Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

smierdzacy temat

kaloosa

Recommended Posts

mam troche prozaiczne pytanie o psie kupy :oops:

do tej pory problem mnie za bardzo nie dotyczyl, mieszkalam na osiedlu gdzie byly rozstawione "psie stacje" gdzie sie wyrzucalo psie kupy.

Teraz mam wlasny domu wiec pojawil sie problem, dosc spory bo pies ogromy a co za tym idzie to co pozostawia do malych nie nalezy :roll: , drugi pies tez nie jest maly.

Chcialbym zbydowac dla nich jakas zagrode ale nie wiem jak, z czego zrobic podloze zeby dobrze sie sprzatalo? Jak sprzatac? No i co mam robic z tymi kupami, gdzie je wyrzucac?

Tez mam 2 psy (90 kg i 10 kg), wiec troche tego jest.

Nasze glownie zalatwiaja potrzeby tam gdzie mamy rozsypany piasek od tynkowania, na trawie rzadko im sie zdarza. Psy jak sobie upatrza to robia w tym samym miejscu. Mamy specjalne wiadro i mala lopate i zawsze raz w tygodniu (sobota) kupy zbieram do wiaderka, a maz wynosi na kompostownik na koniec dzialki. Kocie ze zwirku pakuje w woreczki foliowe i wynosze do kubla na smieci.

Mamy specjalne wiadro i mala lopate i zawsze raz w tygodniu (sobota) kupy zbieram do wiaderka,

U mnie też psy załatwiaja się na dzialce, jak Magpie zbieram co jakiś czas w wiaderko (no jak mokro to niestety czekam az sie osuszy), ale zamiast lopatki mam to oto super urzadzenie:

http://www.allegro.pl/item607783208_as_kupozbieracz_czytaj_opinie_o_asie_na_dole.html

Uzywam takiego od lat (pierwsze kupiłam w hurtowni, potem znalazlam na allegro), bardzo wygodne - nie trzeba się schylać, naprawdę polecam. Jak sie ścisnie tę rączkę u góry, to się rozwierają te "łapy" do chwytania.

swietnie to urzadzenie, juz takie wczesniej widzilam ale zastanawialam sie czy to sie dobrze sprawdza w praktyce, nie chce trafic na jakas chinszczyzne co tylko ladnie wyglada na zdieciu

Kilka lat temu kupiłam dwie sztuki, dla siebie i dla mamy. No i mama swoją zepsuła - woda zamarzła zimą przy sprężynie (taka gruda się zrobiła), mama zamiast to rozmrozić, to na siłe chciała otworzyc i plastik pękł. Więc ewidentnie wina uzytkownika. W "mojej" hurtowni juz ich nie sprzedawali, dlatego oddałam mamie swoja i szukalam w sieci (na dogomanii bodajże spytałam i ktos mi linka podesłał). Chyba to ten sam producent, bo nigdzie indziej się z takim nie spotkałam (tylko takie małe "łapki").

Magpie, ja największe jakie zbieram to po owczarku niemieckim. Ta łapa jest naprawde spora.Poza tym kupa zazwyczaj składa się, hm... z kilku elementów, więc zawsze mozna na dwa razy :-) zwlaszcza, że podeschnięte to sie tak rozsypują... No pieknie, o czym ja gadam :roll:

Sory, że ja to tak chwalę, ale faktycznie - niby duperel, a bardzo ułatwia zycie.

Ja mam 1,70 wzrostu i z tym nie musze sie schylac (dodatkowy plus, że zapach kupy z tej odległości jest mniejszy).

Znalazłam jeszcze w sieci takie małe jakby "łapki", ale to bardziej na spacery, żeby rękami nie majdrowac przez folię, tylko to małe - i tak trzeba kucnąć i zapachu się nie uniknie. O na przykład takie (zaznaczam - nie uzywałam, nie wiem czy to dobre):

http://www.czterylapy.pl/product.php?p=1976

http://animalia.pl/produkt,12420,157,Camon_%C5%81apka_do_zbierania_psich_odchod%C3%B3w.html

swietnie to urzadzenie, juz takie wczesniej widzilam ale zastanawialam sie czy to sie dobrze sprawdza w praktyce, nie chce trafic na jakas chinszczyzne co tylko ladnie wyglada na zdieciu

U mnie się sprawdza :D

Sprzątam po czterech leonbergerach, mieści się :lol:

Moj hiszpan podobny wielkoscia do Twoich, wiec chyba sobie kupie to urzadzenie :p .

taka mala lapke chyba tez sobie sprawie, bo nie chce zeby na urlopie ktos sie do mnie przyczepil

a z czego najlepiej zrobic wybieg dla psow/zagrode?

beton odpada, sama ziemia? jak deszcz popada to sie robi niezle blotko,

moze jakies kamyczki? zastanawiam sie tez czy mozna wylozyc kostka granitowa jak reszte podworka

taka mala lapke chyba tez sobie sprawie, bo nie chce zeby na urlopie ktos sie do mnie przyczepil

W niektórych zestawach jednorazówek do sprzątania po psie widziałam do torebek takie tekturki - prostokąt zgiąty na pół, cos a la chwytak, też żeby ręka przez torebkę kupy nie dotykać tylko tą tekturką.

Moj hiszpan podobny wielkoscia do Twoich, wiec chyba sobie kupie to urzadzenie :p .

Polecam :lol: Naprawdę rewelacja, szczególnie jak się ma chory kręgosłup i schylanie się męczy człowieka.

Przerabiałam chyba wszystkie wymysły na sprzątanie i AS jest wg. mnie najlepszy. Miałam też taką krótką zbieraczkę, na spacery, ale szybko okazało się, że lepiej zdaje egzamin zwykła szelestka, łatwiej schować w kieszeni (jak pusta jeszcze :lol: ).

Używałam też tekturek z torebką no i co tu dużo mówić, niewygodne i łatwo się wymazać :roll: