Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

kto powiedział Ci, ze prozniowe kolektory HEWALEXA mają jakis certyfikat? Ja jestem pewien, ze wlasnie nie maja. HEWALEX ma certyfikat solarkeymark tylko na kolektory plaskie. To co podaje jako parametry prozniowek to tylko jego radosna tworczosc.

Ale nawet gdyby HEWALEX mial najlepsze parametry na rynku, to dwudziestoma rurami 300l nie ogrzeje. 10rur na 100L to moim zdaniem minimum przy bardzo dobrych kolektorach prozniowych.

HEWALEX jest bardzo drogi jak na to co oferuje.

pozdr

Nieprawda. Akurat kolektory KSR10 Hewalex mają certyfikat Solar Keymark, nawiasem mówiąc jako jedne z nielicznych już badane na glikolu, a nie na wodzie jak większość obecnie. Hewalex bada kolektory w SPF Rapperswil, można także na spf.ch znaleźć certyfikat bez problemu. A propo's badań, na to się nie zwraca uwagi w ogóle, a proszę zobaczyć w certyfikatach Solar Keymar (u dołu strony) na czym było wykonywane badanie. Prawie zawsze woda. Dlaczego? Bo taniej, szybciej i wychodzą lepsze wyniki (woda ma lepsze własności cieplne). Do tego dochodzi fakt, że producenci zaniżają póżniej nawet bywa, że 6-krotnie przepływ w stosunku do użytego w badaniu.

Efekt?

Kolektory pracujące później w warunkach realnych na glikolu i z mniejszym przepływem, mają niższą wg badań (z 2002 roku SPF Rapperswil) o około 3% sprawność pracy... Patrzeć na to jest warto - bardzo ważny szczegół!

W publikacji Eurobserv`er SOLAR THERMAL & CONCENTRATED SOLAR POWER BAROMETER (http://www.eurobserv-er.org/pdf/baro209-ST_H.pdf) można zobaczyć ile m^2 zostało zainstalowane m. in. w Polsce, w 2010 i 2011 roku. Można również obejrzeć wcześniejsze publikacje.

Metry kwadratowe powierzchni zainstalowane w 2011 nic mi nie mówią. Chodzi mi o procent domów indywidualnych w Polsce które maja kolektory słoneczne.

W mojej miejscowości widziałem 2 lub 3 domy z solarami, a domów jest tysiące.

... nawiasem mówiąc jako jedne z nielicznych już badane na glikolu, a nie na wodzie jak większość obecnie. Hewalex bada kolektory w SPF Rapperswil, można także na spf.ch znaleźć certyfikat bez problemu. A propo's badań, na to się nie zwraca uwagi w ogóle, a proszę zobaczyć w certyfikatach Solar Keymar (u dołu strony) na czym było wykonywane badanie. Prawie zawsze woda. Dlaczego? Bo taniej, szybciej i wychodzą lepsze wyniki (woda ma lepsze własności cieplne). Do tego dochodzi fakt, że producenci zaniżają póżniej nawet bywa, że 6-krotnie przepływ w stosunku do użytego w badaniu.

Efekt?

Kolektory pracujące później w warunkach realnych na glikolu i z mniejszym przepływem, mają niższą wg badań (z 2002 roku SPF Rapperswil) o około 3% sprawność pracy... Patrzeć na to jest warto - bardzo ważny szczegół!

Ja trochę z przekąsem napiszę, że większość kolektorów pracuje jeszcze na glikolu, tym czasem przyszłość jest w instalacjach pracujących całorocznie na wodzie.

Raczej wątpię, było by nieźle z pracą na wodzie, prościej i taniej, ale na przeszkodzie stoją względy ochrony antyzamarzaniowej i związane z tym straty podgrzewu (przecież Paradigma jawnie o tym mówi, że kilka procent tracimy z kotła) + względy ochrony antykorozyjnej chociażby... Raczej nie ten klimat u nas...

Metry kwadratowe powierzchni zainstalowane w 2011 nic mi nie mówią. Chodzi mi o procent domów indywidualnych w Polsce które maja kolektory słoneczne.

W mojej miejscowości widziałem 2 lub 3 domy z solarami, a domów jest tysiące.

Jest już coraz więcej miejscowości, gdzie widać domy bez kolektorów. Fakt, że chyba muszą wtedy z jakiejś dotacji korzystać bo mają taki sam typ. Ale jakby się dobrze przypatrzeć to już naprawdę coraz więcej tego na dachach.

Raczej wątpię, było by nieźle z pracą na wodzie, prościej i taniej, ale na przeszkodzie stoją względy ochrony antyzamarzaniowej i związane z tym straty podgrzewu (przecież Paradigma jawnie o tym mówi, że kilka procent tracimy z kotła) + względy ochrony antykorozyjnej chociażby... Raczej nie ten klimat u nas...

Nie koniecznie. Można zastosować system AURO-STEP oparty całkowicie na wodzie. I jest to krok dalej niż system, który ma na myśli RAPczyn bo w nim nie ma ochrony przed zamarzaniem.

Witold

Nie koniecznie. Można zastosować system AURO-STEP oparty całkowicie na wodzie. I jest to krok dalej niż system, który ma na myśli RAPczyn bo w nim nie ma ochrony przed zamarzaniem.

Witold

A moim zdaniem systemy AURO-STEP czy Drain-Back to jednak nie "to".

Systemy te działają na kolektorach płaskich - porównując bardzo dobry kolektor płaski z bardzo dobrym próżniowo rurowym okazuje się, że próżniowy ma o ~40% większy uzysk z m^2 pow. czynnej (Wurzburg, 2 tabela, 50stC).

Tak zgadza się, zabezpieczenie przeciwko zamarzaniu może pobrać do ~3% uzysku kolektora - jest to bardzo niska cena za znacznie lepszy system.

Jeśli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne to wymagania co do wody praktycznie takie same jak przy kotłach kondensacyjnych.

Edytowane przez RAPczyn

A moim zdaniem systemy AURO-STEP czy Drain-Back to jednak nie "to".

A dla czego? uzasadnij.

Tak zgadza się, zabezpieczenie przeciwko zamarzaniu może pobrać do ~3% uzysku kolektora - jest to bardzo niska cena za znacznie lepszy system.

Jeśli chodzi o zabezpieczenie antykorozyjne to wymagania co do wody praktycznie takie same jak przy kotłach kondensacyjnych.

RAPczyn! Ty zakładasz takie systemy i dziwię się Tobie, że jeszcze sam nie zrobiłeś pomiarów a jedynie opierasz się na innych, lub danych z ulotek reklamowych. Czy jesteś pewien, że to faktycznie 3%?

witam,

przebrnąłem przez cały wątek i więcej mam watpliwości niż przed jego lekturą ;), ale za to wiedze wiekszą.

analizując róznekonfiguracje zastanawiam się nad następującym rozwiązaniem:

I wariant

1. http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-4-tlp-integra400.html

2. http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-powietrzne-serii-wbc/pompa-ciepla-powietrzna-wbc-56h-b2p.html

3. ew kocioł gazowy 1-funkcyjny dopięty jeszcze do INTEGRy

[uwzględniajac potrzebne elementy i dotacje wariant ten kosztowałby ok 16 tyś brutto].

II wariant

1. http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-sloneczne-z-pompa-ciepla/zestaw-sloneczny-hewalex-2-tlp-pwpc38-3w300.html

2. dodatkowo 2 kolektory http://www.hewalex.pl/oferta/plaskie-kolektory-sloneczne/kolektor-sloneczny-ks2000tlp.html

3. ew. ew kocioł gazowy 1-funkcyjny dopięty do zasobnika

zalezy mi na oszczędnym rozwiązaniu CWU wspomagającej CO oparte głównie na podłogówce. budynek szeregowy, do ogrzania ok 100 m^2, 4 osoby.

zdecydowałem się na kolektory plaskie ze względów dłuższej gwarancji, większej bezawaryjności, mniejszym problemem w okresie letnim z nadwyżką ciepła.

prosze o ew. sugestie co do zasadności takich wyborów.

A dla czego? uzasadnij.

Systemy te działają na kolektorach płaskich - porównując bardzo dobry kolektor płaski z bardzo dobrym próżniowo rurowym okazuje się, że próżniowy ma o ~40% większy uzysk z m^2 pow. czynnej (Wurzburg, 2 tabela, 50stC).

Oferowane są tylko małe instalacje

RAPczyn! Ty zakładasz takie systemy i dziwię się Tobie, że jeszcze sam nie zrobiłeś pomiarów a jedynie opierasz się na innych, lub danych z ulotek reklamowych. Czy jesteś pewien, że to faktycznie 3%?

Nie jestem pewien, bo może być mniej. Już kiedyś pisałem, że od takich badań są osoby mądrzejsze ode mnie - chociażby w ITW Uniwersytetu Stuttgart.

witam,

przebrnąłem przez cały wątek i więcej mam watpliwości niż przed jego lekturą ;), ale za to wiedze wiekszą.

analizując róznekonfiguracje zastanawiam się nad następującym rozwiązaniem:

I wariant

1. http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-solarne-z-kolektorami-plaskimi/zestaw-solarny-hewalex-4-tlp-integra400.html

2. http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-powietrzne-serii-wbc/pompa-ciepla-powietrzna-wbc-56h-b2p.html

3. ew kocioł gazowy 1-funkcyjny dopięty jeszcze do INTEGRy

[uwzględniajac potrzebne elementy i dotacje wariant ten kosztowałby ok 16 tyś brutto].

II wariant

1. http://www.hewalex.pl/oferta/zestawy-sloneczne-z-pompa-ciepla/zestaw-sloneczny-hewalex-2-tlp-pwpc38-3w300.html

2. dodatkowo 2 kolektory http://www.hewalex.pl/oferta/plaskie-kolektory-sloneczne/kolektor-sloneczny-ks2000tlp.html

3. ew. ew kocioł gazowy 1-funkcyjny dopięty do zasobnika

zalezy mi na oszczędnym rozwiązaniu CWU wspomagającej CO oparte głównie na podłogówce. budynek szeregowy, do ogrzania ok 100 m^2, 4 osoby.

zdecydowałem się na kolektory plaskie ze względów dłuższej gwarancji, większej bezawaryjności, mniejszym problemem w okresie letnim z nadwyżką ciepła.

prosze o ew. sugestie co do zasadności takich wyborów.

Jeśli chodzi o płaskie kolektory Hewalexa to lepszym wyborem będą TP ACR, mają większy uzysk energii niż TLP - raport z badań SPF.

Kolektory płaskie do wspomagania ogrzewania to temat dyskusyjny. TP ACR ma uzysk energii 285kWh/m^2 gdy kolektor próżniowo rurowy CPC 523kWh/m^2 (Wurzburg, Tm=75stC).

Zakładając jednak kolektory płaskie do wspomagania c.o., to przy 4 osobach potrzeba 6 kolektorów TP ACR co daje nam powierzchnię czynną 10,962m^2, całkowitą 12,546m^2. Zbiornik buforowy powinien mieć pojemność ~900l (raczej nie mniej niż 700l).

Co do ciepłej wody z kolektorów płaskich Hewalex to raczej wybrałbym 3 sztuki TP ACR oraz zbiornik pojemności 400l.

TP ACR ma uzysk energii 464kWh/m^2 gdy kolektor próżniowo rurowy CPC 605kWh/m^2 (Wurzburg, Tm=50stC).

Jak by się mi zwróciły po3 latach, czyli 2000 zł?

Obecnie moje rachunki za ciepła wodę w bloku dla rodziny 2+ 3(trójka małych dzieci) to miesiecznie dokładnie 138 zł...a i tak na okres rozliczeniowy półroczny mam od 4 lat notorycznie niedopłatę około 150-200 zł.

138 zł x 12 miesięcy= 1656 zł +ok 300 zł niedopłaty za cały rok = 1956 zł...tyle płacę za CWU rocznie....

Teraz pytanie czy jak przeprowadzę się do domku będe płacił mniej? Watpliwe...

Srednia cena zestawu solarnego na 4-5 osób to 7000-8000 zł

8000 zł / 1956 zł obecnych opłat = 4 lata zwrotu...a są zestawy za 6000 zł...

A nie zapominajmy że przez tzw. okres zwrotu gdybyśmy korzystali z innego zródła CWU to przeciez PŁACIMY !!! czy to gaz,prąd czy cokolwiek..jakby to przeliczyc to wyszło by naprawde krótko.

Takie gadanie o nieopłacalnosci solarów to jest takie samo gadanie ,jak gadka o opłacalnosci ogrzewania prądem- czyli na forum to jest ,ale z rzeczywistością ile to ma wspólnego to Bóg jeden wie...

Chyba że tak jak to parę osób na forum pisało że u nich koszt miesięczny CWU to 20-40 zł:D....i z tego potem licza opłacalnosc solarów to się zgodzę...tylko skoro cena (u mnie obecnie) 1m3 wody ciepłej to dokładnie 19,89 zł brutto...to jakim cudem umyć 5 osób przez 30 dni w 2000 l cieplej wody?:lol2:

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

Witam

po przeczytaniu wątków o solarach parę moich przemyśleń

Panowie instalatorzy przeżucacie się tutaj danymi od producentów a jak do tej pory żaden z was nie pokazał choćby uproszczonego wykresu pracy choćby jednej waszej instalacji? Nie wieżę że po paru latach montażu nie macie inwestora który posiada taki regulator, w który można włożyć kartę pamięci i pokazać jak instalacja pracowała, wtedy mniej było by "mieszania piany". Wiem że aby porównać rózne typy kolektorów naj lepiej jak by wisiały obok siebie, ale i tak mając dane z płaskich, czy próżniowych, czy Heat Pipe, można zobaczyć, porównać i być może samemu wyciągnąć wnioski.

Sam mam VITOSOLA 300T plus zbiorniki 2x 220l, zawieszonego na ścianie poludniowej, odchylony około 20 stopni od ściany.

pozdrawiam

20120704.jpg

Jak się patrzy na sterowniki w ofercie różnych producentów, to rzadko który takie coś posiada. Mi by najbardziej zależało na gnieździe ethernet i możliwości nadzoru parametrów przez LAN. Może za jakiś czas doczekam się takiego sterownika w ofercie Hewalexu. Jak znajdę chwilę to porobię "print screen`y" aparatem w telefonie komórkowym i zamieszczę :)

Do Systa Solar można podłączyć Systa-Interface ( http://www.emsystech.de/produkt/systa-interface/ ) i otrzymywać takie ot dane ( http://heizung.emsystech.de/ )

W automatyce Systa Solar Aqua II jest karta SD na, której zapisywane są dane.

Od tego roku, można sterować automatyką Systa Comfort II za pośrednictwem strony ( http://www.paradigma.de/regelung/ )

Można również zakupić automatykę TECOMAT Foxtrot, a tam to już "hulaj dusza, piekła nie ma".

Takie przykłady.

yaiba83 , jeżeli już masz wyjście lan i możesz na komputerze podejrzeć w czasie rzeczywistym temperatury, to juz maleńki kroczek aby te dane zapisywać i potem stworzyć sobie wykres w jakimś arkuszu kalkulacyjnym.

RAPczyn, sterowników jest cała masa, ale mi chodziło o to, że jeżeli można przedstawić w postaci wykresu jak działa instalacja (mając nadzieję, że nikt zapisów nie poprawiał), to my użytkownicy mielibyśmy mniejszy mętlik. Po roku użytkowania nie jestem w pełni zadowolony z instalacji tej, którą mam, ale jednocześnie dalej chcę ją mieć, a nie ma wielu fachowców, którzy pomogliby przeanalizować problem i znaleźć rozwiązanie na lepszą prace.

Pozdrawiam

front247

Co prawda jestem przedstawicielem firmy instalatorskiej więc mam interes w namawianiu do instalacji solarnych, ale należałoby urealnić Twoje wyliczenia. Po pierwsze czy koszty podane przez ciebie uwzględniają ogólnie cenę CWU czy sam koszt jej podgrzania? Bo powinno się brać pod uwagę to drugie - instalacja solarna podgrzewa wodę a nie ją produkuje. A po drugie instalacja solarna pokrywa 60-70% wody w skali roku a nie 100%.

Tak czy inaczej moim zdaniem warto.

Miki

Moim zdaniem nie da się wprost porównać pracy instalacji. Przede wszystkim każda pracuje w innych warunkach. Każdy ma inny odbiór wody, w innych godzinach i ilościach. Więc tego typu wykresy czy wyliczenia nie są do końca wiarygodne.