red1980 21.05.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Jak juz umowę spiszesz to raczej fakturę też powinienneś dostać. Koszty nie są takie straszne, bo instalator może wystawić fakture na vat 8%, więc nawet jesli sobie każe dopłacić vat to nie będzie to dużo więcej (zakładam, że instalacja do budynku mieszkalnego). A będziesz miał dokument do ewentualnej reklamacji.Kodeksowo okres gwarancji na takie roboty instalatorskie to 2 lata (umowa o dzieło - moim zdaniem). Strony w umowie mogą ten okres wydłużyć.Na elementy zestawu masz oddzielną gwarancję producenta (sprzedawca powinien ci podbić karty gwarancyjne). Co do zasady w Hewalexie masz 10 lat na kolektory, 5 lat na zbiornik i 2 lata na zestaw pompowo-sterowniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.05.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Od jakiegoś czasu jest możliwość przedłużenia gwarancji: Program Przedłużenia Gwarancji to: Bezpłatne przedłużenie gwarancji o dodatkowy 1 rok obecnych okresów gwarancji dla poszczególnych elementów zestawów solarnych Hewalex: 10+1 na płaskie kolektory słoneczne 5+1 na próżniowe kolektory słoneczne 2+1 na zespół pompowo-sterowniczy 7+1 na podgrzewacz SiSS 3+1 na podgrzewacz NADO 2+1 na podgrzewacz z pompą ciepła PWPC 5+1 na pozostałe podgrzewacze Elektroniczna wersja gwarancji E-mailowe przypomnienia o czynnościach serwisowych Ja skorzystałem - rejestracja przez neta nic nie kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 25.05.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Tak, to ciekawy skrót myślowy ale rozwiń co autor miał na myśli. pozdrawiam. Witold Hej. chodziło mu o to że taniej i korzystniej wychodzi kupić poszczególne elementy od różnych producentów.... ale nie sprawdzałem tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.05.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Hej. chodziło mu o to że taniej i korzystniej wychodzi kupić poszczególne elementy od różnych producentów.... ale nie sprawdzałem tego A to też spytaj tego hydraulika co według niego są dobre kolektory. pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.05.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Mi się wydaje, że każde kolektory są na swój sposób dobre (pomijam skrajne przypadki tandety). Problem u ludzi to najczęściej zły dobór ilości powierzchni czynnej i jej wydajności do zasobnika. Bardzo często wielu sprzedawców np na 100L wody w zbiorniku przyjmuje np jeden kolektor. I tu jest problem bo kolektory są o różnej powierzchni. Jednym na 300L zbiornik wystarczą dwa a innym trzy a czasem nawet cztery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 28.05.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Przy płaskich jest to jeszcze mały problem bo mają podobne wymiary. Kongo zaczyna się przy próżniówkach.pozdrawiam.Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus70 28.05.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam !Mam pytanie cały czas byłem zdecydowany na komplet viessmana z kotłem vitodens-200-w i kolektory płaskie vitosol 200-f ale teraz poważnie myślę o komplecie z z kotłem i kolektorami od immergas-a .Proszę Was pomóżcie co wybrać głowa już boli .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.05.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam ! Mam pytanie cały czas byłem zdecydowany na komplet viessmana z kotłem vitodens-200-w i kolektory płaskie vitosol 200-f ale teraz poważnie myślę o komplecie z z kotłem i kolektorami od immergas-a .Proszę Was pomóżcie co wybrać głowa już boli . Pozdrawiam Z tych dwóch możliwości, moim zdaniem kolektory Viessmann`a powinny mieć większe uzyski energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 29.05.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam ! Mam pytanie cały czas byłem zdecydowany na komplet viessmana z kotłem vitodens-200-w i kolektory płaskie vitosol 200-f ale teraz poważnie myślę o komplecie z z kotłem i kolektorami od immergas-a .Proszę Was pomóżcie co wybrać głowa już boli . Pozdrawiam Jeżeli chodzi o kolektory to Immergas to chińszczyzna. Bierz raczej Polskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.05.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Płaskie polskiego Hewalexu nie ustępują płaskim Viessmannom - wiem, bo użytkuję jedne i drugie (firma/dom) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 29.05.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Płaskie polskiego Hewalexu nie ustępują płaskim Viessmannom - wiem, bo użytkuję jedne i drugie (firma/dom)Ja byn powiedział, że hewalexy są lepsze od Viessmanna. W dodatku mają dłuższą gwarancję oraz są bardziej przyjazne w montazu (zestawy V., zwłaszcza te tańsze, to straszne golasy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 01.06.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Ja byn powiedział, że hewalexy są lepsze od Viessmanna. W dodatku mają dłuższą gwarancję oraz są bardziej przyjazne w montazu (zestawy V., zwłaszcza te tańsze, to straszne golasy). A niby w czym Viessmann jest lepszy? Tym że panel Viessmanna ma 2,3m2 powierzchni czynnej a Hewakex 1,8m2. Ja za swój zestaw z 3 panelami zapłaciłem mniej niż firma za z dwoma Viessmanna. Wydajność - Viessmann przegrywa z kretesem. Żebym nie użytkował to bym uwierzył w bajeczki słynnego producenta ze znaczkiem na każdej imprezie zimowej. A sterownik solarny ile Vieśka kosztuje i potrafi. Hewalexa u mnie pracuje z kotłem gazowym. Mogę ustawić moc grzewczą kolektorów (np 2000W) przy których kocioł pomimo za niskiej temperatury nie załączy niepotrzebnie kotła (bo zaraz kolektory i tak dogrzeją). U mnie steruje także pompą cyrkulacyjną. Może współpracować z drugim zbiornikiem buforowym, kotłem na paliwo stałe, basenem i wiele innych kombinacji. Jak dla mnie "łosz end goł". A vieśman? Montaż - Viessmann opaski na imbusy, hewalex półśrubunki na klucz - nic inaczej się nie montuje, po prostu kolektory do kupy. Swoją drogą o ile do Hewalexa są praktycznie wszem i wobec dostępne mocowania dachowe, konstrukcje korekcyjne połaciowe i wolnostojące a do Viessmanna? Jakoś w internecie nie natrafiłem na oryginalne konstrukcje Viessmann - długo szukałem, może ktoś mnie na forum oświeci (byłbym wdzięczny). U mnie we firmie jak montowali to na warsztacie najpierw musieli konstrukcję mocującą wyklepać. Jak dla mnie totalny żal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 01.06.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 A niby w czym Viessmann jest lepszy? Tym że panel Viessmanna ma 2,3m2 powierzchni czynnej a Hewakex 1,8m2. Ja za swój zestaw z 3 panelami zapłaciłem mniej niż firma za z dwoma Viessmanna. Wydajność - Viessmann przegrywa z kretesem. Żebym nie użytkował to bym uwierzył w bajeczki słynnego producenta ze znaczkiem na każdej imprezie zimowej. A sterownik solarny ile Vieśka kosztuje i potrafi. Hewalexa u mnie pracuje z kotłem gazowym. Mogę ustawić moc grzewczą kolektorów (np 2000W) przy których kocioł pomimo za niskiej temperatury nie załączy niepotrzebnie kotła (bo zaraz kolektory i tak dogrzeją). U mnie steruje także pompą cyrkulacyjną. Może współpracować z drugim zbiornikiem buforowym, kotłem na paliwo stałe, basenem i wiele innych kombinacji. Jak dla mnie "łosz end goł". A vieśman? Montaż - Viessmann opaski na imbusy, hewalex półśrubunki na klucz - nic inaczej się nie montuje, po prostu kolektory do kupy. Swoją drogą o ile do Hewalexa są praktycznie wszem i wobec dostępne mocowania dachowe, konstrukcje korekcyjne połaciowe i wolnostojące a do Viessmanna? Jakoś w internecie nie natrafiłem na oryginalne konstrukcje Viessmann - długo szukałem, może ktoś mnie na forum oświeci (byłbym wdzięczny). U mnie we firmie jak montowali to na warsztacie najpierw musieli konstrukcję mocującą wyklepać. Jak dla mnie totalny żal... No przecież napisałem, że Hewalex daje radę w porównaniu do V. Montowaliśmy jedne i drugie. Jakość wykonania V., zwłaszcza tańszych wersji, pozostawia wiele do życzenia. Oryginalne uchwyty V. są dostępne u dystrybutorów - nie sprawdzałem czy są też konstrukcje, ale sprawdzę katalogi. Ale może to i lepiej że sami robiliście mocowania bo znając politykę cenową V., to konstrukcja pewnie kosztuje więcej niż kolektor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.06.