Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

teraz to marka Hetman - kupił Ulricha - honorują gwarancje Ulrich

Włąsciecielem Hetman-Eko i Urlich była ta sama osoba. Nie rozumiem po co miały kupić od siebie swoją firmę? Co to znaczy honorują gwarancję Urlich? Naprawiają za darmo w 5-letnim okresie gwarancyjnym kolektory które ktoś kupił kiedyś w firmie Urlich?

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie do kolegów instalatorów - jaki znacie NAJNIŻSZY zasobnik 2-wężownicowy? Bo wielokrotnie zdarza się montować zasobnik w bardzo niskich piwnicach i niestety nie zawsze typowy zbiornik się mieści.

Chodzi mi głównie o poj. 300 litrów.

Jak już jesteśmy przy zasobnikach dwywężownicowych - chciałem zapytać o wasze zdanie - najlepszy 300 litrowy zbiornik ( stosunek ceny do jakości)

Dziś od około 2 godzin świeci u nas słońce. Zestaw 3 kolektorów CPC 9+ firmy WATT trzyma cały czas temperaturę 50 - 52 st. C. Przez ten czas nagrzał 350 litrowy buforek od 10 st. C u dołu zbiornika do 11,5 st. C oraz od 13 st. C na górze do 23 st. C.

Dodam tylko, że dopiero teraz słońce znalazło się na wprost kolektorów, bo są ustawione z lekkim odchyleniem na zachód.

A zapomniałem dodać, że trochę ciepła "ucieka" z bufora w kaloryfery, bo jak rano czujnik na piecu pokazywał 10 st. C to teraz wyświetla 20 st.C.

Może ktoś wrzuci tu swoje dane z dzisiejszych odczytów.

Hej może ma ktoś do wskazania rzetelną firmę z mazowsza, która doradza i montuje dobre systemy. Jestem właśnie na etapie podejmowania wyboru i po przeczytaniu tony postów chyba odpuszczę solary bo mam taki mętlik w głowie.

A chciałem bardzo zainstalować

to jak w końcu? chcesz czy nie chcesz?

zajebisty powód :lol:

Świetna odpowiedź - możemy dalej bawić się w piaskownicę.

Generalnie podoba mi się idea wykorzystania energii słonecznej ale widzę teraz, że jest masa ważnych niuansów. Muszę szybko skończyć budowę a w tej chwili czeka mnie zamówienie pieca. Piec będzie albo do pracy z systemem solarnym albo bez. Stąd moja prośba o pomoc - zwłaszcza, że widzę, że część osób tu zjadła zęby na temacie.

Chcę - mam piękny dach 45stopni ekspozycja południowa. Ale co gadam z firmą to lepsze cwaniaki. Znasz kogoś w okolicy - Sochaczew daleko nie jest :D

co masz na myśli mówiąc lepsze cwaniaki?

Ja na razie firmy nie wybrałem - szykam optymalnego zestawu - potem poszukam firmy... nikt nie mówi że musi być ona z moich okolic. Jeśłi firma będąca 200 km dalej robi tą samą pracę taniej i ma dobre referencje - to prosty wybór będzie :)