Malobert 26.04.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Czy cegła "połówka" nadaje się do obłożenia komina ? Czy ktos obłożył takim materiałem komin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 26.04.2009 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Ja mam obłożony komin połówką klinkierową, komin z cegły pełnej (do samego końca), ponad dachem obłożony połówka klinkieru. Fotki znajdziesz w linku w stopcepozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 27.04.2009 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Ja mam obłożony komin połówką klinkierową, komin z cegły pełnej (do samego końca), ponad dachem obłożony połówka klinkieru. Fotki znajdziesz w linku w stopce pozdrawiam TINEK Chciałbym dobrze zrozumieć, komin wykonany z pełnych cegieł i dodatkowo obłozony połówkami ? ja mam komin systemowy, jedank połówki klinkieru jaki mi się podobał mają w środku dziurki prawie jak pełne dziurawki, to chyba nie jest dobrze.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 27.04.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Chciałbym dobrze zrozumieć, komin wykonany z pełnych cegieł i dodatkowo obłozony połówkami ? Dokładnie tak jest jak napisałeś, zdjęcia można zobaczyć (przed obłożeniem i po) w linku "Zdjęcia", który jest w stopce. Połówki były z dziurkami, murowane na pełną spoinę, jest na razie dobrze pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.04.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Czy cegła "połówka" nadaje się do obłożenia komina ? Czy ktos obłożył takim materiałem komin ? Z tego co wiem, takie rozwiązanie nie jest polecane bo połówki nie występują w postaci pełnej tylko szczelinowej, a na komin powinna być cegła pełna. Ja też mam systemowy i będe obmurowywał pełną bo chce mieć spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 27.04.2009 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Czy cegła "połówka" nadaje się do obłożenia komina ? Czy ktos obłożył takim materiałem komin ? Z tego co wiem, takie rozwiązanie nie jest polecane bo połówki nie występują w postaci pełnej tylko szczelinowej, a na komin powinna być cegła pełna. Ja też mam systemowy i będe obmurowywał pełną bo chce mieć spokój więc cegła normalnych wymiarów, ale dziurawka tez nie moze być stosowana... Spotkałem się z opinią, że na górze od czapki poczynając pierwsze warstwy trzeba dać z cegły pełnej, natomist te poniżej (ale jeszcze powyżej połaci) mogą być z cegły klinkierowej-dziurawki. Jeżeli obkładany komin jest systemowy ocieplony wewnątrz itd to chyba nie powinno mieć znaczenia, że jest obłożony na zewnątrz dziurawką.... ? Dałbym sobie spokój, ale mój komin wystaje wysoko ponad połać (2,5m) i tej droższej cegły duzo wiecej by wyszło dlatego to dla mnie takie ważne.... finansowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 27.04.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 więc cegła normalnych wymiarów, ale dziurawka tez nie moze być stosowana Teoretycznie nie powinna, ale też spotkałem się z opinią, że na niższych warstwach daje sie kratówke, a dopiero na samej górze pełną. Dałbym sobie spokój, ale mój komin wystaje wysoko ponad połać i tej droższej cegły duzo wiecej by wyszło dlatego to dal mnie takie ważne.... No właśnie ja nie miałem tego dylematu bo mam dwa kominy w kalenicy, więc wystają niewiele, ale jak bym był na Twoim miejscu to też bym pewnie kombinował Myśle, że dużo lepszym rozwiązaniem będzie robić ten komin jednak z cegły o normalnych rozmiarach (na dole kratówka, a na górze pełna), niż z połówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 27.04.2009 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 producent takiej kratówki pisze ze to cegła klinkierowa do okładania własnie kominów, niestety nie ma szczegółowych informacji czy nad połacią czy pod..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts