Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyby

Koko

Recommended Posts

ten odcień szyb jest efektem powłoki

współczesne szyby zespolone składają się najcześciej z szyby folat + pustka + thermofloat

ten przedrostek thermo to właśnie powłoka z tlenków metali lub ich mieszanin skład tej powłoki decyduje o odcieniu szyby,

każdy z producentów posiada swój (opatentowany) skład i dlatego jedne szyby są miebieskawe a inne brązowawe.

tak mi się kiedyś obiło o uszy, może coś przekręciłem.

To o czym pisze Koko to nie efekt barwienia,czy użytej folii.Przyjrzyjcie się szybom zwłaszcza z zewnątrz.Widać wyraźnie,że jedna jest zielonkawa,druga niebieskawa,fiolet,brąz itd.jest to efekt materiału użytego do produkcji szyby czyli mówiąc w pewnym uproszczeniu rodzaju piachu.Piasek,kwarc ma różne odcienie i to przekłada się na szyby.Stanowi to pewien problem przy zamawianiu okien w niektórych(zwłaszcza małych i mniej znanych) firmach.Nie są w stanie zagwarantować,że szyby we wszystkich oknach będą miały ten sam odcień.Warto na to zwrócić uwagę.Ja przy zakupie okien musiałem zrezygnować przez to z ofert 2 czy 3 firm.

Dzieki wszytskim, ktorzy odpowiedzieli. Nie chodzi mi jednak, jak niektorzy z was zauwazyli, o szyby barwione. Moj sasiad ma na przyklad piekne okna aluminiowe z blekitnym odcieniem szyb. U niego wyglada super, choc mowi, ze to zwykle szyby i nie zamawial zadnego koloru. Ja natomiast nie chialbym niebieskawych szyb bo przy mojej elewacji wygladalyby "jarmarcznie". Stad moje pytanie skad te kolory sie biora. Ostatnio pytalem o te sprawe przedstawiciela ADPOLu, a wiec powaznej firmy, ale on nie mial pojecia o czym mowie. Powiedzial krotko - u nas szyby sa przezroczyste i zawsze takie byly.

Dzieki wszytskim, ktorzy odpowiedzieli. Nie chodzi mi jednak, jak niektorzy z was zauwazyli, o szyby barwione. Moj sasiad ma na przyklad piekne okna aluminiowe z blekitnym odcieniem szyb. U niego wyglada super, choc mowi, ze to zwykle szyby i nie zamawial zadnego koloru. Ja natomiast nie chialbym niebieskawych szyb bo przy mojej elewacji wygladalyby "jarmarcznie". Stad moje pytanie skad te kolory sie biora. Ostatnio pytalem o te sprawe przedstawiciela ADPOLu, a wiec powaznej firmy, ale on nie mial pojecia o czym mowie. Powiedzial krotko - u nas szyby sa przezroczyste i zawsze takie byly.

To tylko świadczy o kompetencji przedstawiciela. Dopiero ostatnio pojawiły się szyby 1,1 o neutralnym zabarwieniu.