Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory sloneczne-ktora firme wybrac?

evonation

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie solarów.Chciałbym zamontować solary do grzania ciepłej wody oraz wspomagania CO.Jakie wybrać płaskie czy próżniowe i jakiej firmy.Dom niecałe 100m2.
Poczytaj sobie odpowiednie tematy na forum. Ale najpierw zadaj sobie pytanie czy jest sens ekonomiczny takiej inwestycji jak wspomaganie CO solarami i czy dom technicznie się do tego nadaje. Ale jak wspomaganie CO to raczej próżniowymi. A jakimi to temat rzeka (raczej nie chińskim HP).

• Odpowiedzi 814
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co wy z tym wspomaganiem CO? jest temat o tym - poczytaj.

Jak masz w tym domu obciążenie na poziomie 10W/m2 to może i tak, ... ale pewnie nie masz

Dokładnie tak jest... też zastanawiałem się nad wspomaganiem CO ale poczytałem, podzwoniłem, pooglądałem i zmądrzałem :)

to nie jest dobry klimat na taką inwestycję...

uczciwy sprzedawca - instalator od razu to powie... inny w celu zysku sprzeda Ci dużą ilość solarów i powie ze to dobra inwestycja...

Poczytaj trochę i porozmawiaj z ludźmi mającymi potężną wiedzę na forum a przede wszystkim odpowiedz sobie na kilka prostych pytań:

1. jaką maksymalna kwotę możesz przeznaczyć na solary

2. czy chcesz płaskie czy próżniowe ( też sporo informacji na forum)

3. czy chcesz produkcji europejskiej czy Chińskiej

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

na wstępie chciałem wszystkich powitać.

poczytałem trochę temat i troszkę się wypowiem.

Jako doradca techniczno-handlowy potem kierownik marki i kierownik projektu w dużej POLSKIEJ firmie produkującej kolektory płaskie i dystrybuującej kolektory rurowe (próżni to w nich nie ma - jest podciśnienie - jeśli ktoś mówi inaczej to mija sie z prawdą) postanowiłem założyć własną działalność związaną z OZE.

Na kolektorach zęby zjadłem i krew mnie zalewa jak widzę jak DYSTRYBUTORZY kolektorów rurowych robią sobie w tym temacie reklamę (np. hoven).

Dziś Pani DORADCA TECHNICZNO-HANDLOWY (!!!) właśnie HOVENA pokazywała mi na targach ich kolektor rurowy (oczywiście chiny) i zapytała:

"Widział Pan viessmanna? jak to może działać? przecież tam rura jest przezroczysta!" (chodziłao o Vitosol 200-T z absorberem listkowym)

Oni nawet nie wiedza że rura może być inaczej zbudowana, mają chiński termos i tego się trzymają.

Nie robiąc już więcej czarnego marketingu powiem tyle. Chcecie kolektor rurowy? Omijajcie chinskie termosy z "papierem" aluminiowym wewnątrz. Lepiej trochę dołożyć i kupić lepsze rury.

Albo zamiast tego zdecydować się na kolektor płaski, mamy świetnych polskich producentów, jest w czym wybierać, gwarancje są przyzwoite i nie trzeba sie o nie targować, a i cena jest odpowiednia.

I nie dajcie mydlić sobie oczy wspomaganiem c.o. - w naszych warunkach jest to przerost formy nad treścią.

I na koniec male pytanie dla tych którzy po tym poście zbombardują mnie argumentami mowiącymi dlaczego rurowe są dużo lepsze od płaskich.

Powiedzcie czemu 90% dużych inwestycji w Polsce (szpitale, baseny, RPO, gminy) są na kolektorach płaskich? (jeśli ktoś powie ze płaskie są tańsze to nie wie jak przetargi działają)

Jeździłem jako "szpieg" na spotkania gminne, widziałem jak "doradcy techniczni" naciągają ludzi na najgorsza tandetę za duże pieniądze, zadawałem im proste pytania na które nie znali odpowiedzi, zatajali koszty dofinansowani 45% tylko po to żeby wepchnąć chinczyka którego kontenerami kupują, nachapać się a jak się serwisy zaczną to zwinąć firme.

To psuje rynek i opinie wśród klientów. Inna sprawa że nawet jak się zamontuje najwyższej klasy zestaw nieumiejętnie to potem też cuda się dzieją i słyszymy opinie, że najlepszy kolektor watta czy hewalexa nie grzeje.

ZANIM KUPICIE POMYŚLCIE!

Witam.

Doradco techniczno- handlowy "szpiegu".Mam kolektory próżniowo rurowe firmy Hewalex KRS-10.Zakupiłem je dość dawno ale przyszła kryzka na Matyska.Montażu dokonał nie przedstawiciel firmy ale znający się na rzeczy fachowiec.Pana montażysty nie było więc zadzwoniłem do serwisu by przyjechali i ocenili dlaczego tak dziwnie pracują solarki.We wolnym kraju żyję więc mogę.:jawdrop::jawdrop::jawdrop: mi opadła jak powiedzieli co jest grane.Stwierdzili ,że montażysta odwrotnie zamontował belkę z rozdzielaczem i przez to są wycieki. Styropian delikatnie się przypalił itd.Zdemontowali kolektor. Wzięli rurę do ekspertyzy i we wtorek dadzą odpowiedź.Gwarancja na kolektory jest na 10 lat.Najśmieszniejsze w tym jest to ,że montażysta ma deteerkę od Hewalexa, gdzie montaż belki z rozdzielaczem kolektorów KRS-10 właśnie montuje się od góry i po rozmowie telefonicznej odesłał mnie z tym faktem z powrotem do serwisanta.Serwisant odpowiedział ,że oczywiście można zamontować w/w kolektory z belką u góry pod jednym-jedynym warunkiem gdy montażysta zabezpieczył mój i mnie inwestora układ w UPS-a.Ekspertyza we wtorek,ja kapuchę utopiłem,słonko grzeje,tracę pieniądze bo dogrzewam gazem.Kto wygra tą batalię Firma czy montażysta...........bo kuźwa wiem ,że ja jestem już uje...any???

.Na kolektorach zęby zjadłem......

Bez tej konsumpcji wypowiedz swoje zdanie jeśli wiesz i znasz taki problem.Jeśli chcesz mnie pogrążyć i udzielić głupiej rady po prostu nie odpowiadaj.

serdecznie pozdrawiam

Witam.

Doradco techniczno- handlowy "szpiegu".Mam kolektory próżniowo rurowe firmy Hewalex KRS-10.Zakupiłem je dość dawno ale przyszła kryzka na Matyska.Montażu dokonał nie przedstawiciel firmy ale znający się na rzeczy fachowiec.Pana montażysty nie było więc zadzwoniłem do serwisu by przyjechali i ocenili dlaczego tak dziwnie pracują solarki.We wolnym kraju żyję więc mogę.:jawdrop::jawdrop::jawdrop: mi opadła jak powiedzieli co jest grane.Stwierdzili ,że montażysta odwrotnie zamontował belkę z rozdzielaczem i przez to są wycieki. Styropian delikatnie się przypalił itd.Zdemontowali kolektor. Wzięli rurę do ekspertyzy i we wtorek dadzą odpowiedź.Gwarancja na kolektory jest na 10 lat.Najśmieszniejsze w tym jest to ,że montażysta ma deteerkę od Hewalexa, gdzie montaż belki z rozdzielaczem kolektorów KRS-10 właśnie montuje się od góry i po rozmowie telefonicznej odesłał mnie z tym faktem z powrotem do serwisanta.Serwisant odpowiedział ,że oczywiście można zamontować w/w kolektory z belką u góry pod jednym-jedynym warunkiem gdy montażysta zabezpieczył mój i mnie inwestora układ w UPS-a.Ekspertyza we wtorek,ja kapuchę utopiłem,słonko grzeje,tracę pieniądze bo dogrzewam gazem.Kto wygra tą batalię Firma czy montażysta...........bo kuźwa wiem ,że ja jestem już uje...any???

Bez tej konsumpcji wypowiedz swoje zdanie jeśli wiesz i znasz taki problem.Jeśli chcesz mnie pogrążyć i udzielić głupiej rady po prostu nie odpowiadaj.

serdecznie pozdrawiam

O ile mi wiadomo, to KSRyHewalexa montuje się z belką na dole a nie do góry. Pewnie instalator zapatrzył się na heat pipe'y.

Gwarancja 10 lat na te kolektory jest od tego roku więc trochę dziwne jest to co piszesz - że zakupiłeś je dośc dawno.

O ile mi wiadomo, to KSRyHewalexa montuje się z belką na dole a nie do góry. Pewnie instalator zapatrzył się na heat pipe'y.

Gwarancja 10 lat na te kolektory jest od tego roku więc trochę dziwne jest to co piszesz - że zakupiłeś je dośc dawno.

Prosiłem o mądre odpowiedzi anie głupie.:mad:.Kolektory wbite:D:yes: są w dach już przeszło 4 lata.Gwarancja na nie od 2008 roku ma okres 10-letni.Montażysta ma od firmy Hewalex instrukcję montażu KRS-10 z montażem belki i rozdzielacza na górze.Rozumiesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:mad:.Pan serwisant też stwierdził ,że rzeczywiście ten montaż może być u góry przy zachowaniu jednego-jedynego elementu.UPS-a.Rozumiesz!!!!!!!!Czytaj dokładnie tekst pisany ze zrozumieniem zanim odpowiesz coś z sensem.

Prosiłem o mądre odpowiedzi anie głupie.:mad:.Kolektory wbite:D:yes: są w dach już przeszło 4 lata.Gwarancja na nie od 2008 roku ma okres 10-letni.Montażysta ma od firmy Hewalex instrukcję montażu KRS-10 z montażem belki i rozdzielacza na górze.Rozumiesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:mad:.Pan serwisant też stwierdził ,że rzeczywiście ten montaż może być u góry przy zachowaniu jednego-jedynego elementu.UPS-a.Rozumiesz!!!!!!!!Czytaj dokładnie tekst pisany ze zrozumieniem zanim odpowiesz coś z sensem.

Ale na ch.. się tak ekscytujesz? Czego oczekujesz? Instalator wg mnie zawalił temat bo powinien być wiedzieć jak się montuje KSRy. A że instrukcja mówi co innego, to już sprawa wewnętrzna między instalatorem a Hewalexem. Nawiasem mówiąc poszukam na firmie instrukcji montażu KSRa bo wydaje mi się, że jest tam jak wół montaż z belką na dole.

Wg moich informacji gwarancja na KSRy wynosi 10 lat od 1 stycznia 2013:

http://www.hewalex.pl/aktualnosci/10-lat-gwarancji-dla-kolektorow-prozniowych-ksr10.html

Ale jak widać wiesz lepiej.

Proszę mi wybaczyć................odpowiem po twojemu.........a na ch.. się tak podniecasz.Co chcesz uzyskać???Mi nic nie pomogłeś i nie do ciebie kierowałem zapytanie.A z gwarancją to ci się cały czas myli..ale to już nie moja sprawa.Wiesz przecież lepiej od mnie.:p

Też bym się wnerwił na twoim miejscu.

Przed chwilą patrzyłem na stronie Hewalexa i w instrukcji przyłącza narysowane są na dole. Albo ktoś z Hewalexa dał ciała i teraz te instrukcje poprawili, albo twój instalator zrobił na wyczucie. Ale z tego co piszesz to jest to pierwsze. Ja mam płaskie 2 rok i póki co sobie chwalę.