barteks31 27.04.2009 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Rura ( ta niebieska, śr.40mm) doprowadzająca wodę do domu w miejscu przejścia przez fundament będzie na głebokości około 100cm, trochę mało... Oczywiście dalej juz za domem wkope ja na wymagane 1,5m. Doradźcie czym ją ocieplić w miejscu gdzie jest zbyt płytko. Dodam tylko że na działce są wysokie wody gruntowe i sama glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emwuel 27.04.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Miałem identyczny problem - głowica studni 80 cm pod powierzchią ziemi, wysoki poziom wód gruntowych, glina/iły. Zakupiłem przewód grzejny odpowiedniej długości i razem z rurą wsadziłem w otulinę i rurę osłonową. W połowie długości na rurze jest czujnik temperatury. Całość sterowana automatem z Allegro. Całość w wykopieprzykryta styropianem i ziemią oczywiście. Po ostatniej zimie wnoszę, że chyba przesadziłem z całym systemem. Temperatura na rurze nigdy nie spadła poniżej 7 st. (w czasie największych mrozów). Aczkowiek, jak przyjdzie zima stulecia to będzie jak znalazł... Cała inwestycja kosztowała mnie niespełna 450zł (lato 2008). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 27.04.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Nie wiem czy to skuteczne, ale ja zasypałem keramzytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.04.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Metr to wcale nie jest mało. Nie mieszkamy na Alasce. W 99,9% przypadków obędzie się bez problemów. Pozostałe procenty są mniejsze niż ryzyko innego uszkodzenia rur. Dla pewności załóż nienasiąkliwą otulinę i połóż od góry styropian. Przynajmniej aj bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.04.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 1m to sporo ale jak ktoś chce mieć 100% pewność i spokój to wystarczy rurę obsypać keramzytem (zastanawiałbym się czy od dołu też)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barteks31 28.04.2009 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 dzieki za porady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts