niktspecjalny 22.04.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Też bym się wnerwił na twoim miejscu. Przed chwilą patrzyłem na stronie Hewalexa i w instrukcji przyłącza narysowane są na dole. Albo ktoś z Hewalexa dał ciała i teraz te instrukcje poprawili, albo twój instalator zrobił na wyczucie. Ale z tego co piszesz to jest to pierwsze. Ja mam płaskie 2 rok i póki co sobie chwalę. Mamuniu...........Przecież napisałem wyraźnie ,że firma Hewalex dopuszcza montaż u góry pod warunkiem ,że montaż taki będzie miał UPS-a.Kto wtedy ponosi winę???No kuźwa nie ja?????????????????????.Montażysta miał instrukcje z montażem u góry więc ją tak zinterpretował,a o UPS-sie nic mu Hewalex tam nie napisał.Panowie za moim pośrednictwem odbijają piłeczki.To kuźwa co ja mam zrobić.Zawsze to jest kasa p.s ja to chyba przejaskrawiam............mało komunikatywny jestem. Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 22.04.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Powiedzcie czemu 90% dużych inwestycji w Polsce (szpitale, baseny, RPO, gminy) są na kolektorach płaskich? Skąd masz takie dane, że 90% SGA jest wykonywane na kolektorach płaskich? Moim zdaniem, prawie wszyscy producenci boją się dużych instalacji solarnych m.in. z powodu możliwości wystąpienia braku odbioru energii. Przy kolektorach płaskich gdzie temperatura stagnacji jest w okolicach 200stC stanowi to wyzwanie. Ponad 300stC w kolektorze próżniowo rurowym spędza sen z powiek. Między innymi dlatego promowane jest przez większość by SGA dobierać na maksimum 40% pokrycia zapotrzebowania na energię. Największa, mi znana, instalacja w Europie na kolektorach próżniowo rurowych jest w Wels (Austria) natomiast w Polsce, w Gorzowie Wlkp. (Szpital). niktspecjalny Nie mam 100% pewności ale wydaje mi się, że przez krótki okres czasu montaż kolektora zbiorczego był przewidziany u góry. Możliwe, że w trakcie zmienili definitywnie zdanie na montaż tylko u dołu - np. z powodu problemów w czasie przestojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vampiria200 23.04.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Witam. Doradco techniczno- handlowy "szpiegu".Mam kolektory próżniowo rurowe firmy Hewalex KRS-10.Zakupiłem je dość dawno ale przyszła kryzka na Matyska.Montażu dokonał nie przedstawiciel firmy ale znający się na rzeczy fachowiec.Pana montażysty nie było więc zadzwoniłem do serwisu by przyjechali i ocenili dlaczego tak dziwnie pracują solarki.We wolnym kraju żyję więc mogę.:jawdrop: mi opadła jak powiedzieli co jest grane.Stwierdzili ,że montażysta odwrotnie zamontował belkę z rozdzielaczem i przez to są wycieki. Styropian delikatnie się przypalił itd.Zdemontowali kolektor. Wzięli rurę do ekspertyzy i we wtorek dadzą odpowiedź.Gwarancja na kolektory jest na 10 lat.Najśmieszniejsze w tym jest to ,że montażysta ma deteerkę od Hewalexa, gdzie montaż belki z rozdzielaczem kolektorów KRS-10 właśnie montuje się od góry i po rozmowie telefonicznej odesłał mnie z tym faktem z powrotem do serwisanta.Serwisant odpowiedział ,że oczywiście można zamontować w/w kolektory z belką u góry pod jednym-jedynym warunkiem gdy montażysta zabezpieczył mój i mnie inwestora układ w UPS-a.Ekspertyza we wtorek,ja kapuchę utopiłem,słonko grzeje,tracę pieniądze bo dogrzewam gazem.Kto wygra tą batalię Firma czy montażysta...........bo kuźwa wiem ,że ja jestem już uje...any??? Bez tej konsumpcji wypowiedz swoje zdanie jeśli wiesz i znasz taki problem.Jeśli chcesz mnie pogrążyć i udzielić głupiej rady po prostu nie odpowiadaj. serdecznie pozdrawiam Sprawa wygląda następująco. KSR10 montuje się belką u dołu (U-rurka na to pozwala natomiast heatpipe już nie), teoretycznie nic mu nie będzie jeśli zamontujemy odwrotnie. Podobno mogą być wtedy zaburzenia przepływu ale znajomy przedstawiciel z hewalexa nigdy nie chciał zdradzić mi szczegółów;) chyba jest to bardzo dobry chwyt marketingowy. Każdy rozpozna rury hewalexa na dachu. KSR10 ma jedna fajną właściwość, jak źle się poskłada go podczas montażu (jeden punkt z instrukcji jest problematyczny - nie pamiętam który) to nie ma siły żeby nie ciekło i wyciek nie ma nic wspólnego z ustawieniem belki - po prostu złe złożenie. Rure zabrali do ekspertyzy ponieważ jeśli to wina urządzenia to wymienią je w ramach gwarancji a jeśli wina niepoprawnego złożenia kolektora to.... ścigaj instalatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vampiria200 23.04.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Skąd masz takie dane, że 90% SGA jest wykonywane na kolektorach płaskich? Moim zdaniem, prawie wszyscy producenci boją się dużych instalacji solarnych m.in. z powodu możliwości wystąpienia braku odbioru energii. Przy kolektorach płaskich gdzie temperatura stagnacji jest w okolicach 200stC stanowi to wyzwanie. Ponad 300stC w kolektorze próżniowo rurowym spędza sen z powiek. Między innymi dlatego promowane jest przez większość by SGA dobierać na maksimum 40% pokrycia zapotrzebowania na energię. Największa, mi znana, instalacja w Europie na kolektorach próżniowo rurowych jest w Wels (Austria) natomiast w Polsce, w Gorzowie Wlkp. (Szpital). niktspecjalny Nie mam 100% pewności ale wydaje mi się, że przez krótki okres czasu montaż kolektora zbiorczego był przewidziany u góry. Możliwe, że w trakcie zmienili definitywnie zdanie na montaż tylko u dołu - np. z powodu problemów w czasie przestojów. Wiem że tak jest bo biorę czynny udział w opracowywaniu dokumentacji na największe obiekty w Polsce. Głowne kolektory rurowe na których są duże inwestycje to vitosol-200 (bodajże T) od viessmanna oraz vaccutube od ecojury (oba to heatpipe, absorber listkowy). Na chińczykach się tego nie robi. Kolektory rurowe hewalexa są dobrej jakości, tak samo dwa poprzednie powyżej. Ja przestrzegam przed chińskimi termosami rura w rurze. I fakt coraz więcej pojawia się inwestycji na rurach z absorberem listkowym. Chociaż ciągle królują w tym obszarze kolektory płaskie. Największa instalacja w Polsce: Szpital Specjalistyczny im. NMP w Częstochowie: płaskie kolektory słoneczne, częściowo umieszczone na dachach budynków szpitalnych a częściowo na konstrukcjach wolnostojących (1489 m2 - 598 sztuk), montowane przez firmę Wachelka-Inergis (wtedy jeszcze przez Wachelka-Łyczba, pan Łyczba od kilku lat jest właścicielem EcoJury) p.s. systemy oparte o kolektor plaski przy braku odbioru ciepła w dzień jesteśmy w stanie w dużym stopniu wychłodzić w nocy przez odwrócenie obiegu, heat pipy już nie dają takiej możliwość ze względów konstrukcyjnych Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez vampiria200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 23.04.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 systemy oparte o kolektor plaski przy braku odbioru ciepła w dzień jesteśmy w stanie w dużym stopniu wychłodzić w nocy przez odwrócenie obiegu, heat pipy już nie dają takiej możliwość ze względów konstrukcyjnych Łe no co ty... Na spotkaniach w gminach słyszałem od sprzedawców, że heat pipe też się tak da wychłodzić nocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vampiria200 23.04.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Łe no co ty... Na spotkaniach w gminach słyszałem od sprzedawców, że heat pipe też się tak da wychłodzić nocą Oczywiście, że tak;) ale tylko malusieńką powierzchnią manifoldu szczelnie odizolowanego od warunków zewnętrznych zazwyczaj izolacją z pianki poliuretanowej lub w droższych konstrukcjach wełną mineralną Czytaj: Jak mówiłem w gminach na spotkaniach mówią to co mają mówić, jak ktoś ma sprzedać płaski to sprzeda jak rure to też sprzeda. Zależy na czym jest większa przebitka a kasę każdy liczy, na nieszczęście inwestora prywatnego największe marże są na chińczykach. Przykład: Podczas mojej niedawnej pracy zestaw oparty na płaskich kosztował w katalogu powiedzmy 7500 netto (2 kol płaskie, zbiornik 2W 200L, kolektory polskiego producenta prosto z linii bez pośredników) natomiast zestaw na chińskich rurach (20 lub 22 rury -prosto z chin- zbiornik 200L) cena zestawu była identyczna natomiast na zestawy rurowe chińskie mogłem dawać rabat 10% większy;) niby zarobek wyższy ale i tak polecałem płaskie, po co tracić potem kasę na serwisach. Zresztą teraz mam własny biznes związany z kolektorami i fotowoltaiką i szczerze? wolę zarobić parę stów mniej a zamontować sprzęt który będzie działał latami. Wracając do spotkań w remizach i domach kultury. Goście którzy tam jeżdżą aby robić obroty zazwyczaj wiedzą tyle co w swojej ulotce przeczytają (no może przesadzam, ale dużo więcej niż ulotka przekazuje to nie wiedzą ;P ) Pytam: Co ile wymieniać anodę magnezową? odp. Raz na pięć lat. Koszt 30zł A tak naprawdę: raz do roku a nawet częściej, koszt około 80 - 150zł Pytam: Ile naprawdę wychodzi tego dofinansowania 45%? odp. Jak Pan od razu spłaci to 42%. a tak naprawdę: jak się dobry bank znajdzie i spłaci po wpłynięciu dotacji to między 27%-32%. Ale tych danych nigdy nie usłyszałem w gminach. Można by tak dalej wymieniać ale szkoda czasu;) A i moje ulubione zdjęcie, każdy przedstawiciel na spotkaniach gminnych je pokazuje. To jest dosłownie propaganda. Każdy to pokazuje jeszcze z animacją. Prawda jest taka że jak rurę zasypie to czekamy aż matka natura ją sama odśnieży, jak zasypie płaski to odwracamy obieg puszczamy do niego trochę ciepła i po kilku minutach jest bez śniegu. A przy wyżu i nawet mrozie - 25stopni, kolektor płaski potrafi w 3 godziny nagrzać wodę w zbiorniku do 40 stopni na plusie. Rura niby też ale kto ją wlezie odśnieżać na dach jak jest zawalona śniegiem. No i oczywiście kolektor rurowy potrzebuje na to 5-6 godzin. No i ta fota o której wspomniałem: http://img854.imageshack.us/img854/726/plaskirurowysnieg.png Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez vampiria200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 24.04.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Moim zdaniem praktyki wychładzania zbiorników przez kolektory powinny być karane. To jest tragedia energetyczna. Porównanie sprawności w warunkach zimowych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.04.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Popieram. Ale jakby tak karali za wszelki przejaw głupoty ( w tym wypadku za bezsensowne przewymiarowanie instalacji) to mieli byśmy bogate państwo biednych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vampiria200 24.04.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Popieram. Ale jakby tak karali za wszelki przejaw głupoty (w tym wypadku za bezsensowne przewymiarowanie instalacji) to mieli byśmy bogate państwo biednych ludzi. Rurowe specjalnie przewymiarowują, po to aby powierzchnia do dotacji była wyższa. a co do wychładzania to jest fajna sprawa jak na urlop wyjeżdżamy. A wykres porównujący rurowy z płaskim wygląda tak jak chce producent lub dystrybutor;) jak pisałem wyżej, zazwyczaj chwalimy to na czym jest większy zarobek. Realnie płaski latem jest do 10% sprawniejszy niż rurowy, a rurowy jest do 10% sprawniejszy zimą niż płaski. Są to wnioski po dwuletnich pomiarach prowadzonych na kolektorach: EcoJura Bueno 2.0 (płaski), Viessmann vitosol 200T (rura absorber listkowy), chińczyk rura w rurze montowany przez jakąś firmę hydrauliczną oraz płaski kolektor WATT'a (nie pamietam modelu). Najlepiej wypadł BUENO, potem rura viessmana, potem WATT (przez niepoprawny montaż ciągle były z nim problemy) na koniec chińczyk. Wyniki były zbliżone, różnice naprawdę niewielkie, instalacje znajdowały się w promieniu 2km, wszystkie na zbiorniku 200l. Pytanie tylko czy chcemy mieć sprzęt który podziała 4-6 lat czy taki który wytrzyma nawet 20lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.05.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Skąd masz takie dane, że 90% SGA jest wykonywane na kolektorach płaskich? Moim zdaniem, prawie wszyscy producenci boją się dużych instalacji solarnych m.in. z powodu możliwości wystąpienia braku odbioru energii. Przy kolektorach płaskich gdzie temperatura stagnacji jest w okolicach 200stC stanowi to wyzwanie. Ponad 300stC w kolektorze próżniowo rurowym spędza sen z powiek. Między innymi dlatego promowane jest przez większość by SGA dobierać na maksimum 40% pokrycia zapotrzebowania na energię. Największa, mi znana, instalacja w Europie na kolektorach próżniowo rurowych jest w Wels (Austria) natomiast w Polsce, w Gorzowie Wlkp. (Szpital). niktspecjalny Nie mam 100% pewności ale wydaje mi się, że przez krótki okres czasu montaż kolektora zbiorczego był przewidziany u góry. Możliwe, że w trakcie zmienili definitywnie zdanie na montaż tylko u dołu - np. z powodu problemów w czasie przestojów. Właśnie dzisiaj wszystko się wyjaśniło.Firma Hewalex to bardzo dobra firma.Przyjadą i wymienią kolektory bez żadnych moich kosztów. RAPczyn miałeś niucha.Podając serwisowi dane z tabliczki znamionowej wyszło ,że mój montażysta zamontował je prawidłowo.Nowe kolektorki i nowa gwarancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 09.05.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 (edytowane) Są to wnioski po dwuletnich pomiarach prowadzonych na kolektorach: . Zastanawiam się tylko co z sobą było porównywane. Czy do porównań były brane te same powierzchnie, czy ilość rur w kolektorach była ta sama, straty na przesyle, i oczywiście to samo zużycie wody we wszystkich tych instalacjach? Uważam, że takie porównania są bardzo karkołomne! Posłużę się przykładem z mojego podwórka. Wiele lat temu instalator, który wziął ode mnie dwa prawie jednakowe zestawy, zainstalował i okazało się po czasie, że w jednej zbiornik nagrzewa się o około 7 stopni więcej. A przyczyną było właśnie to prawie. Edytowane 9 Maja 2013 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 10.05.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 ...prawie robi wielką różnicę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 17.05.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 A czy ktoś ma wiedzę o firmie HOVEN ? Podaja taką specyfikację: http://www.hoven.pl/materialy/_upload/specyfikacja_techniczna.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.05.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 i po ile te cuda? I jak każda firma wciskają kit klientom - nieładnie http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/662185,akwizytor-namowil-ja-na-zainstalowanie-kolektorow-klientka,id,t.html?cookie=1 Jeszcze sie nie spotkałem z rzetelna firma, która przedstawi rzeczywiste koszty klientowi, niestety na tym forum tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 17.05.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 i po ile te cuda? I jak każda firma wciskają kit klientom - nieładnie http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/662185,akwizytor-namowil-ja-na-zainstalowanie-kolektorow-klientka,id,t.html?cookie=1 Jeszcze sie nie spotkałem z rzetelna firma, która przedstawi rzeczywiste koszty klientowi, niestety na tym forum tez.Nie możesz uogólniać. Ja np zawsze staram się mówić klientom o wszelkich kosztach (podatek, prowizja, odsetki, przeglądy). Natomiast klienci często nie chcą słyszeć tego. A z drugiej strony - zadaniem sprzedawcy jest zachęcanie a nie zniechęcanie klientów (w granicach prawdy). Co do HOVEN to dla mnie jest to chiński heat-pipe a z zasady mam ograniczone zaufanie do heat pipe. Miałem propozycję żeby montować ich instalacje, niestety stawka była tak niska, że nie starczyłoby mi na paliwo i koszty instalatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.05.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Wybacz red1980, poprawiam się: mało spotkałem rzetelnych firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 17.05.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Jeszcze sie nie spotkałem z rzetelna firma, która przedstawi rzeczywiste koszty klientowi, niestety na tym forum tez. Ja również ostro protestuję takim uogólnieniom. To, że HOVEN kłamie już w danych technicznych naciągając je ostro to wcale nie znaczy, że wszyscy tak robią. Ale niestety jest to również wina samego NFOŚiGW, bo dopuszcza do stosowania kiepskiej jakości kolektorów. Inwestorzy również nie pozostają bez winy, bo praktycznie na własne życzenie pakują grubą ciężko zarobioną kasę w takie wątpliwej jakości zabawki. A przecież wystarczy nawet tu zapytać stałych wyjadaczy co sądzą o takim, czy innym kolektorze. Wydaje mi się, ze przed podjęciem decyzji należy o zastosowanym wyrobie przecież wiedzieć prawie wszystko, by nie być narażonym na takie sytuacje, jak w przypadku Pani w podanym linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 18.05.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Dzięki za rzetelne i w temacie odpowiedzi. krótko mówiąc zapominam o tej firmie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 18.05.2013 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 Ja również ostro protestuję takim uogólnieniom. To, że HOVEN kłamie już w danych technicznych naciągając je ostro to wcale nie znaczy, że wszyscy tak robią. Ale niestety jest to również wina samego NFOŚiGW, bo dopuszcza do stosowania kiepskiej jakości kolektorów. Inwestorzy również nie pozostają bez winy, bo praktycznie na własne życzenie pakują grubą ciężko zarobioną kasę w takie wątpliwej jakości zabawki. A przecież wystarczy nawet tu zapytać stałych wyjadaczy co sądzą o takim, czy innym kolektorze. Wydaje mi się, ze przed podjęciem decyzji należy o zastosowanym wyrobie przecież wiedzieć prawie wszystko, by nie być narażonym na takie sytuacje, jak w przypadku Pani w podanym linku. Tylko nie każdy ma szeroką wiedzę na temat kolektorów, i czasami prosi o radę "fachowców". Jak trafi na uczciwego to będzie zadowolony, jak na bandytę, to go okroi na gównianej instalacji bez mydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 19.05.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 Jakoś 5mm izolacji mnie nie przekonuje do chociażby 13mm standardowej otuliny solarnej dowolnej konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts