Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

Polecam serdecznie

Tak jest, bierz heat pipe później będzie z nimi zabawa i jazda. Już wielokrotnie prosiliśmy aby szanowny kolega in*s*7 uchylił rąbka tajemnicy na czym polega ta 16 letnia gwarancja i jak do tej pory cisza. Pewnie to taka gwarancja jak w banku umowa jak nie podpiszesz to nie przeczytasz.

Edytowane przez kolektor1

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zabawa będzie jeśli po zakupie tych kolektorów minie 5lat- i będą działały jak nowe, minie 10 lat-będą działały jak nowe, minie 15 lat- i będą działały jak nowe, minie 20 lat- i będą działały prawie jak nowe. Po okresie gwarancji za niewielkie pieniądze będziesz mógł je naprawić, a za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze zrobić jazdę na wycieczkę.

Zabawa będzie jeśli po zakupie tych kolektorów minie 5lat- i będą działały jak nowe, minie 10 lat-będą działały jak nowe,.

A już w gwarancji przewidziano wymianę po 10 latach. Czyli po 5 ciu latach działają na pół gwizdka, po dziesięciu wymiana oczywiście na koszt klienta, i zabawa od nowa.

A jak tak ta ja też zrobiłem zestawienie ale wyszło mi co innego. Uzyski kolektorów przeliczyłem do powierzchni 2,62m2 dla kolektora Star. Ciekawe, że u Ciebie kolektor płaski wyszedł najgorzej, natomiast u mnie wyszedł najlepiej w tym zestawieniu.

...................................................................0K ..10K ..30K .50K ..70K

..................................................................[W] ..[W] ..[W] .[W] ..[W]

CPC 14 Star azurro pow brutto 2,62 m2.........1501 1482 1438 1384 1321

Solvis Fera 282 pow brutto 2,62m2................1976 1888 1690 1459 1196

Aqua Plasma 19/17 pow. brutto 2,62m2.........1387 1373 1344 1310 1271

Widzisz - ja dupie, Ty o zupie ;)

Ja o uzyskach energii, Ty o mocy.

Jeszcze ciekawiej wyszedłby kolektor basenowy bo przy 0stK pobiłby kolektor płaski na głowę (~2300W).

W Tabeli1 z załącznika jest pokazane jaki jest sens porównywania mocy kolektorów przy promieniowaniu 1000W/m^2

Na koniec link do artykułu o SolarKeymark http://www.solarthermalworld.org/content/solar-keymark-additional-table-allows-comparison-annual-collector-output (en)

Tabela1.jpg

Widzisz - ja dupie, Ty o zupie ;)

Ja o uzyskach energii, Ty o mocy.

Tak tylko ja porównuję kolektory na podstawie mocy i różnicy temp. na podstawie tego można wykreślić charakterystykę kolektora i ją odnieść do wielkości promieniowania bo ona zmienia się liniowo.

Jeszcze ciekawiej wyszedłby kolektor basenowy bo przy 0stK pobiłby kolektor płaski na głowę (~2300W)..

Tak zgadza się, ale tylko dla 0K, ale kolektor pracuje w różnych warunkach i różnicach temp.

W Tabeli1 z załącznika jest pokazane jaki jest sens porównywania mocy kolektorów przy promieniowaniu 1000W/m^2

Na koniec link do artykułu o SolarKeymark http://www.solarthermalworld.org/content/solar-keymark-additional-table-allows-comparison-annual-collector-output (en)

Ale się wysilili. Od trzech lat piszę o tym tu: http://www.słoneczny.com.pl

A najlepszy tekst z tego artykułu:

"Jakie są korzyści z SK dla konsumentów?

•produkty wysokiej jakości

•zapewnienie, że produkt jest sprzedawany jest identyczny jak badany

•potwierdzenie, że produkty są w pełni zbadane zgodnie z odpowiednimi normami

•Kwalifikowanie się do dopłat"

Najgorsze Chińskie gnioty posiadają Solar Keymark.

Solay Keymark jest tak samo rzetelny jak certyfikat zarządzania jakością ISO.

Niby z założenia mają gwarantować wysoką jakość a tak naprawdę jakość i tak zależy od tego jak załoga przyłoży się do wykonywania swoich zadań. Żadne ISO, SK itp na to nie wpłyną a jedynie są przyczyną nadmiernego drukowania papierków, instrukcji, certyfikatów itp. Jednym słowem ekologia....

Nie od dziś wiadomo, że SK to ściema.

• 4 weeks później...

28 grudnia.

Słońce świeciło od rana, tzn od około 8.30 do około 14.30.

Rano na dole zbiornika było 11 st. C a u góry 13 st. C. O godzinie 15.00 dół zbiornika miał 13,6 st. c a góra 26, 5 st. C. Temperatura w pomieszczeniach około 12 st. C a wody w piecu (bez ognia) wynosiła 24 st. C. Letnia woda unosiła się grawitacyjnie w górę, co spowodowało, że kaloryfery znajdujące się na parterze bezpośrednio nad piecem były o 8 st. C cieplejsze od otoczenia.

Czas pracy instalacji złożonej z trzech kolektorów CPC 9+ firmy WATT wyniósł dzis 6 godzin.

Temperatura kolektora około godziny 14.30 wynosiła 38 st. C.

Moim zdaniem jak na początek całkiem nieźle. Czekam na słoneczną drugą połowę stycznia i pełen słońca luty. Wtedy z racji dłuższej operacji słonecznej powinno być jeszcze lepiej.

A już w gwarancji przewidziano wymianę po 10 latach. Czyli po 5 ciu latach działają na pół gwizdka, po dziesięciu wymiana oczywiście na koszt klienta, i zabawa od nowa.

:sick:Ciekawe gdzie znalazłeś ten zapis o wymianie po 10 latach?. Ja nie mogę go znaleźć. Link do gwarancji: http://www.solar-tech.pl/images/Pliki/karta_gwarancyjna_na_kolektory%20spe%20i%20sc-h-%2016%20lat.pdf

Jeśli kolektory miałyby działać słabiej niż na początku, to w okresie gwarancji, przed upływem 10 lat oczywiście kolektory tej firmy podlegają bezpłatnej naprawie gwarancyjnej!

Tak przynajmniej jest w Solar- Tech, a w innych firmach różnie to wygląda. Z tego co słyszałem niektóre firmy twierdzą,że to normalne, że ich kolektory tracą po kilku latach sporą cześć uzysków energetycznych i proponują im dokupić kolejne kolektory:mad:

Proszę nie wprowadzać czytelników w błąd!

:sick:Ciekawe gdzie znalazłeś ten zapis o wymianie po 10 latach?. Ja nie mogę go znaleźć. Link do gwarancji: http://www.solar-tech.pl/images/Pliki/karta_gwarancyjna_na_kolektory%20spe%20i%20sc-h-%2016%20lat.pdf

Punkt 10. gwarancji mówi:

"Co 10 lat należy sprawdzić działanie rurek ciepła i ewentualnie je zregenerować. Sprawdzenia

rurek ciepła dokonuje przedstawiciel Gwaranta lub Gwarant i jest ono płatne zgodnie z

Cennikiem eksploatacji systemów solarnych Solar-Tech."

W żadnej gwarancji na kolektory: płaskie jak i próżniowe nie znalazłem tak idiotycznego zapisu zmuszającego inwestora do dodatkowej usługi po 10 latach.

Czyli producent zakłada, że kolektory nie wytrzymują próby czasu i zmusza na koszt inwestora do dodatkowych płatnych usług sprawdzających po mimo, że gwarancja jest na 16 lat (punkt drugi gwarancji.)

No a ten cennik eksploatacji na który powołuje się gwarancja to pewnie tajemnica bo nigdzie nie można jej znaleźć. A pewnie klient o niej dowie się w momencie gdy trzeba będzie wyciągnąć od niego pieniądze.

Na koniec ciekawostka techniczna. Ciekawe jak to sprawdzacie działanie rurek ciepła nie demontując ich a szczególnie jak znajdujecie te niepracujące.

Wyprzedzę odpowiedź, ja wiem jak to sprawdzać choć to sprawa nie prosta.

• 3 weeks później...

"Co 10 lat należy sprawdzić działanie rurek ciepła i ewentualnie je zregenerować. Sprawdzenia

rurek ciepła dokonuje przedstawiciel Gwaranta lub Gwarant i jest ono płatne zgodnie z

Cennikiem eksploatacji systemów solarnych Solar-Tech."

W żadnej gwarancji na kolektory: płaskie jak i próżniowe nie znalazłem tak idiotycznego zapisu zmuszającego inwestora do dodatkowej usługi po 10 latach.

Czyli producent zakłada, że kolektory nie wytrzymują próby czasu i zmusza na koszt inwestora do dodatkowych płatnych usług sprawdzających po mimo, że gwarancja jest na 16 lat (punkt drugi gwarancji.)

No a ten cennik eksploatacji na który powołuje się gwarancja to pewnie tajemnica bo nigdzie nie można jej znaleźć. A pewnie klient o niej dowie się w momencie gdy trzeba będzie wyciągnąć od niego pieniądze.

Na koniec ciekawostka techniczna. Ciekawe jak to sprawdzacie działanie rurek ciepła nie demontując ich a szczególnie jak znajdujecie te niepracujące.

Wyprzedzę odpowiedź, ja wiem jak to sprawdzać choć to sprawa nie prosta.

Twoja wypowiedź wynika z zazdrości, bo na swoje kolektory dajesz pewnie tylko kilka lat gwarancji. Regeneracja to nie to samo co wymiana. Można ją wykonać za dużo mniejsze pieniądze.

Zapis o płatnym dodatkowym przeglądzie po 10 latach wcale nie jest idiotyczny. Większość kolektorów słonecznych innych firm nie wytrzyma nawet 10 lat bez utraty parametrów. Cennik eksploatacji bardzo łatwo można znaleźć na stronie internetowej. Wynika z niego, że usługa sprawdzenia rurek ciepła po 10 latach eksploatacji kosztuje tylko 200zł +VAT. Łatwo ją wykonać jeśli rozumie się budowę i działanie kolektorów heat-pipa.

Wynika z niego, że usługa sprawdzenia rurek ciepła po 10 latach eksploatacji kosztuje tylko 200zł +VAT. Łatwo ją wykonać jeśli rozumie się budowę i działanie kolektorów heat-pipa.

Tak, wielokrotnie prosiłem Cię żebyś nas oświecił jak bez demontowania wszystkich rur po kolei w kolektorze można znaleźć tą jedną padniętą. Łatwo? to znaczy jak?

"Co 10 lat należy sprawdzić działanie rurek ciepła i ewentualnie je zregenerować.

Co przy kolektorach o bezpośrenim przepływie wogóle nie ma tematu ani takiego problemu.

Edytowane przez kolektor1

• 3 weeks później...
Firma JOULE sprzedaje swoje zbiorniki już w wieli krajach europejskich. Zbiorniki solarne mają u nich 10 lat gwarancji. To naprawdę sporo. Wykonane są z bardzo dobrej kwasówki typu Duplex. Poza tym bardzo dobrze wyglądają:yes:. Nie trzeba w nich wymieniać anod magnezowych. Są za to niestety o ok. 50% droższe od najtańszych zbiorników emaliowanych. Edytowane przez in*s*7

koleżanki i koledzy

co sądzicie o takim zestawie ?

http://allegro.pl/zestaw-solarny-ulrich-solarset-dual-sd-300-24-krk-i2941505831.html

Nie polecam. Kolektory SG 1800/24 użyte w tym zestawie mają tylko 48,8% sprawności, czyli są znacznie poniżej średniej dla kolektorów heat-pipe. Poza tym z tego co wiem firma Urlich już niestety nie istnieje, także kto będzie odpowiadał teraz za gwarancję?.

Firma JOULE sprzedaje swoje zbiorniki już w wieli krajach europejskich. Zbiorniki solarne mają u nich 10 lat gwarancji. To naprawdę sporo. Wykonane są z bardzo dobrej kwasówki typu Duplex. Poza tym bardzo dobrze wyglądają:yes:. Nie trzeba w nich wymieniać anod magnezowych. Są za to niestety o ok. 50% droższe od najtańszych zbiorników emaliowanych.

Widzę, że skoro SolarTech montuje w zestawach Joule, to polecasz :)

Mimo wszystko mam pewne wątpliwości. Gwarancja dość długa, ale parametrów nie oszukasz. Dla porównania zbiorniki np Termiki są robione z blachy minimum 2mm, Joule 1,2 mm. 300 litrów Termiki wazy ponad 100 kg, Joule tylko 60kg. No ale cena Joule też niższa. Pytam czy ktoś miał z nimi kontakt, przyglądał się jak pracują itp.

czym się przejmujesz, taki zasobnik cię przeżyje, a kto wie czy będzie musiał. Może za 20 lat nie trzeba będzie wody ciepłej magazynować :)

Ja u siebie mam emalie POMEX-a już 15 lat i nie narzekam, zero problemów czy oznak zużycia, więc kwasówki nie bał bym się bardziej nawet z blachy 1,2