Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zdanie kogoś doświadczonego

Recommended Posts

Jak już pisałam kilka razy chodzi mi o budowe domu w stanie surowym zamkniętym,czy w tych czasach jest szansa wybudowac domek(MARYSIA FIRMY IGN PROJEKTY DOMÓW) za kwote 120 tysięcy oczywiście wiadomo kupując materiały średniej jakości.mam nadzieje ze znowu mnie nie zgasicie.dzięki za wszelkie rady i opinie

Dzięki,ale niechodzi mi o strone tych projektów,widziałam tam wycene ale ich wyceny sa za 2007 rok i dużo osób pisało mi ze w to niema co wierzyc,sama niewiem bo ta ich wycena jest dla mnie satysfakcjonująca,ale i tak chciałabym poczytac o opiniach osób które sie budują w tym bądz w poprzednim roku i mają swoje zdanie na temat cen budowy

Wg kosztorysu jest prawie 120 tys. co prawda netto.

Ale to jak z samochodem, ten sam model można kupić za 100 tys jaki za 80 tys, zależy od wyposażenia.

tak samo z Twoim domkiem, może jakieś prace wykonacie sami? trochę będzie taniej.

Lepiej usiądź z kosztorysem policz średnie ceny i pomnóż przez 1.3 ...ja tak zrobiłem i niewiele się pomyliłem ;)

Jak już pisałam kilka razy chodzi mi o budowe domu w stanie surowym zamkniętym,czy w tych czasach jest szansa wybudowac domek(MARYSIA FIRMY IGN PROJEKTY DOMÓW) za kwote 120 tysięcy oczywiście wiadomo kupując materiały średniej jakości.mam nadzieje ze znowu mnie nie zgasicie.dzięki za wszelkie rady i opinie

Przy własnej robociznie tak, przy zlecanej nie ma szans.

juz czytając tyle wypowiedzi wiem, że to zależy od różnych czynników

ja mam dom większy i wiem, że za kwotę 120 tys. to bym się zmieściła z zamieszkaniem :)

no oczywiście nie wliczając to koszty działki, dokumentacji i przyłączy :)

z tym wyjdzie więcej :)

Przy własnej robociznie tak, przy zlecanej nie ma szans.

Dokładnie tak. Sam jestem na etapie budowy podobnego domku, chociaż nieco większego (130m2 p.uż.)

Materiały średniej jakości - takie pojęcie przy stanie surowym nie bardzo istnieje. Niestety nie da się kupić średniej jakości betonu, cementu, pustaka czy stali. Ewentualnie przy dachu można przyszaleć lub kupić coś w umiarkowanej cenie. Za ekipę musisz brać pod rozwagę 40-45 tyś.

No i przyłącza! prąd/woda/gaz/kanaliza to przy pomyślnych wiatrach 10tyś.

Sporo zależy też od działki - ja np. mam niewielki spadek, co troszkę podniosło mi koszty.

Dzięki,ale niechodzi mi o strone tych projektów,widziałam tam wycene ale ich wyceny sa za 2007 rok i dużo osób pisało mi ze w to niema co wierzyc,sama niewiem bo ta ich wycena jest dla mnie satysfakcjonująca,ale i tak chciałabym poczytac o opiniach osób które sie budują w tym bądz w poprzednim roku i mają swoje zdanie na temat cen budowy
Wkleiłam linkę, żeby ludziska wiedzieli ocokaman.

Jeśli zatrudniasz ekipy : 800-900/mkw SSO - dolicz okna i drzewi i jest koszt SSZ

Ja tez miałem w zamyśle Marysię, jednak jak policzyłem wszystko ( projekt, adaptacja, zmiany pode mnie ) to wyszło mi że lepiej samemu nakreślić sobie projekt. Szperałem długo wszem i wobec i znalazłem dwa biura projektowe, które wykonają mi projekt indywidualny w cenie 2500-3000zł

A co do ceny ekipy to też da się znaleźć tanią, bo szperając, jeżdżąc po placach budowy, pytając ludzi, którzy budują znalazłem brygadę, "doskonałą" w jakości budowy i myśleniu przy budowie i jak im powiedziałem co ma być ( projekt a'la Marysia ) to powiedzieli, że 25-30 tys zł. A jakość budowy, czystość na placu budowy, sposób myślenia, wiedza majstra, prawie całkowity brak alkoholu na budowie to niewątpliwie bardzo duży atut tych chłopaków.

Dlatego szukać, szukać, szukać a na pewno cos się znajdzie