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Sorry, ale po twoim poście wyżej odniosłem inne wrażenie, ale mniejsza o to.Uważam, że Viessmann to dobra firma, do bubli raczej nie należy, ale z lekka nieadekwatne ceny ma do swojej jakości.Podobnie jest w segmencie np pomp ciepła. Polskie pompy na zagranicznych częściach o naprawdę przyzwoitej jakości i dobrym COP można dostać o wiele taniej niż V.Co by się nie rozpisywać za dużo polecam najnowszego AdBustera z JoeMonster na temat napoi energetycznych. Wszystkie mają taki sam skład, smakiem nieznacznie się różnią, ceną za to bardzo. Pozamieniali puszki i zawartości i zrobili test u ludzi. Oczywiście najlepsze noty miał napój z biedronki w puszce RedBull`a... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasyr 20.06.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Witam.Dostałem taką ofertę http://www.promag-gaz.pl/oferta1/s3.htmcena brutto 12300 Co o tym sądzicie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 21.06.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam. Dostałem taką ofertę http://www.promag-gaz.pl/oferta1/s3.htm cena brutto 12300 Co o tym sądzicie? Pozdrawiam W podobnej cenie można nabyć HEWALEX 3KSR10-300W uzyski będą większe. Ile osób będzie stale korzystać z c.w.u.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 21.06.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Pojawiły się u mnie dwie firmy konkurujące ze sobą w instalacji kolektorów słonecznych. Hetman i Biawar. Cenowo bardzo podobnie.48 rur zbiornik 300 -cwu 80rur zbiornik 500l do c.o. Interesuje mnie Wasza opinia o ich ich produktach na naszym rynku. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i nie ukrywam że bardzo zależy mi na Waszej opinii. Czy ma sens robienie instalacji ze wsparciem c.o. Do tej pory grzeje olejem i wkład kominkowy- grawitacyjny(bez rozprowadzenia) DROGO, dlatego zainteresowało mnie wspomaganie c.o.Liczę na Waszą pomoc, z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 21.06.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Pojawiły się u mnie dwie firmy konkurujące ze sobą w instalacji kolektorów słonecznych. Hetman i Biawar. Cenowo bardzo podobnie.48 rur zbiornik 300 -cwu 80rur zbiornik 500l do c.o. Interesuje mnie Wasza opinia o ich ich produktach na naszym rynku. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i nie ukrywam że bardzo zależy mi na Waszej opinii. Czy ma sens robienie instalacji ze wsparciem c.o. Do tej pory grzeje olejem i wkład kominkowy- grawitacyjny(bez rozprowadzenia) DROGO, dlatego zainteresowało mnie wspomaganie c.o. Liczę na Waszą pomoc, z góry dziękuje. Jaką powierzchnię/kubaturę ma dom? Czy jest ocieplony? Jaki jest system grzewczy? Na jakich temperaturach pracuje system grzewczy przy wysokich mrozach? Ile osób stale korzysta z c.w.u.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 21.06.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Dom jest ocieplony tylko ściany fundamentów nie są ale to może szczegół.Do ma w tej chwili 140m2, ale docelowo będzie 220m2 System grzewczy zamknięty piec olejowy Buderus olejTemperatury w zimę nie pamiętam, ale myślę, że na piecu pojawia się temperatura 75C dowiem się6 osób korzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasyr 21.06.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 W podobnej cenie można nabyć HEWALEX 3KSR10-300W uzyski będą większe. Ile osób będzie stale korzystać z c.w.u.? Co dziennie 3 a w weekend 4-5 Muszę coś wybrać bo wodę cały rok mam ogrzewaną prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts