bombel79 26.04.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 witam wszystkich i prosze o rade. buduje domek w tymianku 2 (http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_tymianku_2/m43d0ed0783d69) mam w kuchni 2 okna, ktore wg projektu sa na wysokosci 80 cm od podlogi (pod oknem sa 4 pustaki porothermu i zostawione 17 cm na wylewki i podloge). Po wizycie w kilku firmach "kuchenniczych" wszyscy glosno artykuluja potrzebe zwiekszenia wysokosci pod oknami do 90 cm (min 85 cm). No i co tu zrobic? no i jak? Obecnie jestem na etapie fundamentow, wiec mozna zrobic sporo, tylko ze mam kilka dylematow: 1. Jak zwiekszyc wysokosc posadowienia tych okien? ciac porotherm? (majstry mnie zatluka, a i odpadow bedzie sporo), czy wrzucic cegle pelna postawiona na 12 cm? (tylko co z mostkiem termicznym? (bedzie 14 cm styro ocieplenia, sciana 2w), no i jesli sie tu zwiekszy, to potem trzeba rowniez dosztukowac odpowiednia wysokosc nad nadprozem... 2. czy zmieniajac wysokosc tych 2 okien nalezaloby zmienic wysokosc pozostalych okien na tej scianie? (to pytanie do estetykow, ja do nich nie naleze Piszac tego posta przyszlo mi jeszcze jedno rozwiazanie... po prostu dac mniejsze o 10 cm okna, zaczynajace sie na wys 90 cm, a konczace sie "normalnie".. penwie trzeba bedzie zaplacic ciut wiecej za "niewymiarowe" okna, ale przynajmniej nie mam rewolucji w elewacji... No ale co WY myslicie i radzicie? koncze fundamenty i zaczynam sie zastanawiac nad parterem, a w szczegolnosci nad okanmi w kuchni... w projekcie sa na poziomie 80 cm nad podloga, co powoduje masakryczne problemy z szafkami kuchennymi... gdybym chcial je podniesc, to mam 2 problemy: 1. techniczny. jak podniesc okno o 10 cm? buduje z porothermu gdzie pustak ma 24 cm wysokosci... wrzucac cegle pelna pod okna? tylko ze wtedy tez trzeba "wyrownac" cegla nad nadprozem? 2. wizualny: okna w kuchni beda "wyzsze" od pozostalych... czy wtedy podnosic pozostale oknatez o 10 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/121480-wysokosc-okien-w-kuchni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.04.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 witam wszystkich i prosze o rade. [...] mam w kuchni 2 okna, ktore wg projektu sa na wysokosci 80 cm od podlogi (pod oknem sa 4 pustaki porothermu i zostawione 17 cm na wylewki i podloge). Po wizycie w kilku firmach "kuchenniczych" wszyscy glosno artykuluja potrzebe zwiekszenia wysokosci pod oknami do 90 cm (min 85 cm). No i co tu zrobic? no i jak? 4 porothermy na zwyklej zaprawie (a skoro budujesz 2W to mniemam ze uzywasz zwyklej zaprawy) to rowne 100cm minus 17 = 83cm. Do tego dolicz sobie te 2cm na pianke i parapet bedzie sie zaczynal akurat na wysokosci 85cm bez kombinowania. Jezeli polozysz cegle na 12cm (+2 zaprawa) to bedziesz mial parapet na wysokosci 1m co jest stanowczo za wysoko!! Ja mysle, ze te firmy kuchennicze lekko przesadzaja, Ty za bardzo panikujesz, a projekt masz dobry 2. czy zmieniajac wysokosc tych 2 okien nalezaloby zmienic wysokosc pozostalych okien na tej scianie? (to pytanie do estetykow, ja do nich nie naleze Wszystkie okna MUSISZ miec takie same!!!! Jezeli zrobisz o 12cm nizsze to bedzie to totalna porazka wizualna, bedziesz obiektem pielgrzymek - beda pokazywac Twoj dom palcami i sie smiac jakich to miales nawalonych murarzy Piszac tego posta przyszlo mi jeszcze jedno rozwiazanie... po prostu dac mniejsze o 10 cm okna, zaczynajace sie na wys 90 cm, a konczace sie "normalnie".. penwie trzeba bedzie zaplacic ciut wiecej za "niewymiarowe" okna, ale przynajmniej nie mam rewolucji w elewacji... Ale co to zmienia - jezeli okno ma sie zaczynac na wys. 90cm to na wysokosci 90cm musisz miec zaczynajaca sie dziure I nie ma czegos takiego jak "okno standardowe" - wszystkie sa robione na wymiar pod otwor i nie ma za to zadnych doplat. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/121480-wysokosc-okien-w-kuchni/#findComment-3233603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.04.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 u mnie okna w kuchni (jak również w łazience) są posadowione na h=90cm (od gotowej podłogi), wydaje sie że optymalnie, oczywiście góra wszystkich okien kondygnacji jest na tym samym poziomie, jest też tak, że okna na jednej ścianie zewnętrznej mają taką samą wysokość (czyli np. na ścinei frontowej mam okno kuchenne i łazieni to oba są wstawione na tej samej wysokości i mają taką samą wysokość) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/121480-wysokosc-okien-w-kuchni/#findComment-3233647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts