Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OCZYSZCZALNIA EKODREN

malgorzata7611

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

prześledź posty na których ja pisałem, czy beja. tam wszystko jest. jak czegoś nie znajdziesz pytaj :)

co do zgody to oczyszczalnię robisz na zgłoszenie, tam uwzględniasz co dokładnie budujesz. zatem z literą prawa nie możesz zrobić czegoś innego.

Ty masz oczyszczalnię wpisaną w zgodę na budowę, to trochę inna sprawa. Podczas budowania wolno ci wprowadzać pewne dopuszczalne modyfikacje w budynku czyli możesz powiedzmy zmienić kąt nachylenia dachu. To są tak zwane zmiany nieistotne i wystarczy wpis w książce budowy oczywiście potwierdzony przez kier buda. Ale już np podniesienie ściany kolankowej na poddaszu o jedną czy dwie cegły jest już zmianą istotną ponieważ zwiększa ci powierzchnię budynku a to z kolei zmieni stosunek do powierzchni biologicznie czynnej. Zmiana modelu oczyszczalni w moim mniemaniu będzie zmianą nieistotną, wystarczy, że kierownik budowy dokona wpisu w księdze. (u mnie nic nie wpisywał)

U mnie była sytuacja następująca (to też już opisywałem) miałem pozwolenie na budowę z szambem szczelnym. Zamiast szamba zgłosiłem zamiar budowy oczyszczalni, przy zdawaniu budynku dołączyłem kopię zgłoszenia, moje oświadczenie że gmina nie wyraziła sprzeciwu i budynek zamiast z szambem to z oczyszczalnią został zdany.

Zatem ja na twoim miejscu bym się specjalnie tym nie przejmował i montował oczyszczalnię ze studnią.

A studnia, opis budowy w skrócie:

kopiesz dziurę w ziemi powiedzmy 3x3x1,5 m w to sypiesz żwir, na to geowłóknina, stawiasz krąg z wiekiem. O przepraszam dren :D.

podłączasz rurę z oczyszczalni zasypujesz pięknie ziemią, sadzisz na tym kwiatki i zapominasz o temacie.

Ok - dzięki za wskazówki.

Jeszcze się dowiem w gminie dla pewności - u nas urzędniczki z ludzkim podejściem, więc raczej złośliwie nie wymyślą czegoś, a i tak muszę zapytać o odwierty do pc, które planuję, a których nie mam na planie zagospodarowania...

No właśnie sprzeczne informacje krążą na ten temat - znajomej, której przyznali właśnie tą dotację babka w banku mówiła, że nie. Inna osoba, która jest na podobnym etapie - twierdzi co innego.

No nic, zobaczymy... Jak trzeba będzie zabulić, to trudno - coś zawsze mimo wszystko zostanie... ;)

• 3 months później...

Witam

Jest to mój pierwszy post - szkoda, że negatywny :) Niestety wszelkie mozliwości walki z tą firmą się wyczerpały. Mam ich system od 3 lat. Grunt cięzki gliniasto/piaszczysty. Wykonywał - "autoryzowany instalator konsultując przy tym wszystkie kroki z centralą. Po wykonaniu okazało się, że system oddaje wode na boki a nie do gruntu. Diagnoza - proszę wykonać dodatkowe drenaże żeby woda deszczowa etc nie zasilała pola....No ok -wykonałem (oczywiście na mój koszt)...Trochę spokoju aż do czasu gdy system naciągnął wodę - powtórka z rozrywki. Tym razem okazało się, że pan autoryzowany instalator rozwiązał firmę :)...Po telefonach do centrali - w końcu ...przyjedziemy, zobaczymy, pomożemy. Następny fachowiec (również b miły) zalecił kolejne dreny, kolejne kopanie (czytaj sajgon na działce plus kolejne koszty)... i co? system dalej nie chłonie tylko woda spływa do sąsiada :)....Na początku centrala twierdziła, że gwarancje daje instalator, a oni tylko na zbiornik. Mimo wszystko przyjechali i zlecili mi wykonanie tych dodatkowych rzeczy czyli rozumiem, że teraz to oni przejmują gwarancję? Oczywiście cisza z ich strony od kilku miesięcy to chyba mnie mają w "poważaniu".

Jakkolwiek pracownicy są mili to nie zmienia to faktu, że dzięki ich "fachowości" mam przesrane kilka ładnych tysi.

Przy okazji te ich pakiety wyglądają jak folia kubełkowa powiązana w sześciany :)