Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kolektory beda słuzyły tylko do CWU a zbiornik 500l chcialem bo to bedzie w budynku z noclegami takze ciezko okreslic liczbe osob ...... czasami nie ma nikogo a czasami kilka max 6-7 w jednym czasie. Panowie wydaje mi sie ze przedstawiacie założenia teoretyczne a w rozmowie z 2osobami które maja zbiornik 600l i 2x24 rury twierdza ze im spokojnie nagrzewa.... stad moj dylemat co do wielkości kolektorów.

No to skoro jesteś przekonany że wystarczy to po co pytasz?

Nie wiem jak ta ilość komuś nagrzewa zasobnik 600 litrowy, skoro zgodnie z danymi producenta jeden kolektor 22-rurowy ma raptem 1,79 m2 pow. czynnej. To mniej niż np jeden płaski Hewalex --> więc wyobrażam sobie analogiczną instalację opartą na kombinacji zbiornika 600 litrowego i dwóch płaskich Hewalexów. Jakoś nie widzę żeby taki układ działał dobrze. Poza tym Immergas daje w ofercie zestaw 2x22 rury + zasobnik 300 litrów, czyli dwa razy mniejszy, a to daje do myślenia - tym bardziej, że producenci mają często skłonności do zaniżania ilości rurek w stosunku do pojemności zasobnika.

Edytowane przez red1980

"Że im spokojnie dogrzewa" - a nie pochwalili się do ilu podgrzewa?

Prawdopodobnie tak im głupio, że teraz kity wciskają co by się z głupoty własnej nie wydawać.

3,6m2 to nawet RapCzyn swoich Aqua by nie dał do 600L zbiornika.

Masakra z tym marketingiem. Naobiecują, nawciskają a potem ludzie zdegustowani na forum piszą, że kolektory są do duszy, mogłem w to miejsce zamontować powietrzną pompę ciepła. I znowu kupiłby pompę do -25*C a przy -20*C już by brała tyle prądu co zwykła grzałka i znowu koledzy chyba coś jest nie tak. Jakieś sugestie co do ustawień sterownika...

Trabant to trabant a nie porche, 200km/h nie poleci...

• 2 weeks później...
witam. mam dużą 6osobową rodzinę i poszukuje solarów próżniowych, myślalem nad zbiornikiem 500l a kolektory z hewalexa lub watta. Co o tym sadzicie? moze doradzicie jakas inna firme? za zestaw hewalexa 50 rur i 500l zbiornik z montazem zażyczyli sobie 22000zl ale slyszalem opinie ze te 50 rur na zbiornik 500 jest za malo...... Pomóżcie prosze:)

witam. mam dużą 6osobową rodzinę i poszukuje solarów próżniowych, myślalem nad zbiornikiem 500l a kolektory z hewalexa lub watta. Co o tym sadzicie? moze doradzicie jakas inna firme? za zestaw hewalexa 50 rur i 500l zbiornik z montazem zażyczyli sobie 22000zl ale slyszalem opinie ze te 50 rur na zbiornik 500 jest za malo...... Pomóżcie prosze:)

Rapczyn poleci ci Aquasystem, kolektor1 poleci Bachusa. Moim zdaniem 50 rurek na 500 litrów to minimum.

• 3 weeks później...

A co ma powierzchnia domu do ilości kolektorów potrzebnych do przygotowania cwu? Jeśli nie wspomagamy kolektorami CO to interesuje nas ilość osób korzystających z wody i średnie dobowe jej zużycie a nie powierzchnia domu.

• 2 weeks później...

Witajcie...

Przebrnąłem przez te wątki kolektorowe im więcej czytam tym mniej wiem.

Położenie domu mam chyba idealne ( pochył dachu 42 stopnie, i jedna strona skierowana na południe), żadnych drzew, wysokuich budynków itd. Dach non stop naświetlony.

Chiałbym to wykorzystać i zamontować solary. Hydraulik z którym rozawiałem - powiedział, że najlepiej kupić bardzo dobre solary próżniowe - i dobre rury do przewodzenia nagrzanej wody ( żeby były jak najlepsze straty ciepła) a resztę armatury dobrać samemu bo wychodzi taniej.

I teraz pytania

1. Na rodzine 4 osobową jaki zbiornik polecalibyście ? 400 litrów będzie ok?

2. Jakie solary rurowe polecalibyście jeśli zdecydowałbym się tylko na grzanie wody

3. Czy jest sens sprzężenia kolektorów do wspomagania centalnego ogrzewania? dodat tylko że będę miał piec wszystko palny. Dodatkowo chcę zamontowac

kominek z płaszczem wodnym do grzania wody.

z góry dziekuję za Wasze opinie

MOIM zdaniem (nie chcę się wdawać w dyskusje na forum, więc podkreślam MOIM):

1) 300 litrów wystarczy

2) do grzania wody użytkowej poleciłbym jednak kolektory płaskie

3) wspomaganie CO nie ma sensu

Nie rozumiem co to są dobre rury do przewodzenia wody (a raczej glikolu). Chyba chodzi o dobrą izolację.

Hydraulik z którym rozawiałem - powiedział, że najlepiej kupić bardzo dobre solary próżniowe - i dobre rury do przewodzenia nagrzanej wody ( żeby były jak najlepsze straty ciepła) a resztę armatury dobrać samemu bo wychodzi taniej.

Tak, to ciekawy skrót myślowy ale rozwiń co autor miał na myśli.

pozdrawiam.

Witold

Witam,

kupiłem właśnie zestaw kolektorów płaskich Hewalex 2szt zbiornik 200l i w związku z tym mam pytanie co do instalacji. Czy z instalatorem powinienem spisać umowę na instalację, czy żądać faktury (za instalację nie jest mi niezbędna). Zaznaczam, że zestaw kupiłem za gotówkę i bez żadnych dotacji(brak zdolności kredytowej), także chodzi mi tylko o to aby w jakiś sposób zapewnić sobie ewentualną możliwość ściągnięcia instalatora w razie problemów z instalacją. Czy wymagać jakiegoś okresu gwarancyjnego na wykonane prace, ponieważ nie chciałbym po instalacji i wypłacie pieniędzy zostać bez wsparcia (zakładam pesymistyczną wersję).

pozdrawiam

Mirek