Puszka 27.04.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam Mam rurę kanalizacyjną chyba fi 160 z której jest zaślepione odprowadzenie chyba fi 50. Jak podłączyć pod to pralkę?? Czy są jakieś specjalne syfony albo jakieś inne podłączenia żeby pod to podłączyć węża z pralki?? Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 27.04.2009 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Sa syfony, ale najprostsze kiedys miałem tąka gumowa zaślepke rury z otworem na "węża " pralki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 27.04.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 http://www.nokaut.pl/oferta/syfon-do-pralki-podtynkowy-nierdzewny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.04.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam Mam rurę kanalizacyjną chyba fi 160 z której jest zaślepione odprowadzenie chyba fi 50. Jak podłączyć pod to pralkę?? Czy są jakieś specjalne syfony albo jakieś inne podłączenia żeby pod to podłączyć węża z pralki?? Pozdrawiam Puszka A na jakiej wysokoąści masz to odejście na 50mm? Jeśli zgodne z wymaganiami producenta pralki to jak najbardziej tak jak napisał tacim - gumowa redukcja na rurę 50mm do węża pralki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 27.04.2009 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam Mam rurę kanalizacyjną chyba fi 160 z której jest zaślepione odprowadzenie chyba fi 50. Jak podłączyć pod to pralkę?? Czy są jakieś specjalne syfony albo jakieś inne podłączenia żeby pod to podłączyć węża z pralki?? Pozdrawiam Puszka A na jakiej wysokoąści masz to odejście na 50mm? Jeśli zgodne z wymaganiami producenta pralki to jak najbardziej tak jak napisał tacim - gumowa redukcja na rurę 50mm do węża pralki. Wysokość jest odpowiednia. Dziś bede w Castoramie to popytam o gumową redukcjie tak jak pytasz. Nie wiedziałem że takie cos istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.04.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam Mam rurę kanalizacyjną chyba fi 160 z której jest zaślepione odprowadzenie chyba fi 50. Jak podłączyć pod to pralkę?? Czy są jakieś specjalne syfony albo jakieś inne podłączenia żeby pod to podłączyć węża z pralki?? Pozdrawiam Puszka A na jakiej wysokoąści masz to odejście na 50mm? Jeśli zgodne z wymaganiami producenta pralki to jak najbardziej tak jak napisał tacim - gumowa redukcja na rurę 50mm do węża pralki. Wysokość jest odpowiednia. Dziś bede w Castoramie to popytam o gumową redukcjie tak jak pytasz. Nie wiedziałem że takie cos istnieje. Są na ziemii rzeczy, o których nie śniło się filozofom W wersji ubogiej można szczelinę zaślepić czymkolwiek. Nawet silikonem. O dziwo Google na hasło "redukcja do węża do pralki" podaje na pierwszym miejscu stronę http://www.bazarek.pl/produkt/0/273005/redukcja-gumowa-5032.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.04.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam Mam rurę kanalizacyjną chyba fi 160 z której jest zaślepione odprowadzenie chyba fi 50. Jak podłączyć pod to pralkę?? Czy są jakieś specjalne syfony albo jakieś inne podłączenia żeby pod to podłączyć węża z pralki?? Pozdrawiam Puszka Jeśli pralka ma tam stać docelowo, to po prostu podłącz jej odpływ na sztywno, bez żadnego syfonu za pomocą gumowej uszczelki redukcyjnej 50/25, w każdym sklepie z drobnicą AGD na hasło "uszczelka do węża od pralki, żeby do rury kanalizacyjnej podłączyć" sprzedadzą co trzeba. Rolę syfonu - ochrony przed zapachami z kanalizy znakomicie pełni resztka wody zawsze się znajdująca w dolnym odcinku rury spustowej. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu00 27.04.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam J. ma 100% racji. Uszczelka redukcyjna załatwi sprawe, a syfon sie zrobi sam z węza odprowadzajacego. Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 27.04.2009 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 W takim razie zastosuje gumową redukcje ale narazie musze kupić pralke bo jeszcze jej nie mam i nie wiem jaki bedzie miała wąż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.04.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 W takim razie zastosuje gumową redukcje ale narazie musze kupić pralke bo jeszcze jej nie mam i nie wiem jaki bedzie miała wąż Od czasów Wiatki i Polara PS663BIO (a przypuszczam, że i Franie i Światowity też się łapią) wszystkie pralki mają węże wylotowe tej samej średnicy, więc to zmartwienie akurat Ci odpada W sklepie, gdzie będziesz kupowac ta gumową redukcję na pewno spytają o średnicę otworu kanalizacji, może być 50 albo 33mm i to musisz wiedzieć, ale wąż odpływowy zawsze i na pewno będzie miał 25mm. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 28.04.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Witam J. ma 100% racji. Uszczelka redukcyjna załatwi sprawe, a syfon sie zrobi sam z węza odprowadzajacego. Krzychu Na to bym nie liczył. Przy końcu węża daje się specjalny zaworek z pływającą kulką, która zamyka odpływ gdy nie ma wody. Do kupienia w Castoramie. Jakiś paproch unieruchomił mi kiedyś tę kulkę w górnym-otwartym położeniu i śmierdziało przez pralkę. Oczywiście ten zawór dajemy na odpowiedniej wysokości >60cm od posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.04.