Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

No to nieźle. Kiedy pierwszy raz w mojej głowie pojawił się pomysł zamontowania kolektorów rozważałem kolektory próżniowe firmy Galmet. Czytając fora i inne materiały w sieci jakoś wyszło, że wybrałem płaskie (głównie żonie nie podobały się wizualnie próżniowe). Fakt moje pojęcie wtedy było mizerne o kolektorach. Teraz widzę, że dobrze się stało. Kolektory w ideii działania są świetne - tylko traf teraz dobre jakościowo a nie buble. Każdy sprzedawca przekonuje do swojego. Problemem jest wyłuskanie prawdy...

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie . Czy mógł by mi ktoś doradzic bo dostałem propozycje założenia kolektorów słonecznuch od dwóch firm Watt i Hoven. i niewiem którą wybrac bo sie na tym kompletnie nie znam. No prosił bym o doradzenie czy lepiej wybrac kolektory płaski czy rurowe(próżniowe). Mieszka w domu 6 dorosłych osób i niewiel ile sztuk wziąść i jakie mają lepszą wydajność? No i jeszcze najważniejsze cena :) Bo firma Hoven na 3 kolektory ze zbiornikiem 400l z montarzem i przygotowaniem dokumentów do dotacji gdzie powiedzieli ze dostane 45 % zwrotu gotówki . Zaproponowali mi cene 18 tysiecy.. Prosze o jakies rady...

Mam pytanie . Czy mógł by mi ktoś doradzic bo dostałem propozycje założenia kolektorów słonecznuch od dwóch firm Watt i Hoven. i niewiem którą wybrac bo sie na tym kompletnie nie znam. No prosił bym o doradzenie czy lepiej wybrac kolektory płaski czy rurowe(próżniowe). Mieszka w domu 6 dorosłych osób i niewiel ile sztuk wziąść i jakie mają lepszą wydajność? No i jeszcze najważniejsze cena :) Bo firma Hoven na 3 kolektory ze zbiornikiem 400l z montarzem i przygotowaniem dokumentów do dotacji gdzie powiedzieli ze dostane 45 % zwrotu gotówki . Zaproponowali mi cene 18 tysiecy.. Prosze o jakies rady...

Dla 6 osobowej rodziny, powierzchnia czynna dobrych kolektorów próżniowo rurowych powinna wynosić około 7m^2. Przy dobrych kolektorach płaskich powinno to być około 8,5m^2.

Jeśli chodzi o porównanie wydajności to w załączniku jest wykres sprawności przy promieniowaniu 400W/m^2. Takie promieniowanie "dostajemy" przez ~40% w roku.

Kolor zielony to kolektor płaski Watt 4020 S

Kolor żółty to KR30PLs Hoven

Kolor jasnoniebieski to CPC9+ Watt

Wiśniowy i ciemnoniebieski to moje ulubione ;) CPC Star azzurro oraz Aqua Plasma

WvsHvsP.jpg

Podobny zestaw do tego z Hoven dla 6 osób w Solar-Tech możesz dostać za 14 tysięcy. Jeśli będziesz chciał dostać namiary na klientów spod Warszawy np. z Wieliszewa którzy mają już podobne zestawy zadzwoń do Solar-Tech, lub pisz na priv.

Czyli Heat-Pipe to jedno wielkie G...o

Idee ciepłowodu przedstawił w 1942 roku R.S. Gaugle, jednak technologia została opracowana dopiero w 1962 roku przez G.M. Grover`a. Od tego momentu rozpoczął się dynamiczny rozwój heat-pipe`ów. Początkowo wykorzystywane były do zastosowań w przemyśle kosmicznym. W PC`tach znalazły się za sprawą notebooków, gdzie ich właściwości (małe rozmiary, efektywność, brak ruchomych części, co za tym idzie mała awaryjność) były niezastąpione. Współczynnik MTTF dla heat-pipe`ów szacowany jest na co najmniej 100000 godzin.

Źródło: benchmark.pl

Podobny zestaw do tego z Hoven dla 6 osób w Solar-Tech możesz dostać za 14 tysięcy. Jeśli będziesz chciał dostać namiary na klientów spod Warszawy np. z Wieliszewa którzy mają już podobne zestawy zadzwoń do Solar-Tech, lub pisz na priv.

A gdzie indziej za taki zestaw zapłacisz 12 tysięcy i to nie chińskim badziewiu heat pipe, który po paru latach straci skuteczność grzania i pozostanie jedynie atrapa na dachu.

Idee ciepłowodu przedstawił w 1942 roku R.S. Gaugle, jednak technologia została opracowana dopiero w 1962 roku przez G.M. Grover`a. Od tego momentu rozpoczął się dynamiczny rozwój heat-pipe`ów. Początkowo wykorzystywane były do zastosowań w przemyśle kosmicznym. W PC`tach znalazły się za sprawą notebooków, gdzie ich właściwości (małe rozmiary, efektywność, brak ruchomych części, co za tym idzie mała awaryjność) były niezastąpione. Współczynnik MTTF dla heat-pipe`ów szacowany jest na co najmniej 100000 godzin.

Źródło: benchmark.pl

To dlaczego tak szybko się psują?

A gdzie indziej za taki zestaw zapłacisz 12 tysięcy i to nie chińskim badziewiu heat pipe, który po paru latach straci skuteczność grzania i pozostanie jedynie atrapa na dachu.

Oczywiście możesz kopic sobie kolektory typu u-rurka, niby w teorii takie super, ale jakoś Chińczycy nie chcą ich u siebie montować. Może u-rurki zapychają się dość często (tak twierdzą niektórzy użytkownicy tych kolektorów) i taki kolektor po paru latach będzie tylko atrapą na dachu?.

Edytowane przez in*s*7

Więcej o rurkach ciepła:

,,W przemyśle na większą skale zaczęto stosować rurki ciepła dopiero w latach sześćdziesiątych po tym, jak George Grover i jego współpracownicy z Los Alamos Scientific Laboratories opublikowali w roku 1964 opracowanie dotyczące tych elementów. George Grover pracował nad wykorzystaniem energii jądrowej do zasilania statków kosmicznych oraz nad efektywnymi systemami chłodzenia w technologii kosmicznej, gdzie istniała konieczność równomiernego i szybkiego transportu ciepła. Od tego czasu rurki ciepła są szeroko stosowane w przemyśle, zaczynając od technologii kosmicznej poprzez elektronikę, przemysł spożywczy i chemiczny oraz szeroko w klimatyzacji, chłodnictwie, w inżynierii budowlanej i wszędzie tam gdzie jest potrzebny efektywny i szybki transport ciepła za pomocą trwałych i niezawodnych urządzeń jakimi niewątpliwie są rurki ciepła.

Rurka ciepła (Heat Pipe) jest urządzeniem, które do przekazywania ciepła wykorzystuje dwufazowy, zamknięty cykl z odparowaniem płynu roboczego w parowniku, a następnie jego skropleniem w skraplaczu. Jedną z głównych zalet urządzenia jest wysoka efektywność, umożliwiająca przekazywanie znacznych ilości ciepła, przy niewielkiej różnicy temperatury. Dzięki występowaniu parowania połączonego z konwekcją, zdolność w odbiorze ciepła i efektywność jego transportu w rurkach ciepła jest znacznie wydajniejsza od przewodzenia ciepła w nawet najlepszych przewodnikach.''

źródło: http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl

Oczywiście możesz kopic sobie kolektory typu u-rurka, niby w teorii takie super, ale jakoś Chińczycy nie chcą ich u siebie montować. Może u-rurki zapychają się dość często (tak twierdzą niektórzy użytkownicy tych kolektorów) i taki kolektor po paru latach będzie tylko atrapą na dachu?.

No to jak na kogoś kto ma cokolwiek do czynienia z kolektorami to jednak na temat u rurek nic nie wiesz a powinieneś wiedzieć wszystko, jak ja wiem o badziewnych heat pipe.

Jeżeli Twoje twierdzenie "niby w teorii takie super, ale jakoś Chińczycy nie chcą ich u siebie montować." opiera się zdaniu chińczyków to ja Tobie życzę dobrego humoru!!!

Chińczycy również montują u rurki ale robią to w taki sposób, że tylko jedna rurka jest wpięta w blachę i to jest też zły sposób. Natomiast aby dwie rurki wpiąć w blachę trzeba ją nasunąć na obie rurki naraz a to jest już bardziej upierdliwe i taka produkcja na taką skalę jak to robią chińczyki nie jest możliwa.

Może u-rurki zapychają się dość często (tak twierdzą niektórzy użytkownicy tych kolektorów) i taki kolektor po paru latach będzie tylko atrapą na dachu?.

A może znajdziesz jeszcze jakieś wady u rurek bo jakoś jak produkuję takie kolektory od pięciu lat to jakoś żaden z moich klientów nie zgłaszał mi zapychania się ani spadku uzysków. Pierwsze wyprodukowane egzemplarze pracują u mnie i jak chcesz to jestem w stanie wyjąć taką u rurkę pociąć co 10 cm i zdjęcie tu przedstawić. Jakoś udokumentowanych, rozszczelnionych heat pipe jest pełno i również tu była na ten temat dyskusja, natomiast zapchanych u rurek nie ma.

A więc zastanów się najpierw co piszesz, a jak piszesz to dokumentuj to bo jak na razie to co piszesz to przypomina mi wypowiedzi Leppera w Sejmie w stylu jest coś na rzeczy ale konkretów brak.

Ciekaw jestem,( już kiedyś o tym wspominałem) jak się ma płyn lany do środka do:

Kiedy rurka ciepła działa, odbywa się zamknięty, dwufazowy cykl ze skraplaniem i odparowaniem płynu roboczego, pozostającego w warunkach nasycenia, gdy temperatura zawiera się między punktem potrójnym, a stanem krytycznym.

Wytłumaczysz?

A tu masz ograniczenia z tego samego źródła

• siły lepkości – praca rurki ciepła poniżej wymaganego zakresu temperatury powoduje, że siły lepkości powstrzymują przepływ pary w rurkach ciepła. Dobór innego płynu roboczego, którego lepkość będzie odpowiednia dla wymaganego zakresu temperatury, spowoduje rozwiązanie tego problemu;

• prędkość dźwięku – najczęściej, podczas uruchamiania rurki ciepła dochodzi do zjawiska, w którym para płynu roboczego opuszczająca parownik osiąga prędkość dźwięku, co z kolei zakłóca prawidłową pracę rurki ciepła. Wzrost prędkości pary płynu roboczego spowodowany jest najczęściej zbyt dużą mocą cieplną dostarczaną do obszaru parownika rurki ciepła;

• zatopienie – zatopienie części skraplacza rurki ciepła, spowodowane brakiem powrotu skroplonego płynu roboczego do obszaru parownika. Przyczyną tego zjawiska jest zbyt duża prędkość pary opuszczającej parownik;

• siła kapilarna – wrzenie strumienia cieczy powracającej do obszaru parownika, spowodowane zbyt małą wartością siły kapilarnej. Mała wartość siły kapilarnej i wrzenie strumienia cieczy powracającej do obszaru parownika spowodowane są zbyt dużą mocą cieplną dostarczaną do parownika rurki ciepła;

wysychanie – wysychanie rurki ciepła spowodowane jest zbyt dużą wartością promieniowego strumienia ciepła, który z kolei powoduje wrzenie strumienia cieczy

to samo źródło: http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl

Najlepszy jest ostatni punkt!!!

A teraz Ty wypunktuj wady u rurek!!!

Edytowane przez kolektor1

Oj widzę, że na forum wrze jak w kolektorach :)

Grunt to przedstawiać rzeczowe argumenty, a nie teksty typu bo Chińczycy nie montują, bo słyszałem od kogoś. Tym tokiem myślenia można powiedzieć "jedzmy kupę - przecież miliardy much nie mogą się mylić..."

Dzięki yaiba, ale zaraz się gotuję jak czytam te wydumane teksty instalatora. Oczywiście trudno będzie mu znaleść argumenty ale jak znam życie to wcale ich nie ma, ot gada aby istnieć!!!

Witam:welcome:

Łeb urywa co się tu wypisuje, ale nie o tym. Jedynym sensownym rozwiązaniem żeby nie wpaść w kłopoty serwisowe i sprzętowe pt.Sietowalex, Chinolina lub Wiessman czy innych kolektorkach składanych młotkami w jakiś garażach, trzeba by zakupić kolektor firmowy na porządnym wkładzie o odpowiednich parametrach technicznych. I tu jedynymi liderami na rynku są dwie firm które produkuję sprzet w europie nie ciągną badziewia z Chin kontenerami bo taniej. Firmy te swoje wkłady bo to jest podstawą pracy kolektora sprzedają do innych firm które się chełpią jakie to mają suuuuper kolektorki. Żeby nie przedłużać liderami na rynku kolektorów sa > SOLWIS < największy producent w europie systemów z dziedziny energi odnawialnej > STIEBEL ELEKTRON <.To tyle jeżeli chodzi o jakość i bez problemowy serwis. Oczywiście mozna założyć sobie 2 płaskie kolektorki i potem płakać >że mi nie grzeją lub grzeją przez 2 mc w roku< ale to inny temat. Pozdrawiam:bye:

Witam:welcome:

Łeb urywa co się tu wypisuje, ale nie o tym. Jedynym sensownym rozwiązaniem żeby nie wpaść w kłopoty serwisowe i sprzętowe pt.Sietowalex, Chinolina lub Wiessman czy innych kolektorkach składanych młotkami w jakiś garażach, trzeba by zakupić kolektor firmowy na porządnym wkładzie o odpowiednich parametrach technicznych. I tu jedynymi liderami na rynku są dwie firm które produkuję sprzet w europie nie ciągną badziewia z Chin kontenerami bo taniej. Firmy te swoje wkłady bo to jest podstawą pracy kolektora sprzedają do innych firm które się chełpią jakie to mają suuuuper kolektorki. Żeby nie przedłużać liderami na rynku kolektorów sa > SOLWIS < największy producent w europie systemów z dziedziny energi odnawialnej > STIEBEL ELEKTRON <.To tyle jeżeli chodzi o jakość i bez problemowy serwis. Oczywiście mozna założyć sobie 2 płaskie kolektorki i potem płakać >że mi nie grzeją lub grzeją przez 2 mc w roku< ale to inny temat. Pozdrawiam:bye:

Co ty opowiadasz? Założyłem już z 70 instalacji na płaskich kolektorach, głównie Hewalexa, i wszystkie działają, grzeją wodę spokojnie od kwietnia do października, klienci zadowoleni, nic się nie psuje, git falbana.