Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bank a odbiór domu

Frantz

Recommended Posts

Witam,

W umowie kredytowej mam zapisane, że do 2 lat jestem zobowiązany przedłożyć dokument o odbiorze domu. Niestety już wiem, że braknie mi ok. 1 miesiąca. Czy myślicie, że może być z tym problem? Ktoś z Was miał taki przypadek?

I jeszcze jedno: czy bank pomimo dokumentu o odbiorze domu może przyczepić sie do braku ocieplenia i elewacji zewnętrznej? W sumie nie wykorzystałem z kredytu ponad 60 tys zł a elewacje wycenione były w kosztorysie na 15 tys

Ja na twoim miejscu zrobilbym aneks do umowy,ja tak robilem bo mam podobny problem, nie wyrobilem sie w terminie dwoch lat z odbiorem do konca czerwca tego roku(minie dwa lata a musze jeszcze zrobic ocieplenie i wykonczyc srodek,plytki malowanie),moj bank to dom bank.Za aneks zaplacilem 200 zeta, napisalem pismo z jakiego powodu chce przdluzyc , w moim przypadku o kolejne 6 m-cy,i nie bylo zadnego problemu.Ja bym nie liczyl na to ze to u ciebie tylko 1 m-c, jak beda jakies problemy z odbiorem to ci moze braknac czasu,a wtedy moze byc nie wesolo, czego oczywiscie tobie nie zycze.Jak widzisz ja mam jeszcze dwa miesiace czasu do uplywu terminu, ale aneks juz wyslalem w marcu.

Przypuszczam, że elewacji skończonej mieć nie musisz.

Ale ocieplenie już być powinno, bez tego może być problem z odbiorem.

Ocipeplenie nie ma znaczenia, kierownik pisze oswiadczenie, że dom nadaje się do zamieszkania, chyba , że chodzi o sławne świadectwo energetyczne. Jeżel chodzi o przedłużenie terminu odbioru to przeczytaj dokładnie umowę kredytową, u mnie jest zapis,że mogę wystąpić o przedłużenie i nie wymaga to aneksu.