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Na to bym nie liczył. Przy końcu węża daje się specjalny zaworek z pływającą kulką, która zamyka odpływ gdy nie ma wody. Do kupienia w Castoramie. Jakiś paproch unieruchomił mi kiedyś tę kulkę w górnym-otwartym położeniu i śmierdziało przez pralkę. Może akurat pralka miała na tyle długi przestój, że woda z niej wyparowała? Albo śmierdziało z innych przyczyn? Pompa wyrzucająca z pralki wodę z przyczyn konstrukcyjnych nie jest w stanie wyrzucić CAŁEJ wody, trochę tam zawsze zostanie (nietrudno się o tym przekonać wykręcając filtr wylotowy z pralki) i to trochę wystarcza, żeby kanalizę zasyfonować. Mam tak podłączoną pralkę u siebie w domu, tak podłączyłem rodzicom i bratu (trzy różne typy pralek, to tak dla jasności) i u nikogo absolutnie nic nie śmierdzi. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 28.04.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 To nie zależy od pompki. Ona tylko inicjuje proces. Ujście węża mam na wysokości 60cm następnie rurka idzie w dół i dopiero pod posadzką w bok do pionu z napowietrzeniem i to jest przyczyna, że wyciąga mi całą wodę. Objętość węża jest mniejsza niż rurek do pionu z napowietrzeniem. Dlatego przydaje się ten specjalny zaworek do pralek z pływajacą kulką. Żeby kulka nie wpadła do kanalizacji jest oddzielona kratką, na której mogą zaczepić się farfocle z pralki i wtedy kulka nie opada. Łatwo to oczyscić, ale chyba z miesiąć szukałem przyczyny niemiłych zapachów w łazience zanim na to przypadkiem wpadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 28.04.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 To nie zależy od pompki. Ona tylko inicjuje proces. Ujście węża mam na wysokości 60cm następnie rurka idzie w dół i dopiero pod posadzką w bok do pionu z napowietrzeniem i to jest przyczyna, że wyciąga mi całą wodę. Objętość węża jest mniejsza niż rurek do pionu z napowietrzeniem. Dlatego przydaje się ten specjalny zaworek do pralek z pływajacą kulką. Żeby kulka nie wpadła do kanalizacji jest oddzielona kratką, na której mogą zaczepić się farfocle z pralki i wtedy kulka nie opada. Łatwo to oczyscić, ale chyba z miesiąć szukałem przyczyny niemiłych zapachów w łazience zanim na to przypadkiem wpadłem. Ale to ujście od węża masz cały czas średnicą równą średnicy odpływu z pralki? Jeśli tak, to... to tak po prostu się kanalizacji nie robi. Przy należycie stopniowanej średnicy (tym większej im dłuższy odcinek tam jest, minimum 33mm, a jeśli tam jest więcej niż metr-półtora, to jednak dawałbym 50) i sprawnie działającym napowietrzaniu kanalizy, takie zjawisko po prostu nie powinno mieć miejsca. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 28.04.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Pewnie masz rację, ale teraz już pozamiatane i musi być ten zaworek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 29.04.2009 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Witam J. ma 100% racji. Uszczelka redukcyjna załatwi sprawe, a syfon sie zrobi sam z węza odprowadzajacego. Krzychu Na to bym nie liczył. Przy końcu węża daje się specjalny zaworek z pływającą kulką, która zamyka odpływ gdy nie ma wody. Do kupienia w Castoramie. Jakiś paproch unieruchomił mi kiedyś tę kulkę w górnym-otwartym położeniu i śmierdziało przez pralkę. Oczywiście ten zawór dajemy na odpowiedniej wysokości >60cm od posadzki. Jak ten zaworek nazywa się fachowo?? Jak o niego pytać?? Może w necie gdzieś jest do kupienia?? Na allegro nie moge znaleść. Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 29.04.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Jak ten zaworek nazywa się fachowo?? Jak o niego pytać?? Może w necie gdzieś jest do kupienia?? Na allegro nie moge znaleść. Pozdrawiam Puszka Zawór zwrotny do pralki/zmywarki - zabezpiecza przed otwarciem i wydostawaniem się woni kanalizacji przez pralkę . http://www.combikol.pl/cache/images/0/7/a/07a7d8ef8893e38e7ddd67402b21397a.jpg http://www.combikol.pl/cache/images/c/d/0/cd06c4e4b342548ad2a042647d1b80a2.jpg Można nabyć TUTAJ - całe 12 pln . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 29.04.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Witam Mam rurę kanalizacyjną chyba fi 160 z której jest zaślepione odprowadzenie chyba fi 50. Jak podłączyć pod to pralkę?? Czy są jakieś specjalne syfony albo jakieś inne podłączenia żeby pod to podłączyć węża z pralki?? Pozdrawiam Puszka my mamy jakas taka specjalna przejsciowke z wbudowanym powizorycznym zaworkiem jedokierunkowym. choc podejscie jest tez sporo powyzej posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cassy 04.11.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 A ja mam problem. I to nie lada.Mojemu mężowi wpadła kulka z zaworu podłączenia odpływu pralki do rury kanalizacyjnej(znaczy dalszej części odpływu,nie węża).I teraz się zastanawiam,jak to mogę wydobyć.Wiem,najprościej to wezwać hydraulika,ale na razie nie mam na to pieniędzy.Może ktoś wie,czy można to cudo samemu jakoś wydostać?Usterka powstała podczas zamiany pralek.Bardzo dziękuję za ewentualne męskie i fachowe porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.11.2009 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Ale wpadła i tam siedzi, blokując odpływ? Jeśli tak, to będzie problem, kombinowałbym z dość szerokim plastikowym wężykiem z PE (można kupić na metry w kibelmarketach), wepchnąć go tak, żeby się końcem oparł o kulkę i za pomocą choćby odkurzacza spróbować zassać i ssając wyciągnąć. Jak się nie da, to niestety chyba tylko wykucie rurki zostaje... A jeśli wpadła i jej nie ma, to wlewając wodę w wylot sprawdzić, czy rura na pewno drożna i tyle. Gdzieś nad brzegiem morza sobie tą kulkę kiedyś dzieci znajdą. I będą szczęśliwe J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts