Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

front247

Co prawda jestem przedstawicielem firmy instalatorskiej więc mam interes w namawianiu do instalacji solarnych, ale należałoby urealnić Twoje wyliczenia. Po pierwsze czy koszty podane przez ciebie uwzględniają ogólnie cenę CWU czy sam koszt jej podgrzania? Bo powinno się brać pod uwagę to drugie - instalacja solarna podgrzewa wodę a nie ją produkuje. A po drugie instalacja solarna pokrywa 60-70% wody w skali roku a nie 100%.

Tak czy inaczej moim zdaniem warto.

.

Urealnić? hmm... cena która podałem jest za samo podgrzanie ciepłej wody i oczywiście do tego doliczyć trzeba 3,87 zł/m3 zimnej wody brutto,tyle że ja w domku będę mieć głebinówkę, stąd pominąłem cenę zimnej wody,oczywiscie że instalacja solarna jak najbardziej MI się opłaci.

pozdrawiam

yaiba83 , jeżeli już masz wyjście lan i możesz na komputerze podejrzeć w czasie rzeczywistym temperatury, to juz maleńki kroczek aby te dane zapisywać i potem stworzyć sobie wykres w jakimś arkuszu kalkulacyjnym.

RAPczyn, sterowników jest cała masa, ale mi chodziło o to, że jeżeli można przedstawić w postaci wykresu jak działa instalacja (mając nadzieję, że nikt zapisów nie poprawiał), to my użytkownicy mielibyśmy mniejszy mętlik. Po roku użytkowania nie jestem w pełni zadowolony z instalacji tej, którą mam, ale jednocześnie dalej chcę ją mieć, a nie ma wielu fachowców, którzy pomogliby przeanalizować problem i znaleźć rozwiązanie na lepszą prace.

Pozdrawiam

No problem w tym, że nie mam. Napisałem, że jak będzie to taki sobie sprawię.

Miki

Ja się nie przerzucam żadnymi certyfikatami. Miarodajne są dla mnie własne namacalne doświadczenia z kolektorami, a widziałem już około setki takich instalacji. I moja opinia jak na razie jest taka, że płaski ma przewagę nad heat pipe. Być może za kolejne 100 instalacji je zmienię.

Pokazałeś jakiś wykres, z którego ja widzę, że szału nie ma. Kolektor max. 42 stopnie a co najwazniejsze - temp. wody nie przekracza 35 stopni, czyli jest... zimna. Nie wiem o czym ma to świadczyć bo na mój gust reklama to kiepska.

Witam

No właśnie mnie przekonano certyfikatem, i mam co mam, jestem użytkownikiem a nie monterem, jak by były wcześniej takie informacje od monterów, to pewnie zdecydował sie na płaskie,o ile były by lepsze. A teraz muszę ja inwestowac w logery, programy, karty pamięci, itp. żeby udowodnić że coś jest nie tak z instalacją. Bo za chwilę ja sam zostane z problemem.

Pozdrawiam

Dla ciekawych dołączam fotki z ekranu SystaSolar Aqua II.

Pole kolektora CPC Star azzurro o powierzchni czynnej 7,0m^2 (łączna powierzchnia 7,8m^2, 42 rury jakby kogoś to interesowało), zbiornik ciepłej wody pojemności ~400l. Pole kolektorów z odchyłką ok. 55st na zachód.

Z c.w.u. korzysta około 10 osób.

Pierwsza wersja tłumaczenia pozostawiała dużo do życzenia.

SystaSolar _AquaII_01.jpg

SystaSolar _AquaII_02.jpg

SystaSolar _AquaII_03.jpg

SystaSolar _AquaII_04.jpg

SystaSolar _AquaII_06.jpg

Edytowane przez RAPczyn
Skleroza

Witam

Nie obraź się ale teraz odpowiedziałeś jak sprzedawca a nie fachowiec.

Pozdrawiam

Nie obrażam się, ale jak inaczej ci doradzić?

Wiem, że zostałeś zrobiony w bambuko i jest ci z tym źle. Teoretycznie możesz instalatora/sprzedawcę oddać do sądu, że sprzedał bubel, ale znając życie szanse na wygranie sprawy w rozsądnym czasie są znikome.

Jeżeli kolektor ma słabą wydajność, to tylko zwielokrotnienie liczby kolektorów może zwiększyć moc. Niestety to jest dodatkowa kasa.

Ja sobie zainstalowałem płaskie i jestem z nich zadowolony, chociażby z tego powodu, że są "bardziej przewidywalne". Z próżniowymi to już loteria - trafisz na dobre to działają świetnie (lepiej niż płaskie w stosunku rocznym), natomiast bardzo łatwo trafić bubla, który zwykłemu kowalskiemu trudno zweryfikować a potem uzyski mizerne.

Ja mogę powiedzieć, że smutno mi iż taki los ci się trafił. Wyregulować już za bardzo nie ma co, jak same kolektory są do bani :(

Dla ciekawych dołączam fotki z ekranu SystaSolar Aqua II.

Pole kolektora CPC Star azzurro o powierzchni czynnej 7,0m^2 (łączna powierzchnia 7,8m^2, 42 rury jakby kogoś to interesowało), zbiornik ciepłej wody pojemności ~400l. Pole kolektorów z odchyłką ok. 55st na zachód.

Z c.w.u. korzysta około 10 osób.

Pierwsza wersja tłumaczenia pozostawiała dużo do życzenia.

Witam RAPczyn.

Czy mógłbyś jeszcze kilka razy zamieścić takie zdjęcia ekranu sterownika. Rzeczywiste uzyski dają najlepszy pogląd na omawiane kwestie.

Witam RAPczyn.

Czy mógłbyś jeszcze kilka razy zamieścić takie zdjęcia ekranu sterownika. Rzeczywiste uzyski dają najlepszy pogląd na omawiane kwestie.

Poniżej link do kotłowni, ze zdjęciami, ze Szwajcarii (niestety nie moje wykonanie).

http://www.suter-solar.ch/solar-auf-dem-flachdach.html

Łączna powierzchnia czynna 9.33m^2, zbiornik pojemności Aqua EXPRESSO 840l, automatyka Systasolar Aqua II

Ja sobie zainstalowałem płaskie i jestem z nich zadowolony, chociażby z tego powodu, że są "bardziej przewidywalne". Z próżniowymi to już loteria - trafisz na dobre to działają świetnie (lepiej niż płaskie w stosunku rocznym), natomiast bardzo łatwo trafić bubla, który zwykłemu kowalskiemu trudno zweryfikować a potem uzyski mizerne.

Ja mogę powiedzieć, że smutno mi iż taki los ci się trafił. Wyregulować już za bardzo nie ma co, jak same kolektory są do bani :(

Ale to sie bierze ze zwykłej nieznajomości zasady działania kolektorów:)

To forum jest pełne naganiaczy na jedyne słuszne teorie ..a potem człowiek wyda 7-8 tysiecy i jest lipa. Ludzie czytajcie wiele zródeł i myślcie logicznie zanim uwierzycie we wszystko co piszą na forach i wydacie kasę

Ja się naczytałem i naprawdę chyba jeszcze większy mętlik w głowie miałem niż przed. Co prawda przez fora zdecydowałem się na płaskie Hewalexu i jestem zadowolony. Ale fakt od naganiaczy już też słyszałem jakie Hewalex robi kiepskie kolektory, jak to pękały same z siebie na targach, i to o ile puste kolektory miały mniejszą temperaturę od innych jedynych i słusznych. Czas zweryfikował jak się niewiedzących próbuje w bambuko zrobić. A jak klient się waha no to już jest pole do popisu...

Ja się naczytałem i naprawdę chyba jeszcze większy mętlik w głowie miałem niż przed. Co prawda przez fora zdecydowałem się na płaskie Hewalexu i jestem zadowolony. Ale fakt od naganiaczy już też słyszałem jakie Hewalex robi kiepskie kolektory, jak to pękały same z siebie na targach, i to o ile puste kolektory miały mniejszą temperaturę od innych jedynych i słusznych. Czas zweryfikował jak się niewiedzących próbuje w bambuko zrobić. A jak klient się waha no to już jest pole do popisu...

Witam.

Może mógłbyś podać od czasu do czasu parę parametrów, jakie uzyskujesz w swojej instalacji. Byłbym wdzięczny, bo zbliża się dzień, w ktorym musze wybrać jakąś ofertę i podpisać umowę.

pozdrawiam

Nie obrażam się, ale jak inaczej ci doradzić?

Wiem, że zostałeś zrobiony w bambuko i jest ci z tym źle. Teoretycznie możesz instalatora/sprzedawcę oddać do sądu, że sprzedał bubel, ale znając życie szanse na wygranie sprawy w rozsądnym czasie są znikome.

Jeżeli kolektor ma słabą wydajność, to tylko zwielokrotnienie liczby kolektorów może zwiększyć moc. Niestety to jest dodatkowa kasa.

Dobrze napisane. Dlatego aby zabezpieczyć klienta przed podobnymi sytuacjami niektóre firmy wprowadziły na kolektory próżniowe coś takiego jak Gwarancja Satysfakcji. Jeśli w ciągu 2 lat od zakupu klient nie będzie zadowolony z kolektorów próżniowych, po prostu może je oddać i dostać zwrot pieniędzy.!. Ryzyko żadne, do tego długa gwarancja.

No ale pewnie większość klientów i tak wybierze kolektory próżniowe najtańsze, no bo mają one przecież wszystkie certyfikaty...

Dobrze napisane. Dlatego aby zabezpieczyć klienta przed podobnymi sytuacjami niektóre firmy wprowadziły na kolektory próżniowe coś takiego jak Gwarancja Satysfakcji. Jeśli w ciągu 2 lat od zakupu klient nie będzie zadowolony z kolektorów próżniowych, po prostu może je oddać i dostać zwrot pieniędzy.!. Ryzyko żadne, do tego długa gwarancja.

No ale pewnie większość klientów i tak wybierze kolektory próżniowe najtańsze, no bo mają one przecież wszystkie certyfikaty...

Spoko tylko co po 3-5-10 latach? Inwestycja w solary nie kończy się po dwóch latach.

Właśnie serwisuję dwie takie super instalacje na czteroletnim heat pipe. Jeden klient po walkach ze swoimi rurkami postanowił dołożyć do nich jeden płaski kolektor a drugi zdecydował się ściągnąć cały ten szajs z dachu i założyć trzy dobrej jakości płaskie.

Witam.

Mam dużą prośbę do użytkowników.

Potrzebuje zdjęcia lub rysynku kolektora CPC 9+ Watt-a od tyłu, czyli tego co jest pod zwierciadłem (jeśli coś jest) lub innej informacji jak się ten kolektor mocuje do konstrukcji wolnostojącej.

Gdyby komuś było wygodniej na pocztę, to :

[email protected]

Ciekawy jestem jak w praktyce wygląda ta Gwarancja Satysfakcji.

Możesz przybliżyć zasady?

Bo coś nie chce mi się wierzyć, że po dwóch latach oddajecie klientowi kasę za CAŁOŚĆ instalacji tylko dlatego, że nie jest zadowolony.