Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Adaptacja poddasza bez deskowania

kasyx

Recommended Posts

witam,

Chcialbym zaadaptowac poddasze ale nie wiem czy mozna to zrobic jesli nie ma deskowania. Na krokwie polozone sa laty a na nich ondulina.

Mozna od spodu dac folie wysokoparoprzepuszczalna owijajac krokwie na zakladke, potem welne, folie normalna i nastepnie plyty gipsowe na stelarzu metalowym?

pozdrawiam,

Michal

witam,

Chcialbym zaadaptowac poddasze ale nie wiem czy mozna to zrobic jesli nie ma deskowania. Na krokwie polozone sa laty a na nich ondulina.

Mozna od spodu dac folie wysokoparoprzepuszczalna owijajac krokwie na zakladke, potem welne, folie normalna i nastepnie plyty gipsowe na stelarzu metalowym?

pozdrawiam,

Michal

Co to znaczy owijając krokwie na zakładkę? Jeśli chodzi o przykrycie folią krokwi od spodu to raczej zły pomysł. Ewentualna woda, która się dostanie do krokwi od góry spowoduje przyspieszone gnicie drewna.

Na zakladke w sensie w miejscach laczenia :)

A owinac krokwie chce wlasnie od dolu zeby nie zrywac onduliny i klasc deskowania.

Jesli chodzi o gnicie to w takim stanie w jakim teraz sa czyli rowniez nieosloniete pewnie by wytrzymaly tyle samo.

Chodzi mi glownie o to czy jest to mozliwe i czy w mieszkaniu pozniej nie wyjda jakies 'kwiatki' :-?

Na zakladke w sensie w miejscach laczenia :)

A owinac krokwie chce wlasnie od dolu zeby nie zrywac onduliny i klasc deskowania.

Jesli chodzi o gnicie to w takim stanie w jakim teraz sa czyli rowniez nieosloniete pewnie by wytrzymaly tyle samo.

Chodzi mi glownie o to czy jest to mozliwe i czy w mieszkaniu pozniej nie wyjda jakies 'kwiatki' :-?

Prównujesz trwałość krokwi zawilgoconych do nieosłonientych? mam nadzieję, że tylko w teorii. W praktyce ta różnica wyniesie kilkadziesiąt lat.Jeśli chodzi o wilgoć w pomieszczeniach na poddaszu to nie musisz się martwić. Dopóki krokwie się nie załamią, a może to nastąpić równie dobrze po 2 latach jak i po 50, nic złego się nie wydarzy.

Lepszym rozwiązaniem, ale trudniejszym będzie zamontowanie pasków membrany tylko pomiędzy krokwiami.

Tak rozumiem ze zailgocone krokwie to tykajace nieszczescie i nie wiadomo kiedy sie cos stanie.

Ale napisales wczesniej ze "Ewentualna woda, która się dostanie do krokwi od góry spowoduje przyspieszone gnicie drewna".

Dlatego tez zapytalem czy 'zabieg' owiniecia krokwi membrana ocieplenia i płytowania bedzie mial wplyw na to ze woda sie dostanie do krokwi. Chodzi mi o to czy nie robiac nic tak sie nie stanie?

padr

Tak rozumiem ze zailgocone krokwie to tykajace nieszczescie i nie wiadomo kiedy sie cos stanie.

Ale napisales wczesniej ze "Ewentualna woda, która się dostanie do krokwi od góry spowoduje przyspieszone gnicie drewna".

Dlatego tez zapytalem czy 'zabieg' owiniecia krokwi membrana ocieplenia i płytowania bedzie mial wplyw na to ze woda sie dostanie do krokwi. Chodzi mi o to czy nie robiac nic tak sie nie stanie?

padr

Owinięcie krokwi i ocieplenie oczywiście nie spowoduje dostawania się wody do krokwi. Ryzyko jest w 2 punkatach: przeciekające pokrycie dachowe oraz woda kondensująca od spodu pokrycia. W obu tych przypadkach woda dostanie się do krokwi, a owinięcie z 3 stron membraną skutecznie opóźni jej odprowadzenie.