Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

popękany klej na elewacji...

zebra

Recommended Posts

jesienią ubiegłego roku "fachowcy" zrobili nam ocielpenie (styropian., siatka i klej)

teraz przymierzalismy się do tynkowania

i zonk

elewacja w wielu miejscach jest popękana, tzn klej popękał

skucie kleju w kilku miejscach ujawniło, iż pęknięcia są na liniach łączenia siatki - wygląda na to, że została nieprawidłowo położona

nowy wykonawca proponuje zerwać klej i siatkę i zrobić na nowo...to wersja droższa oczywiście

albo na to co jest połóżyć jeszcze raz siatkę i klej i potem tynk

co robić???

jestem załamana

jak to do wysokości 2 m??

mój dom w szczytach ma ponad 8 m....

argumentem za drugą wartwą siatki dla mnie jest to, że będzie taniej, czyściej (w przeciewnym wypadku gruz do wywiezienia...) no i można z przymrużeniem oka potraktować to jako dodatkową warstwę izolacyjną

ale jakie są minusy?

może za rok okazać się , że dalej pęka???albo wszystko odpadnie?

jak to do wysokości 2 m??

Chodziło mi o to, że w budynkach użyteczności publicznej, podwójna siatka to standard, który się stosuje. W twoim przypadku należy oczywiście zasiatkować ponownie jeszcze raz cały dom stosując przynajmniej 10 cm zakładu na siatki. Minusem jest większy ciężar całości ocieplenia. Po zerwaniu siatki, trzeba jeszcze wyrównać warstwę styropianu przez tarowanie, co spowoduje zmniejszenie jego grubości. Poza tym zaoszczedzisz na robociźnie za zrywanie siatki.

tylko jescze pytanie jak "fachowce" zrobili tą pierwszą warstwę... Bo jesli przypięli gwożdzikami siatke do styropianu i zaciągnęli ją klejem to może sie to marnie trzymać.

Dokładnie. Kiedyś robiłem poprawkę na elewacji zasiatkowanej właśnie w ten sposób. Po przecięciu siatki poziomo jakieś 20 cm poniżej dachu i po lekkim jej oderwaniu, całe 50 m2 siatki z klejem dosłownie runeło na ziemię :o

CZEŚĆ

z góry przepraszam że moje pytanie nie jest w temacie popękanego kleju, ale jest to temat związany z tynkiem.

Dzisiaj dopatrzyliśmy się że dom przygotowany do tynkowania (na jutro) ma pewne błędy. Mianowicie miejscami widoczne są fragmenty siatki. Tynk raczej tego nie zakryje tak mnie się wydaje (warstwa 1,5 mm ). Sciany są po gruntowaniu. Co teraz robić czy powiedzieć wykonawcy żeby jeszcze raz położył klej a na to grunt (którego niestety już nie ma i trzeba by dokupić) czy też macie inne pomysły. Sprawa jest pilna.

z góry dziękuje

małgośka

Siatka nie powinna wystawać w żadnym miejscu! Czasami trafia się złej jakości tania, pofałdowana siatka i wtedy trzeba ją wycinać w tych miejscach. Być może oni taką mieli. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest położenie cienkiej, drugiej warstwy kleju po wykonaniu warstwy zbrojącej, która doskonale maskuje i uzupełnia niedoskonałości powstałe podczas jej wykonywania. Powinno się to wykonać przed gruntowaniem.

W twoim przypadku może wystarczą jakieś miejscowe poprawki.

dziekuje leszqu za odpowiedź

mam jeszcze jedną wątpliwośc. Mianowicie panowie niedbale obrobili mi otwory okienne. Sprawa wyszła (bardzo się unaoczniła) gdy założyliśmy parapety . Brak jest kątów prostych. Wczoraj im to wszystko pokazałam. Szef ekipy powiedział, że wyrówna to klejem. Według mnie (tak na zdrowy rozsądek) powinni chyba wyciąc te krzywe kawałki i powstawiać nowe stosując oczywiście te same warstwy jak przy kładzeniu ocieplenia.

pozdrawiam gośka

jesienią ubiegłego roku "fachowcy" zrobili nam ocielpenie (styropian., siatka i klej)

teraz przymierzalismy się do tynkowania

i zonk

elewacja w wielu miejscach jest popękana, tzn klej popękał

co robić???

1. Wezwać poprzednią ekipę do poprawek - jezeli pęknięcia niewielkie - kładą jeszcze raz klej z włóknami, jeśli większe, ale "akceptowalne" - kładą na to taśmę z siatki (~15 - 20 cm).

2. Przyczyna - oprócz złego położenia - pewnie brak zagruntowania kleju ?