgiem betonowym bo inaczej na studnię musilibyśmy mówić również drenaż Oj te kobitki, z nimi źle a bez nich jeszcze gorzej Pozdrawiam serdecznie Ja potwierdzę stwierdzenie milek, że też spotkałem się z takim nazewnictwem.Potwierdzeniem niech będzie linkhttp://www.dreny.lut.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 25.11.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Ja potwierdzę stwierdzenie milek, że też spotkałem się z takim nazewnictwem.Potwierdzeniem niech będzie linkhttp://www.dreny.lut.pl/ jedna strona , niech wam będzie nie będę się spierał o duperele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 25.11.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Ile kręgów mniej - więcej? A na dno kamienie? Jakie i ile? Oczyszczalnia ma być dla 3 - 4 osób, grunt jak wspominałam piaszczysty. Na razie tak z ciekawości pytam, bo nie wiem nic o studniach chłonnych i niewiele o oczyszczalniach biologicznych. Do montażu jeszcze sporo czasu. Jak myślicie - jeśli mam w projekcie tego ekodrena i pnb na niego wydane, to gdybym chciała zmienić poś na inną, muszę wystąpić o zmianę pnb, czy wystarczy w dokumentacji powykonawczej to uwzględnić - lokalizacja się nie zmieni, tylko tych pakietów by nie było? prześledź posty na których ja pisałem, czy beja. tam wszystko jest. jak czegoś nie znajdziesz pytaj co do zgody to oczyszczalnię robisz na zgłoszenie, tam uwzględniasz co dokładnie budujesz. zatem z literą prawa nie możesz zrobić czegoś innego. Ty masz oczyszczalnię wpisaną w zgodę na budowę, to trochę inna sprawa. Podczas budowania wolno ci wprowadzać pewne dopuszczalne modyfikacje w budynku czyli możesz powiedzmy zmienić kąt nachylenia dachu. To są tak zwane zmiany nieistotne i wystarczy wpis w książce budowy oczywiście potwierdzony przez kier buda. Ale już np podniesienie ściany kolankowej na poddaszu o jedną czy dwie cegły jest już zmianą istotną ponieważ zwiększa ci powierzchnię budynku a to z kolei zmieni stosunek do powierzchni biologicznie czynnej. Zmiana modelu oczyszczalni w moim mniemaniu będzie zmianą nieistotną, wystarczy, że kierownik budowy dokona wpisu w księdze. (u mnie nic nie wpisywał) U mnie była sytuacja następująca (to też już opisywałem) miałem pozwolenie na budowę z szambem szczelnym. Zamiast szamba zgłosiłem zamiar budowy oczyszczalni, przy zdawaniu budynku dołączyłem kopię zgłoszenia, moje oświadczenie że gmina nie wyraziła sprzeciwu i budynek zamiast z szambem to z oczyszczalnią został zdany. Zatem ja na twoim miejscu bym się specjalnie tym nie przejmował i montował oczyszczalnię ze studnią. A studnia, opis budowy w skrócie: kopiesz dziurę w ziemi powiedzmy 3x3x1,5 m w to sypiesz żwir, na to geowłóknina, stawiasz krąg z wiekiem. O przepraszam dren . podłączasz rurę z oczyszczalni zasypujesz pięknie ziemią, sadzisz na tym kwiatki i zapominasz o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts