yaiba83 02.10.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Jaką masz izolację tego ,,wspaniałej długości'' rurociągu? Teraz już wiem, że nie taką jaka powinna być. Standardowa izolacja piankowa 13mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 02.10.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Od nauki jest szkoła i literatura. Kolektory rurowe oczywiście działają lepiej. Z opini klienta Solar-Tech: ,,Instalacja solarna do podgrzewania wody działa rewelacyjnie. Średnia temperatura na zbiorniku 300l w okresie wiosna-jesień to 60 stopni. Przy słonecznych dniach na zbiorniku nawet 90 stopni w ciągu 1 dnia.....Zima w słoneczne dni temperatura na zbiorniku dochodzi do 50 stopni. Zbiornik nie posiada dodatkowego źródła podgrzewania wody.'' Z opinii klienta... no cóż ja jestem już przekonany. W lutym tego roku jak nie odbierałem wody i wyłączyłem cyrkulację przy pełnym słońcu zbiornik miał 55*C. I co z tego jak takich dni przez całą zimę było można na palcach jednej ręki policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 02.10.2012 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Może dodam od razu, nie miałem wtedy jeszcze gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 05.10.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Taką opinię to ja też sam mogę sobie napisać. Ciekawe jak te opinie będą wyglądać po 4 latach.... Opinie z instalacji (również tych sprzed 4 lat) możesz zobaczyć na stronie: http://www.solar-tech.pl/index.php/referencje/listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 08.10.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Opinie z instalacji (również tych sprzed 4 lat) możesz zobaczyć na stronie: http://www.solar-tech.pl/index.php/referencje/listy. A jakie ci ludzie mają porównanie z innymi kolektorami??? Jak dostali zestaw z dotacją "45%" to są zadowoleni. Akwizytorzy mówią takim ludziom: "dzień dobry. Zestaw kosztuje 16.000 złotych, ale jest dotacja 45% i nasz rabat, a więc będzie 8000 zł.." No i nieświadomy klient będzie zadowolony, bo już nie dostanie informacji, że za 8.000 to może sobie już w zasadzie kupić bez komplikacji i dotacji zestaw z kolektorami płaskimi o wyższej wydajności. W tej chwili klientów masowo wprowadza się w błąd na rynku na tej zasadzie. Oczywiście najczęściej nie dopowiada się, że tych 45% dotacji, realnie zostanie dużo mniejsza wartość wsparcia netto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal3333 22.10.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Tutaj masz typowy zestaw i ceny makroterm.pl/produkty/kolektory-turbosolar/cennik-turbosolarow. W rzeczywistości nie są to wygórowane ceny, a sama firma sprawdzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 22.10.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Tutaj masz typowy zestaw i ceny W rzeczywistości nie są to wygórowane ceny, a sama firma sprawdzona. Widzę, że sznowny kolega te same teksty umieszcza na wszystkich forach jakich się da. To rodzaj reklamy, czy uwielbienia do kolektorów? Fe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 23.10.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Tutaj masz typowy zestaw i ceny makroterm.pl/produkty/kolektory-turbosolar/cennik-turbosolarow. W rzeczywistości nie są to wygórowane ceny, a sama firma sprawdzona. W rzeczywistości są tańsze firmy. Wystarczy się rozejrzeć. A sprawdzona przez kogo - handlowca za 10gr na forum, bo na płatny profil nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterpan 24.10.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Stoję przed wyborem kolektorów próżniowych. Mój dom ma 140m2, teraz mieszkają tam dwie osoby docelowo 3-4. Zasobnik CWU mam 250l.Mam na oku zestaw Watt v1 oraz Hartmann Solingen. Co o tych sądzicie ub ewentualnie jaki inny możecie polecić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 25.10.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Stoję przed wyborem kolektorów próżniowych. Mój dom ma 140m2, teraz mieszkają tam dwie osoby docelowo 3-4. Zasobnik CWU mam 250l. Mam na oku zestaw Watt v1 oraz Hartmann Solingen. Co o tych sądzicie ub ewentualnie jaki inny możecie polecić ? Proponuje Ci zestaw LUX dla 4-5 osób lub zestaw LUX dla 3-4 osób do zbiornika ok. 250l. W tej chwili całkowity koszt takiego zestawu dla 4-5 osób wraz z montażem, materiałami dodatkowymi i podatkiem VAT kosztuje przed dotacją kosztuje 10600 brutto. Całkowity koszt zestawu LUX dla 3-4 osób przed dotacja to 9100 brutto. Masz jeszcze promocję: 16 lat gwarancji na kolektory słoneczne. Zadzwoń do Solar-Tech może dostaniesz jeszcze dodatkowy rabat. Edytowane 25 Października 2012 przez in*s*7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 25.10.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 (edytowane) Jak dostali zestaw z dotacją "45%" to są zadowoleni. Akwizytorzy mówią takim ludziom: "dzień dobry. Zestaw kosztuje 16.000 złotych, ale jest dotacja 45% i nasz rabat, a więc będzie 8000 zł.." No i nieświadomy klient będzie zadowolony, bo już nie dostanie informacji, że za 8.000 to może sobie już w zasadzie kupić bez komplikacji i dotacji zestaw z kolektorami płaskimi o wyższej wydajności. W tej chwili klientów masowo wprowadza się w błąd na rynku na tej zasadzie. Oczywiście najczęściej nie dopowiada się, że tych 45% dotacji, realnie zostanie dużo mniejsza wartość wsparcia netto... Widzę że boli Cię kiedy klienci są zadowoleni z kolektorów próżniowych... Z tego co wiem to teksty w stylu 45% dotacji dla Pana stosują domokrążcy sprzedający kolektory płaskie. Na stronie Solar-Tech jest uczciwie napisane ze realna dotacja wynosi tylko ok 30%. Za 8.000 to może sobie już w zasadzie kupić bez komplikacji i dotacji zestaw z kolektorami płaskimi o wyższej wydajności Za niecałe 8000 zł bez dotacji oraz montażu i rurociągu solarnego również można sobie kupić zestaw Solar-Tech dla 3-4 osób. Jak się objawia ta wyższa wydajność kolektorów płaskich?. Chyba jedynie latem jak jest gorąco i nie mamy co robić z nadmiarem ciepła. Wyższa wydajność może być również czasami w warunkach bezwietrznych, przy niskiej wilgotności powietrza oraz przy promieniowaniu prostopadłym do powierzchni kolektorów. Czyli w zasadzie tylko przez chwilę raz na kilka dni. W pozostałym czasie kolektory płaskie niestety przegrywają... Edytowane 25 Października 2012 przez in*s*7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 25.10.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 in*s*7Dalej nie wiem jak wygląda w praktyce ta wasza gwarancja satysfakcji czyli zwrot kasy za kolektory po roku od niezadowolonego klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 25.10.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 in*s*7 Dalej nie wiem jak wygląda w praktyce ta wasza gwarancja satysfakcji czyli zwrot kasy za kolektory po roku od niezadowolonego klienta. W praktyce to wygląda tak jak Pani powiedziała mi przez telefon: Trzeba ściągnąc samemu kolektory z dachu i zawieść samemu do firmy to zwrócą kasę, ciekawe jest czy ta sama procedura obejmuje resztę elementów i czy zwrócą koszty demontowanej instalacji, pewnie nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.10.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ins7 02.11.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 ciekawe jest czy ta sama procedura obejmuje resztę elementów i czy zwrócą koszty demontowanej instalacji, pewnie nie. A po co demontować całą instalację?. Można wymieniać przecież same kolektory:wave:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 02.11.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 A po co demontować całą instalację?. Można wymieniać przecież same kolektory:wave:. No tak, może i racja ale inwestor skoro już raz stracił zaufanie może rządać zdemontowania całej instalacji i co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 03.11.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Kolektory heat pipe są obecnie w wielu krajach "na cenzurowanym". W Niemczech, USA, Szwecji opisano przypadki pękania rurek pod wpływem niskich temperatur zewnętrznych (poniżej -15 oC). Problem na tyle jest istotny, że TUV Rheinland wprowadzić chce nowe badania tego typu kolektorów, gdzie będzie 20 cykli zamrożeń rurki przez kilka godzin. Dotychczasowe testy w ramach Solar Keymark okazały się dla tych kolektorów zbyt powierzchowne. Problem jest po tyle ważki, że użytkownik może długo nie zdawać sobie sprawy, dlaczego jego instalacja solarna utraciła wydajność... Glikol nie wycieknie przecież przy takim typie kolektora, a jedynie "sucha rurka" przestanie pracować. Jak będzie ich więcej, to spadek wydajności może być zauważony. W Niemczech importerzy heat pipe odrzucali roszczenia gwarancyjne, parę spraw trafiło do sądu. Powszechnie stosuje się wodę do heat pipe, a tłumaczenia o "magicznych płynach" można między bajki włożyć. Glikole odpadają (osady przy wrzeniu), inne typu aceton, czy alkohol z kolei przenikają z czasem przez ścianki i rurka także staje się "sucha"... Jest problem jednym słowem i to poważny. fot. z zasobów TUV Rheinland (2011) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.11.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Czyli Heat-Pipe to jedno wielkie G...o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 03.11.2012 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Czyli Heat-Pipe to jedno wielkie G...o Obecnie TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estifer 03.11.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) Czyli Heat-Pipe to jedno wielkie G...o Na pewno spora część z nich ... tak. W testach TUV 5 na 6 kolektorów różnych producentów miała problem z trwałością. A swoją drogą, zawsze heat pipe będzie mniej sprawny od przepływu bezpośredniego. Wystarczy spojrzeć na rury tego samego producenta, jak np. Kingspan czy Narva. Rury tego samego producenta nie różnią się niczym poza sposobem odbioru ciepła, a sprawność kolektora typu heat pipe tego samego producenta jest niższa 4-6% od kolektora z przepływem bezpośrednim. Ta ogromna popularność heat pipe wynika jedynie z możliwości masowej produkcji rur, ale także z chęci eliminacji ryzyka przez producentów gotowania glikolu przy stagnacji w kolektorach próżniowych z przepływem bezpośrednim. Tak zrobił Viessmann ze swoimi obecnie chińskimi (Dachang) rurami dla Vitosol 200-T i 300-T. Wcześniej były rury z Kingspan (Wlk.Brytania) z przepływem bezpośrednim, ale od 2009 r., jest to już "made in China" w postaci heat pipe. Nazwa i cena została, ale sprawność poleciała ostro w dół jak się porówna wersje z lat 2004-2009, a oferowaną obecnie. Dość ciekawie z tym problemem sobie poradził Hewalex z kolei, gdzie dla rur Narvy w kolektorze KSR10 opracował dolne przyłącza. Dzięki temu w razie parowania wody w glikolu, zostaje on góry wypchnięty z kolektora, a nie "zasyfonowany" jak tradycyjnie w kolektorach próżniowych z przepływem bezpośrednim. Tak czy inaczej, miej problemów i ekonomia przemawiają za płaskimi kolektorami. Edytowane 3 Listopada 2012 przez estifer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts