kasyx 27.04.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 witam, Chcialbym zaadaptowac poddasze ale nie wiem czy mozna to zrobic jesli nie ma deskowania. Na krokwie polozone sa laty a na nich ondulina. Mozna od spodu dac folie wysokoparoprzepuszczalna owijajac krokwie na zakladke, potem welne, folie normalna i nastepnie plyty gipsowe na stelarzu metalowym? pozdrawiam,Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.04.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 witam, Chcialbym zaadaptowac poddasze ale nie wiem czy mozna to zrobic jesli nie ma deskowania. Na krokwie polozone sa laty a na nich ondulina. Mozna od spodu dac folie wysokoparoprzepuszczalna owijajac krokwie na zakladke, potem welne, folie normalna i nastepnie plyty gipsowe na stelarzu metalowym? pozdrawiam, Michal Co to znaczy owijając krokwie na zakładkę? Jeśli chodzi o przykrycie folią krokwi od spodu to raczej zły pomysł. Ewentualna woda, która się dostanie do krokwi od góry spowoduje przyspieszone gnicie drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasyx 27.04.2009 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Na zakladke w sensie w miejscach laczenia A owinac krokwie chce wlasnie od dolu zeby nie zrywac onduliny i klasc deskowania. Jesli chodzi o gnicie to w takim stanie w jakim teraz sa czyli rowniez nieosloniete pewnie by wytrzymaly tyle samo. Chodzi mi glownie o to czy jest to mozliwe i czy w mieszkaniu pozniej nie wyjda jakies 'kwiatki' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.04.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Na zakladke w sensie w miejscach laczenia A owinac krokwie chce wlasnie od dolu zeby nie zrywac onduliny i klasc deskowania. Jesli chodzi o gnicie to w takim stanie w jakim teraz sa czyli rowniez nieosloniete pewnie by wytrzymaly tyle samo. Chodzi mi glownie o to czy jest to mozliwe i czy w mieszkaniu pozniej nie wyjda jakies 'kwiatki' Prównujesz trwałość krokwi zawilgoconych do nieosłonientych? mam nadzieję, że tylko w teorii. W praktyce ta różnica wyniesie kilkadziesiąt lat.Jeśli chodzi o wilgoć w pomieszczeniach na poddaszu to nie musisz się martwić. Dopóki krokwie się nie załamią, a może to nastąpić równie dobrze po 2 latach jak i po 50, nic złego się nie wydarzy. Lepszym rozwiązaniem, ale trudniejszym będzie zamontowanie pasków membrany tylko pomiędzy krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasyx 27.04.2009 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Tak rozumiem ze zailgocone krokwie to tykajace nieszczescie i nie wiadomo kiedy sie cos stanie. Ale napisales wczesniej ze "Ewentualna woda, która się dostanie do krokwi od góry spowoduje przyspieszone gnicie drewna".Dlatego tez zapytalem czy 'zabieg' owiniecia krokwi membrana ocieplenia i płytowania bedzie mial wplyw na to ze woda sie dostanie do krokwi. Chodzi mi o to czy nie robiac nic tak sie nie stanie? padr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.04.2009 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Tak rozumiem ze zailgocone krokwie to tykajace nieszczescie i nie wiadomo kiedy sie cos stanie. Ale napisales wczesniej ze "Ewentualna woda, która się dostanie do krokwi od góry spowoduje przyspieszone gnicie drewna". Dlatego tez zapytalem czy 'zabieg' owiniecia krokwi membrana ocieplenia i płytowania bedzie mial wplyw na to ze woda sie dostanie do krokwi. Chodzi mi o to czy nie robiac nic tak sie nie stanie? padr Owinięcie krokwi i ocieplenie oczywiście nie spowoduje dostawania się wody do krokwi. Ryzyko jest w 2 punkatach: przeciekające pokrycie dachowe oraz woda kondensująca od spodu pokrycia. W obu tych przypadkach woda dostanie się do krokwi, a owinięcie z 3 stron membraną skutecznie opóźni jej odprowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasyx 28.04.2009 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 ok, dzieki za odpowiedz. Popatrze jeszcze dokladnie jak tam stan calej wiezby sie przedstawia i dopiero wtedy zdecyduje sie co robic dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts