RAPczyn 26.09.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Dzięki za odpowiedź. Miałem kiedyś w zakładkach, link do strony gdzie było bardzo przejrzyście napisane, ile trzeba liczyć powierzchni kolektorów na jedną osobę przy danym zużyciu wody. Niestety coś mi zjadło tego linka. Czy ktoś może posiada linka do czegoś takiego, albo może podać jak się liczy zapotrzebowanie na kolektory. Dziękuje Można przyjąć następujący wzór dla bardzo dobrych kolektorów p.-r.: ilość osób x 1 + 1 = m^2 powierzchni czynnej (+/-25% w zależności od zużycia wody i innych czynników) Dla kolektorów płaskich wzór będzie następujący: ilość osób x 1,25 +1 = m^2 powierzchni czynnej (+/-25% w zależności od zużycia wody i innych czynników) Do końca roku jest promocja niemieckich kolektorów http://www.paradigma.pl/upload/file/Promocja%20pakiety.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 26.09.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Wiatr ma bardzo duży wpływ na wielkość straty cieplnej kolektora płaskiego. Z danych literaturowych można wyczytać, że przy wietrze 2 m/s strata wynosi 87% a przy wietrze 4,5 m/s wynosi odpowiednio 89% przy wartości energii dostarczonej 208,52 W/m2. Wpływ wiatru na kolektor próżniowy jest znikomy i nie wpływa znacząco na uzysk tego urządzenia. Coś z tymi danymi chyba przesadziłeś, bo kolektory są badane do wiatru 3m/s i tak stanowi norma. Podaj tą literaturę, bo również włos się jeży. Nie dziwota, że yaiba 83 nie moze uwierzyć, ja zresztą też Zachęcam wszystkich, używajmy jak najczęściej naszych mózgów. Dobre motto, ale czy przestrzegane? pozdrawiam. Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 26.09.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 (edytowane) 2m/s to jest 7,2km/h - taki wiatr jest praktycznie codziennie. 2 m/s- taki wiatr nie wieje cały czas. A waszym zdaniem jaka jest strata cieplna kolektora płaskiego zamontowanego na dachu przy wietrze 2m/s? Edytowane 26 Września 2012 przez in*s*7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 26.09.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 A nie prawda. Uzysk jest liczony przy 1000W/m2 a sprawność przy 800W/m2 i taka jest norma dla wszystkich. 800 W/m2 to ekstrapolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 26.09.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Kilka zdjęć zaparowanych kolektorów płaskich: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.09.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Kilka zdjęć zaparowanych kolektorów płaskich: [ATTACH=CONFIG]138740[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]138741[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]138742[/ATTACH] Nie wiem skąd są te zdjęcia, ale w polsce przy takim słońcu jeszcze takich nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.09.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 2 m/s- taki wiatr nie wieje cały czas. A waszym zdaniem jaka jest strata cieplna kolektora płaskiego zamontowanego na dachu przy wietrze 2m/s? Jeżeli mamy czyste niebo i powiedzmy, że maksymalnie kolektor jest w stanie odebrać 800W na metr kwadratowy. Zakładając moją skromną instalację złożoną z 3 kolektorów płaskich o łącznej powierzchni czynnej 5,4m2 max uzysk nie powinien przekroczyć 4300W. Jakoś dziwnym sposobem teraz, w te jesienne dni (wietrzne) jak jest pełne słońce na liczniku pokazuje przeszło 3000W mocy. Jak to jest możliwe skoro nie powinny wg twoich danych przekroczyć 860W. W dniu wczorajszym rano na górze zbiornika było 43*C na dole 41*C. Po przyjechaniu z pracy po 15:00 woda u góry i na dole miała 62*C. Mało tego mam bardzo duży obieg cyrkulacyjny, co nie ułatwia podgrzew zbiornika a i sam zbiornik co stoi w kotłowni najcieplejszego otoczenia nie ma. Normalnie cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 27.09.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 W dniu wczorajszym rano na górze zbiornika było 43*C na dole 41*C. Po przyjechaniu z pracy po 15:00 woda u góry i na dole miała 62*C. Mało tego mam bardzo duży obieg cyrkulacyjny, co nie ułatwia podgrzew zbiornika a i sam zbiornik co stoi w kotłowni najcieplejszego otoczenia nie ma. Normalnie cuda. Sprawność twojej instalacji wyniosła 21,5%. Czy o to chodzi? Naprawdę nie masz się czym chwalić. Jakie masz uzyski w dni pochmurne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 27.09.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Nie wiem skąd są te zdjęcia, ale w polsce przy takim słońcu jeszcze takich nie spotkałem. Oczywiście te zdjęcia są zrobione w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 27.09.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Śnieg na kolektorach płaskich. Pewnie ktoś zapomniał je odśnieżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.09.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Sprawność twojej instalacji wyniosła 21,5%. Czy o to chodzi? Naprawdę nie masz się czym chwalić. Jakie masz uzyski w dni pochmurne? Doliczyłeś straty na cyrkulacji i to, że w tym domu użytkownicy z tej wody korzystają, bo mam wrażenie, że twój umysł nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.09.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Śnieg na kolektorach płaskich. [ATTACH=CONFIG]139039[/ATTACH] Pewnie ktoś zapomniał je odśnieżyć Tak bardzo ładne zdjęcie zamieściłeś... Widzisz gdzieś na nim słońce??? bo ja nie. Jak słonce wyjdzie to śnieg stopnieje, osunie się, czego nie doświadczysz na dobrych próżniówkach. Tak więc, trolujesz forum, że aż brzydko. Manipulujesz danymi jak tylko idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.09.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Nie wiem skąd są te zdjęcia, ale w polsce przy takim słońcu jeszcze takich nie spotkałem. Na tych kolektorach fakt, że parę widać co przy tym słońcu na dobrych płaskich jest nie do pomyślenia. Nie masz wrażenia, że zdjęcia są prześwietlone? Obudowy kolektorów aż się białe robią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 29.09.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Tak bardzo ładne zdjęcie zamieściłeś... Widzisz gdzieś na nim słońce??? bo ja nie. Jak słonce wyjdzie to śnieg stopnieje, osunie się, czego nie doświadczysz na dobrych próżniówkach. Z tego co wiem to śnieg jest izolatorem dla ciepła i słońca. Zauważ, że śnieg na czubku dachu zaczął się już topić a na kolektorach jeszcze nie. Tak więc, trolujesz forum, że aż brzydko. Manipulujesz danymi jak tylko idzie. Kto troluje ten troluje. Widzę, że prawda w oczy kole. Edytowane 29 Września 2012 przez in*s*7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 29.09.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 (edytowane) Co można znaleźć we wnętrzu kolektora płaskiego po kilku latach eksploatacji: Edytowane 29 Września 2012 przez in*s*7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 29.09.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 in*s*7Jak wyliczyłeś tą sprawność na 21%. I jak twoim zdaniem zachowałyby się w tym przypadku kolektory rurowe?I jeszcze chciałem się coś dowiedzieć o tej gwarancji satysfakcji SolarTechu. Ale tak łopatologicznie, tzn instalacja solarna składająca się z ... kosztuje ... zł, w tym kolektory kosztują ... zł. Po roku klient nie jest zadowolony z działania kolektorów i oddaje je producentowi (zleca demontaż kosztującą ... zł) i firma oddaje mu ... zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 30.09.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Na parterze od bufora do najdalszego punku mam ok 25m rur (w jedną stronę). Do tego na piętrze dochodzi połowa z tego.Wyobrażacie sobie ile energii pochłania moja cyrkulacja?Jest jak jest, inaczej nie szło tego rozwiązać w moim przypadku. Nie płaczę z tego powodu tylko zaznaczam, że mam ekstra pożeracz energii.Dlatego cieszę się, że mam kolektory i po raz kolejny świeci słońce, bo w moim przypadku gaz bije po kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 01.10.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 in*s*7 Jak wyliczyłeś tą sprawność na 21%. I jak twoim zdaniem zachowałyby się w tym przypadku kolektory rurowe? Od nauki jest szkoła i literatura. Kolektory rurowe oczywiście działają lepiej. Z opini klienta Solar-Tech: ,,Instalacja solarna do podgrzewania wody działa rewelacyjnie. Średnia temperatura na zbiorniku 300l w okresie wiosna-jesień to 60 stopni. Przy słonecznych dniach na zbiorniku nawet 90 stopni w ciągu 1 dnia.....Zima w słoneczne dni temperatura na zbiorniku dochodzi do 50 stopni. Zbiornik nie posiada dodatkowego źródła podgrzewania wody.'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 01.10.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Na parterze od bufora do najdalszego punku mam ok 25m rur (w jedną stronę). Do tego na piętrze dochodzi połowa z tego. Wyobrażacie sobie ile energii pochłania moja cyrkulacja? Jaką masz izolację tego ,,wspaniałej długości'' rurociągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 01.10.2012 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Od nauki jest szkoła i literatura. Kolektory rurowe oczywiście działają lepiej. Z opini klienta Solar-Tech: ,,Instalacja solarna do podgrzewania wody działa rewelacyjnie. Średnia temperatura na zbiorniku 300l w okresie wiosna-jesień to 60 stopni. Przy słonecznych dniach na zbiorniku nawet 90 stopni w ciągu 1 dnia.....Zima w słoneczne dni temperatura na zbiorniku dochodzi do 50 stopni. Zbiornik nie posiada dodatkowego źródła podgrzewania wody.'' No tak - najlepiej zlać temat. Więc ja powiem tak, że sprawność w podanym wyżej przykładzie wynosi 60%. A policzyłem to sobie tylko znanym sposobem. Taką opinię to ja też sam mogę sobie napisać. Ciekawe jak te opinie będą wyglądać po 4 latach... Dalej nie dostałem odpowiedzi jak wygląda wasza gwarancja satysfakcji w praktyce. Edytowane 1 Października 2012 przez red1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts