WOJSKI 25.11.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Ja potwierdzę stwierdzenie milek, że też spotkałem się z takim nazewnictwem.Potwierdzeniem niech będzie linkhttp://www.dreny.lut.pl/ Ups, nie zauważyłem, czyżby reklama własnej firmy, oj feeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 28.11.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 prześledź posty na których ja pisałem, czy beja. tam wszystko jest. jak czegoś nie znajdziesz pytaj co do zgody to oczyszczalnię robisz na zgłoszenie, tam uwzględniasz co dokładnie budujesz. zatem z literą prawa nie możesz zrobić czegoś innego. Ty masz oczyszczalnię wpisaną w zgodę na budowę, to trochę inna sprawa. Podczas budowania wolno ci wprowadzać pewne dopuszczalne modyfikacje w budynku czyli możesz powiedzmy zmienić kąt nachylenia dachu. To są tak zwane zmiany nieistotne i wystarczy wpis w książce budowy oczywiście potwierdzony przez kier buda. Ale już np podniesienie ściany kolankowej na poddaszu o jedną czy dwie cegły jest już zmianą istotną ponieważ zwiększa ci powierzchnię budynku a to z kolei zmieni stosunek do powierzchni biologicznie czynnej. Zmiana modelu oczyszczalni w moim mniemaniu będzie zmianą nieistotną, wystarczy, że kierownik budowy dokona wpisu w księdze. (u mnie nic nie wpisywał) U mnie była sytuacja następująca (to też już opisywałem) miałem pozwolenie na budowę z szambem szczelnym. Zamiast szamba zgłosiłem zamiar budowy oczyszczalni, przy zdawaniu budynku dołączyłem kopię zgłoszenia, moje oświadczenie że gmina nie wyraziła sprzeciwu i budynek zamiast z szambem to z oczyszczalnią został zdany. Zatem ja na twoim miejscu bym się specjalnie tym nie przejmował i montował oczyszczalnię ze studnią. A studnia, opis budowy w skrócie: kopiesz dziurę w ziemi powiedzmy 3x3x1,5 m w to sypiesz żwir, na to geowłóknina, stawiasz krąg z wiekiem. O przepraszam dren . podłączasz rurę z oczyszczalni zasypujesz pięknie ziemią, sadzisz na tym kwiatki i zapominasz o temacie. Ok - dzięki za wskazówki. Jeszcze się dowiem w gminie dla pewności - u nas urzędniczki z ludzkim podejściem, więc raczej złośliwie nie wymyślą czegoś, a i tak muszę zapytać o odwierty do pc, które planuję, a których nie mam na planie zagospodarowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 29.11.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 i tak muszę zapytać o odwierty do pc, które planuję, a których nie mam na planie zagospodarowania... Rób odwierty jak wszyscy...bez zgłaszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 29.11.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Nie przejdzie ze względu na dotację - masa papiórków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 29.11.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Nie przejdzie ze względu na dotację - masa papiórków... no i kasiora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 29.11.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Nie przejdzie ze względu na dotację - masa papiórków... Jak teraz wyglada sprawa z dotacjami?? Jak ja sie interesowalem 3 lata temu to byla masakra... zrobilem sam bez tej rzekomej pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 29.11.2011 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 W łódzkiem wprowadzili jakoś latem program (kredyty z dotacjami) na ekologiczne źródła ciepła i oczyszczalnie. Jak w innych województwach - nie wiem. Szału nie ma, ale lepsze to niż nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 30.11.2011 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 a wiesz ze bedziesz musiala podatek dochodowy od tego placic?? Tak przynajmniej twierdza w watku o pompach ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 30.11.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2011 No właśnie sprzeczne informacje krążą na ten temat - znajomej, której przyznali właśnie tą dotację babka w banku mówiła, że nie. Inna osoba, która jest na podobnym etapie - twierdzi co innego. No nic, zobaczymy... Jak trzeba będzie zabulić, to trudno - coś zawsze mimo wszystko zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 01.12.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 bankowiec na tym zarabia, idź do skarbowego i się dowiedz, choć na moje oko na 100 % zapłacisz podatek, w końcu to jakaś darowizna. inaczej gdyby to była niooprocentowana pożyczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skeleton_steel 05.03.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam Jest to mój pierwszy post - szkoda, że negatywny Niestety wszelkie mozliwości walki z tą firmą się wyczerpały. Mam ich system od 3 lat. Grunt cięzki gliniasto/piaszczysty. Wykonywał - "autoryzowany instalator konsultując przy tym wszystkie kroki z centralą. Po wykonaniu okazało się, że system oddaje wode na boki a nie do gruntu. Diagnoza - proszę wykonać dodatkowe drenaże żeby woda deszczowa etc nie zasilała pola....No ok -wykonałem (oczywiście na mój koszt)...Trochę spokoju aż do czasu gdy system naciągnął wodę - powtórka z rozrywki. Tym razem okazało się, że pan autoryzowany instalator rozwiązał firmę ...Po telefonach do centrali - w końcu ...przyjedziemy, zobaczymy, pomożemy. Następny fachowiec (również b miły) zalecił kolejne dreny, kolejne kopanie (czytaj sajgon na działce plus kolejne koszty)... i co? system dalej nie chłonie tylko woda spływa do sąsiada ....Na początku centrala twierdziła, że gwarancje daje instalator, a oni tylko na zbiornik. Mimo wszystko przyjechali i zlecili mi wykonanie tych dodatkowych rzeczy czyli rozumiem, że teraz to oni przejmują gwarancję? Oczywiście cisza z ich strony od kilku miesięcy to chyba mnie mają w "poważaniu". Jakkolwiek pracownicy są mili to nie zmienia to faktu, że dzięki ich "fachowości" mam przesrane kilka ładnych tysi. Przy okazji te ich pakiety wyglądają jak folia kubełkowa powiązana w sześciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skeleton_steel 05.03.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Mam tą "oczyszczalnie" właśnie z dotacji. Co roku przychodzi mi Pit na kwotę ok 150 zł. To wliczasz do dochodu i od tego dla psikusa płacisz. Czyli umówmy się, że raczej mała kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts