Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

Witam:welcome:

Łeb urywa co się tu wypisuje,

A niby czym się różni kolektor Hewalexa od Elektrona, jak popatrzysz w kartę katalogową to ten pierwszy jest lepszy. Natomiast firmy SOLWIS nie ma, jeżeli już to jest SOLVIS. Jak popatrzysz w dane techniczne kolektora SolvisLuna to faktycznie łeb Ci urwie przy samej d..., sprawność na poziomie 46%.

Faktycznie łeb urywa jak się coś takiego pisze.

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj

Dlatego polecasz Hewale..... bo je montujesz a ja i wiele innych osób z branży nie założyła by tego badziewia za żadne pieniądze. Widziałem jak wygląda produkcja i nijak się ma Hewalex do Stiebla dzieli te dwie firmy przepaść oczywiście na korzyć Stiebla o Sovisie nie wspomne. Dobre kawał Ci się udał gratuluje.

A propo co to jest 70 założonych instalacji do 275 obecnie .

Witaj

Dlatego polecasz Hewale..... bo je montujesz a ja i wiele innych osób z branży nie założyła by tego badziewia za żadne pieniądze. Widziałem jak wygląda produkcja i nijak się ma Hewalex do Stiebla dzieli te dwie firmy przepaść oczywiście na korzyć Stiebla o Sovisie nie wspomne. Dobre kawał Ci się udał gratuluje.

A propo co to jest 70 założonych instalacji do 275 obecnie .

Równie dobrze mogę napisać - polecasz Solvisa i Stiebla, bo je montujesz...

Montuje Hewalexa bo nie miałem nigdy z nim problemu. Cenię tez polska produkcję i bezproblemowy serwis w razie potrzeby. Nie uważam się za kolektorową alfę i omegę (w przeciwieństwie co do niektórych użytkowników forum), ale trochę instalacji widziałem, a przede wszystkim pomocne sa dla mnie opinie zadowolonych klientów.

Jak dla mnie Hewalex nie ma wad, a cena jest bardzo konkurencyjna. Może i znajdzie się jakiś producent z uzyskami o kilka procent większymi ale zazwyczaj też z większą ceną.

Własnie sprawdziłem - Stiebel ma w płaskich absorbery aluminiowe...

Edytowane przez red1980

o Sovisie nie wspomne. Dobre kawał Ci się udał gratuluje.

.

Hmmm. To Ty chyba nie bardzo wiesz co montujesz albo nie czytasz kart technologicznych a z ich interpretacją to masz duuuze kłopoty.

A teraz przyjrzyj się rysunkowi poniżej:

http://obrazki.elektroda.pl/3473722900_1354048455_thumb.jpg

Jak nie wiesz to powiem, to jest skrót raportu z badań kolektora. Jest tam taka tabelka {note1} a za nią taki parametr n0a wynoszący 0,463. I to jest właśnie sprawność kolektora!!!

Dobre co? Gratuluję wiedzy

Witaj

Widziałem jak wygląda produkcja i nijak się ma Hewalex do Stiebla dzieli te dwie firmy przepaść oczywiście na korzyć Stiebla o Sovisie nie wspomne .

To ciekawe czym się ta produkcji różni, skoro Hewalex także zastosował na dzień dzisiejszy 2 technologie najbardziej zaawansowane, czyli spawanie laserowe i zgrzewania ultradźwiękowe. Na dzisiaj "renomowane marki" nie mają nic innego. Z łatwością można pokazać "markowe" zachodnie produkty, po których została tylko nazwa i cena... No cóż, jak się wierzy w marketing i ładne zdjęcia fabryk, to się kupuje "lepsze" produkty. Zresztą nowe zakłady Hewalex nie mają się czego wstydzić - miałem okazję widzieć i pierwszą siedzibę i obecną.

Nigdzie nie napisałem że te akurat firmy montuje kolego i nie wyciągaj pochopnych wniosków, to po pierwsze> Ha dobre dawno nie aktuale Luna to Historia jak byś nie wiedział i nie mydlij ludziom oczu starociami. To tak na marginesie gratuluje archiwum. :)

Ha dobre dawno nie aktuale Luna to Historia jak byś nie wiedział i nie mydlij ludziom oczu starociami. To tak na marginesie gratuluje archiwum. :)

A na stronie istnieje właśnie ten staroć LUNA, A jak nie Luna to co w próżniówkach?

Jakbyś mógł nas tak oświecić najnowszymi wiadomościami!!!

Witam wszystkich.

Właśnie mam zamiar na wiosnę założyć kolektory słoneczne próżniowe, zainteresowała mnie propozycja firmy Solvis jednak na swojej stronie internetowej nie publikują żadnych danych technicznych interesujących mnie kolektorów. Może kolega darek pomoże mi coś dobrać? A może założyć kolektory innej firmy?

Witam wszystkich.

Właśnie mam zamiar na wiosnę założyć kolektory słoneczne próżniowe, zainteresowała mnie propozycja firmy Solvis jednak na swojej stronie internetowej nie publikują żadnych danych technicznych interesujących mnie kolektorów. Może kolega darek pomoże mi coś dobrać? A może założyć kolektory innej firmy?

W linku jest SolarKeymark SolvisFera F-XXX-I-AR (http://www.dincertco.de/logos/011-7S1750%20F.pdf). Na drugiej stronie jest tabela. Bierzemy Wurzburg, sprawdzamy ilość energii jaką dostarcza dany kolektor i dzielimy przez powierzchnię brutto kolektora. Temperatury 25st; 50st; 75st odpowiadają pracy na potrzeby: baseny; ciepłej wody; centralnego ogrzewania.

Dla popularnego zastosowania (c.w.u.) wynik tego kolektora wychodzi 496kWh/m^2a

Dla kolektorów z linku (http://www.dincertco.de/logos/011-7s089%20R.pdf) wychodzi 605kWh/m^2a a dla tych (http://www.dincertco.de/logos/011-7S1889%20R.pdf) 667kWh/m^2a.

Witam wszystkich.

Oczywiście możemy coś dobrać może z płaskich, tylko trochę mało informacji co do instalacji. Info na Priv. :)

Witam ,

szukam dobrego systemu kolektorów słonecznych.n (dofinansowanie), 114 m kw., C.O. - piec z podajnikiem na paliwo stałe (ekogroszek lub węgiel lub palety), potrzebuje kolektory słoneczne do ogrzewania wody cało rocznie - dach duży skośny od strony południowej. Możliwość podłączenia systemu do pieca w razie braku pogody - jesień i zima (piec się automatycznie wtedy włącza na odpowiednią temperaturę do wody).

Pozdrawiam :D

PrzMag

Witam ,

szukam dobrego systemu kolektorów słonecznych.n (dofinansowanie), 114 m kw., C.O. - piec z podajnikiem na paliwo stałe (ekogroszek lub węgiel lub palety), potrzebuje kolektory słoneczne do ogrzewania wody cało rocznie - dach duży skośny od strony południowej. Możliwość podłączenia systemu do pieca w razie braku pogody - jesień i zima (piec się automatycznie wtedy włącza na odpowiednią temperaturę do wody).

Pozdrawiam :D

PrzMag

Dla kolektorów z linku (http://www.dincertco.de/logos/011-7s089%20R.pdf) wychodzi 605kWh/m^2a

Paradigma CPC Star azzurro - skontaktuj się z przedstawicielstwem w Dąbrowie Górniczej czy jest w twojej okolicy instalator.

Paradigma CPC Star azzurro - skontaktuj się z przedstawicielstwem w Dąbrowie Górniczej czy jest w twojej okolicy instalator.

Oj wydaje mi się, że przy tych kolektorach nie zmieścisz się w kosztach kwalifikowanych.

Znalazłem w necie kompletny zestaw na 2-3 osoby ze zbiornikiem 190l, który kosztuje 15800zł netto do tego trzeba dołożyć robociznę, instalator weźmie gdzieś ok. 1500zł netto, sama instalacja niech kosztuje 500zł netto lekko licząc co daje koszty razem 19224zł brutto. Koszt kwalifikowany tego zestawu to kwota 11000zł. A więc 8224zł poza kosztami. Przy dobrym banku i spłacie kredytu po otrzymaniu dotacji na czysto dotacja wyniesie 3850zł. A więc zainwestujesz prawie 20000zł a zwrotu będzie 3850 zł

Oj wydaje mi się, że przy tych kolektorach nie zmieścisz się w kosztach kwalifikowanych.

Znalazłem w necie kompletny zestaw na 2-3 osoby ze zbiornikiem 190l, który kosztuje 15800zł netto do tego trzeba dołożyć robociznę, instalator weźmie gdzieś ok. 1500zł netto, sama instalacja niech kosztuje 500zł netto lekko licząc co daje koszty razem 19224zł brutto. Koszt kwalifikowany tego zestawu to kwota 11000zł. A więc 8224zł poza kosztami. Przy dobrym banku i spłacie kredytu po otrzymaniu dotacji na czysto dotacja wyniesie 3850zł. A więc zainwestujesz prawie 20000zł a zwrotu będzie 3850 zł

Też mi się tak wydaję że to tanie nie jest raczej...a mnie interesuję coś co ma ręce i nogi w rozsądnej cenie...:)

Pozdrawiam

PrzMag

Kupujesz powierzchnię brutto, dotacja jest do powierzchni brutto, na dachu kolektor zajmuje miejsce powierzchni brutto.

A jak tak ta ja też zrobiłem zestawienie ale wyszło mi co innego. Uzyski kolektorów przeliczyłem do powierzchni 2,62m2 dla kolektora Star. Ciekawe, że u Ciebie kolektor płaski wyszedł najgorzej, natomiast u mnie wyszedł najlepiej w tym zestawieniu.

...................................................................0K ..10K ..30K .50K ..70K

..................................................................[W] ..[W] ..[W] .[W] ..[W]

CPC 14 Star azurro pow brutto 2,62 m2.........1501 1482 1438 1384 1321

Solvis Fera 282 pow brutto 2,62m2................1976 1888 1690 1459 1196

Aqua Plasma 19/17 pow. brutto 2,62m2.........1387 1373 1344 1310 1271

Edytowane przez kolektor1

Też mi się tak wydaję że to tanie nie jest raczej...a mnie interesuję coś co ma ręce i nogi w rozsądnej cenie...:)

Pozdrawiam

PrzMag

Polecam serdecznie Solar-Tech. W tej chwili mają w promocji dłuższą gwarancję na kolektory próżniowe- 16 lat. Sprzedają swoje kolektory już do wielu krajów europejskich. Na pewno się nie zawiedziesz. Ceny możesz z nimi negocjować.