RAPczyn 15.08.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Witam a wiarygodne jest przerzucanie się certyfikatami wykonanymi gdzieś w Szwajcarii lub w Niemczech? Pozdrawiam Myślę, że jest wiarygodne, jeśli np. porównuje się kolektory badane w tym samym ośrodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 15.08.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 front247 Co prawda jestem przedstawicielem firmy instalatorskiej więc mam interes w namawianiu do instalacji solarnych, ale należałoby urealnić Twoje wyliczenia. Po pierwsze czy koszty podane przez ciebie uwzględniają ogólnie cenę CWU czy sam koszt jej podgrzania? Bo powinno się brać pod uwagę to drugie - instalacja solarna podgrzewa wodę a nie ją produkuje. A po drugie instalacja solarna pokrywa 60-70% wody w skali roku a nie 100%. Tak czy inaczej moim zdaniem warto. . Urealnić? hmm... cena która podałem jest za samo podgrzanie ciepłej wody i oczywiście do tego doliczyć trzeba 3,87 zł/m3 zimnej wody brutto,tyle że ja w domku będę mieć głebinówkę, stąd pominąłem cenę zimnej wody,oczywiscie że instalacja solarna jak najbardziej MI się opłaci. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.08.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 yaiba83 , jeżeli już masz wyjście lan i możesz na komputerze podejrzeć w czasie rzeczywistym temperatury, to juz maleńki kroczek aby te dane zapisywać i potem stworzyć sobie wykres w jakimś arkuszu kalkulacyjnym. RAPczyn, sterowników jest cała masa, ale mi chodziło o to, że jeżeli można przedstawić w postaci wykresu jak działa instalacja (mając nadzieję, że nikt zapisów nie poprawiał), to my użytkownicy mielibyśmy mniejszy mętlik. Po roku użytkowania nie jestem w pełni zadowolony z instalacji tej, którą mam, ale jednocześnie dalej chcę ją mieć, a nie ma wielu fachowców, którzy pomogliby przeanalizować problem i znaleźć rozwiązanie na lepszą prace. Pozdrawiam No problem w tym, że nie mam. Napisałem, że jak będzie to taki sobie sprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 15.08.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 MikiJa się nie przerzucam żadnymi certyfikatami. Miarodajne są dla mnie własne namacalne doświadczenia z kolektorami, a widziałem już około setki takich instalacji. I moja opinia jak na razie jest taka, że płaski ma przewagę nad heat pipe. Być może za kolejne 100 instalacji je zmienię.Pokazałeś jakiś wykres, z którego ja widzę, że szału nie ma. Kolektor max. 42 stopnie a co najwazniejsze - temp. wody nie przekracza 35 stopni, czyli jest... zimna. Nie wiem o czym ma to świadczyć bo na mój gust reklama to kiepska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki 16.08.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 WitamNo właśnie mnie przekonano certyfikatem, i mam co mam, jestem użytkownikiem a nie monterem, jak by były wcześniej takie informacje od monterów, to pewnie zdecydował sie na płaskie,o ile były by lepsze. A teraz muszę ja inwestowac w logery, programy, karty pamięci, itp. żeby udowodnić że coś jest nie tak z instalacją. Bo za chwilę ja sam zostane z problemem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.08.2012 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Ale tu nie ma co przekonywać. Bez dołożenia dodatkowych pól kolektorów już nic więcej się nie osiągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miki 17.08.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 WitamNie obraź się ale teraz odpowiedziałeś jak sprzedawca a nie fachowiec.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 17.08.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Dla ciekawych dołączam fotki z ekranu SystaSolar Aqua II. Pole kolektora CPC Star azzurro o powierzchni czynnej 7,0m^2 (łączna powierzchnia 7,8m^2, 42 rury jakby kogoś to interesowało), zbiornik ciepłej wody pojemności ~400l. Pole kolektorów z odchyłką ok. 55st na zachód. Z c.w.u. korzysta około 10 osób. Pierwsza wersja tłumaczenia pozostawiała dużo do życzenia. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez RAPczyn Skleroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.08.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Witam Nie obraź się ale teraz odpowiedziałeś jak sprzedawca a nie fachowiec. Pozdrawiam Nie obrażam się, ale jak inaczej ci doradzić? Wiem, że zostałeś zrobiony w bambuko i jest ci z tym źle. Teoretycznie możesz instalatora/sprzedawcę oddać do sądu, że sprzedał bubel, ale znając życie szanse na wygranie sprawy w rozsądnym czasie są znikome. Jeżeli kolektor ma słabą wydajność, to tylko zwielokrotnienie liczby kolektorów może zwiększyć moc. Niestety to jest dodatkowa kasa. Ja sobie zainstalowałem płaskie i jestem z nich zadowolony, chociażby z tego powodu, że są "bardziej przewidywalne". Z próżniowymi to już loteria - trafisz na dobre to działają świetnie (lepiej niż płaskie w stosunku rocznym), natomiast bardzo łatwo trafić bubla, który zwykłemu kowalskiemu trudno zweryfikować a potem uzyski mizerne. Ja mogę powiedzieć, że smutno mi iż taki los ci się trafił. Wyregulować już za bardzo nie ma co, jak same kolektory są do bani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekireneusz 18.08.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Dla ciekawych dołączam fotki z ekranu SystaSolar Aqua II. Pole kolektora CPC Star azzurro o powierzchni czynnej 7,0m^2 (łączna powierzchnia 7,8m^2, 42 rury jakby kogoś to interesowało), zbiornik ciepłej wody pojemności ~400l. Pole kolektorów z odchyłką ok. 55st na zachód. Z c.w.u. korzysta około 10 osób. Pierwsza wersja tłumaczenia pozostawiała dużo do życzenia. Witam RAPczyn. Czy mógłbyś jeszcze kilka razy zamieścić takie zdjęcia ekranu sterownika. Rzeczywiste uzyski dają najlepszy pogląd na omawiane kwestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 18.08.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Witam RAPczyn. Czy mógłbyś jeszcze kilka razy zamieścić takie zdjęcia ekranu sterownika. Rzeczywiste uzyski dają najlepszy pogląd na omawiane kwestie. Poniżej link do kotłowni, ze zdjęciami, ze Szwajcarii (niestety nie moje wykonanie). http://www.suter-solar.ch/solar-auf-dem-flachdach.html Łączna powierzchnia czynna 9.33m^2, zbiornik pojemności Aqua EXPRESSO 840l, automatyka Systasolar Aqua II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 19.08.2012 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Ja sobie zainstalowałem płaskie i jestem z nich zadowolony, chociażby z tego powodu, że są "bardziej przewidywalne". Z próżniowymi to już loteria - trafisz na dobre to działają świetnie (lepiej niż płaskie w stosunku rocznym), natomiast bardzo łatwo trafić bubla, który zwykłemu kowalskiemu trudno zweryfikować a potem uzyski mizerne. Ja mogę powiedzieć, że smutno mi iż taki los ci się trafił. Wyregulować już za bardzo nie ma co, jak same kolektory są do bani Ale to sie bierze ze zwykłej nieznajomości zasady działania kolektorów:) To forum jest pełne naganiaczy na jedyne słuszne teorie ..a potem człowiek wyda 7-8 tysiecy i jest lipa. Ludzie czytajcie wiele zródeł i myślcie logicznie zanim uwierzycie we wszystko co piszą na forach i wydacie kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 19.08.2012 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Ja się naczytałem i naprawdę chyba jeszcze większy mętlik w głowie miałem niż przed. Co prawda przez fora zdecydowałem się na płaskie Hewalexu i jestem zadowolony. Ale fakt od naganiaczy już też słyszałem jakie Hewalex robi kiepskie kolektory, jak to pękały same z siebie na targach, i to o ile puste kolektory miały mniejszą temperaturę od innych jedynych i słusznych. Czas zweryfikował jak się niewiedzących próbuje w bambuko zrobić. A jak klient się waha no to już jest pole do popisu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekireneusz 19.08.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Ja się naczytałem i naprawdę chyba jeszcze większy mętlik w głowie miałem niż przed. Co prawda przez fora zdecydowałem się na płaskie Hewalexu i jestem zadowolony. Ale fakt od naganiaczy już też słyszałem jakie Hewalex robi kiepskie kolektory, jak to pękały same z siebie na targach, i to o ile puste kolektory miały mniejszą temperaturę od innych jedynych i słusznych. Czas zweryfikował jak się niewiedzących próbuje w bambuko zrobić. A jak klient się waha no to już jest pole do popisu... Witam. Może mógłbyś podać od czasu do czasu parę parametrów, jakie uzyskujesz w swojej instalacji. Byłbym wdzięczny, bo zbliża się dzień, w ktorym musze wybrać jakąś ofertę i podpisać umowę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 21.08.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Link do wizualizacji pracy kolektorów słonecznych ( http://solarlog.so.ohost.de/ ) razem z historią danych od 2009/2010 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 21.08.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Nie obrażam się, ale jak inaczej ci doradzić? Wiem, że zostałeś zrobiony w bambuko i jest ci z tym źle. Teoretycznie możesz instalatora/sprzedawcę oddać do sądu, że sprzedał bubel, ale znając życie szanse na wygranie sprawy w rozsądnym czasie są znikome. Jeżeli kolektor ma słabą wydajność, to tylko zwielokrotnienie liczby kolektorów może zwiększyć moc. Niestety to jest dodatkowa kasa. Ja sobie zainstalowałem płaskie i jestem z nich zadowolony, chociażby z tego powodu, że są "bardziej przewidywalne". Z próżniowymi to już loteria - trafisz na dobre to działają świetnie (lepiej niż płaskie w stosunku rocznym), natomiast bardzo łatwo trafić bubla, który zwykłemu kowalskiemu trudno zweryfikować a potem uzyski mizerne. Ja mogę powiedzieć, że smutno mi iż taki los ci się trafił. Wyregulować już za bardzo nie ma co, jak same kolektory są do bani Dobrze napisane. Dlatego aby zabezpieczyć klienta przed podobnymi sytuacjami niektóre firmy wprowadziły na kolektory próżniowe coś takiego jak Gwarancja Satysfakcji. Jeśli w ciągu 2 lat od zakupu klient nie będzie zadowolony z kolektorów próżniowych, po prostu może je oddać i dostać zwrot pieniędzy.!. Ryzyko żadne, do tego długa gwarancja. No ale pewnie większość klientów i tak wybierze kolektory próżniowe najtańsze, no bo mają one przecież wszystkie certyfikaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 21.08.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Dobrze napisane. Dlatego aby zabezpieczyć klienta przed podobnymi sytuacjami niektóre firmy wprowadziły na kolektory próżniowe coś takiego jak Gwarancja Satysfakcji. Jeśli w ciągu 2 lat od zakupu klient nie będzie zadowolony z kolektorów próżniowych, po prostu może je oddać i dostać zwrot pieniędzy.!. Ryzyko żadne, do tego długa gwarancja. No ale pewnie większość klientów i tak wybierze kolektory próżniowe najtańsze, no bo mają one przecież wszystkie certyfikaty... Spoko tylko co po 3-5-10 latach? Inwestycja w solary nie kończy się po dwóch latach. Właśnie serwisuję dwie takie super instalacje na czteroletnim heat pipe. Jeden klient po walkach ze swoimi rurkami postanowił dołożyć do nich jeden płaski kolektor a drugi zdecydował się ściągnąć cały ten szajs z dachu i założyć trzy dobrej jakości płaskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 22.08.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Na początku jak jeszcze się w ogóle w dziedzinie kolektorów słonecznych nie orientowałem to byłem przypalony na próżniowe Galmetu (Heat-Pipe). Teraz widzę, że dobrze się stało, iż się zdecydowałem na płaskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irekireneusz 28.08.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam.Mam dużą prośbę do użytkowników.Potrzebuje zdjęcia lub rysynku kolektora CPC 9+ Watt-a od tyłu, czyli tego co jest pod zwierciadłem (jeśli coś jest) lub innej informacji jak się ten kolektor mocuje do konstrukcji wolnostojącej.Gdyby komuś było wygodniej na pocztę, to :[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 30.08.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Dobrze napisane. Dlatego aby zabezpieczyć klienta przed podobnymi sytuacjami niektóre firmy wprowadziły na kolektory próżniowe coś takiego jak Gwarancja Satysfakcji. Jeśli w ciągu 2 lat od zakupu klient nie będzie zadowolony z kolektorów próżniowych, po prostu może je oddać i dostać zwrot pieniędzy.!. Ryzyko żadne, do tego długa gwarancja. No ale pewnie większość klientów i tak wybierze kolektory próżniowe najtańsze, no bo mają one przecież wszystkie certyfikaty... Ciekawy jestem jak w praktyce wygląda ta Gwarancja Satysfakcji. Możesz przybliżyć zasady? Bo coś nie chce mi się wierzyć, że po dwóch latach oddajecie klientowi kasę za CAŁOŚĆ instalacji tylko dlatego, że nie jest zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts