Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynki wewnętrzne

kaczorowska

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Witam, miałam ten sam problem. Tynki robiliśmy maszynowo. Trudno było określić co jest tego przyczyną, tym bardziej, że nie wszedzie te spękania sie pokazały. Mieliśmy tynk z silosa. Była pobierana próbka przez przedstawiciela producenta i okazało się, że mieszanka była za mocna (za dużo cementu). Producent w ramach reklamacji dostarczył materiał na wykonanie poprawek i opłacił ekipę, która je wykonała. Poprawki robili następująco:

1. wydrapanie śpękań (nie wszędzie) - wydaje mi się teraz, że niepotrzebne bo zrobiły się w tych miejscach delikatne wybrzuszenia, które pod światło są troszke widoczne,

2. uzupełnienie tynkiem

3.zatarcie całej ściany gładzią wapienną, która ma leciutka strukturkę, podobną do tynku.

Na poddaszu na spekane ściany położyli gips (żeby pasowało do skosów) - tu nic nie wydrapywali i jest super.

Jak to wszystko będzie wyglądało po pomalowaniu niew wiem... mam nadzieję, że będzie ok.

Trzymam kciuki za poprawki - wiem jakie to stresujące.

Czy sa to spekania widoczne gołym okiem czy np. po namoczeniu woda?

Spotkałem sie z taką opinią że za tłusty piasek został użyty do mieszania.A jeżeli są widoczne po namoczeniu to chyba tak jest wszędzie.Często sie spotykam że peknięcia są na sufitach bo strop był lany na garach.Wtedy naciągam na sufit siatke zbrojeniową.