Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hetman przy wspomaganiu c.o. daje 72rur a Biawar 80. Koszta tylko c.w.u. - 7200,- natomiast wspomaganie c.o. 12000,- po wszystkich upustach i dotacjach.

Z tym.c o uważaj, jedni i drudzy proponują heat pipe a do wspomagania to nie dobrze. Zresztą sobie najpierw poczytaj:

http://www.słoneczny.com.pl/

No i trochę drogo jak na te instalacje

pozdrawiam.

Witold

Chyba trochę pochopnie oceniasz, że to drogo.

Z doświadczenia wiem, że instalacja instalacji nierówna, a różnice czasami potrafią być spore nawet na instalacjach o porównywalnej wielkości.

Witold - ile w takim razie powinny wg ciebie kosztować takie instalacje? Bo często jest tak, że im montaż jest coraz bardziej realny, tym koszt staje się coraz wyższy...

Witam serdecznie.

Mam w palnie zakup kolektorów słonecznych. Wiem, że firma ma znaczenie. W mojej okolicy mam dwie firmy, które mnie zainteresowały.

Proszę doradźcie, którą firmę wybrać.

Jedna z nich to firma KENO a druga HEWALEX.

Pozdrawiam :)

Hetman handluje Ulrich Solarset TOP ST 500 (3x24) ? 72 Tuby.

Zbieram te wszystkie informacje i tak mi to nic nie mówi. I tak w obu tych przypadkach w grę wchodzą rury z chin. A jest inne wyjśćie

Pomimo, że rury będą z chin to wcale nie znaczy, że cały kolektor będzie też z chin. Wyjście zawsze masz to zależy od Ciebie.

Prześlij mi te wyceny, zobaczymy co zostało w nich skalkulowane.

pozdrawiam,

Witold

Pomimo, że rury będą z chin to wcale nie znaczy, że cały kolektor będzie też z chin. Wyjście zawsze masz to zależy od Ciebie.

Prześlij mi te wyceny, zobaczymy co zostało w nich skalkulowane.

pozdrawiam,

Witold

Kolektor1 wysłałem na twoją skrzynkę. Nie mam pełnej specyfikacji, no taka oferta.

Witam serdecznie.

Mam w palnie zakup kolektorów słonecznych. Wiem, że firma ma znaczenie. W mojej okolicy mam dwie firmy, które mnie zainteresowały.

Proszę doradźcie, którą firmę wybrać.

Jedna z nich to firma KENO a druga HEWALEX.

Pozdrawiam :)

Hewalex bez dyskusji.

To KENO to importer chińskiego heat pipe'a.

Czy mając wspomaganie co. można spokojnie wyjechać na urlop? Czy 70rur na dach w upalne jak dziś lato nie rozwali kotłowni i po powrocie z urlopu glikol zaleje domu.

Jeżeli instalacja będzie wykonana zgodnie ze sztuką to nie. Co najwyżej zamiast 24*C w upalny dzień w domu będzie 28*C, bo CO będzie grzało :)

No tak to jest rozwiązanie, aby nie narobić sobie kłopotu.

Czy jest na forum osoba która ma taki system dogrzania już ponad rok i może się podzielić swoimi uwagami. Chodzi mi przede wszystkim o okres przejściowy wiosna-jesień.

Jeszcze jedna rzecz, czy rozsądną rzeczą jest podpiąć do tego samego bufora (500l) od kolektorów kominek z płaszczem.